Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

VOLBY: Okleštěk z ANO míří do čela kraje. Vyjednávat začal už dnes, chce oslovit všechny strany

, aktualizováno 21. září 2024, 21:16

Lídr ANO Ladislav Okleštěk míří do čela Olomouckého kraje, protože Babišovo hnutí zde drtivě vyhrálo krajské volby. Okleštěk má v rukou všechny trumfy a o nové koalici začal vyjednávat už dnes. Osloví všechny strany včetně SPD a postkomunistického Stačilo!.

Hnutí ANO však i přes zisk více než 40 procent hlasů budete potřebovat v Olomouckém kraji koaličního partnera. "Bude to některá ze stran, které budou mít největší průnik s naším programem. V žádném případě bych nechtěl dvoubarevnou vládu, klidně bych chtěl tříbarevnou," nastínil strategii při vyjednávání Ladislav Okleštěk.

Předem nevylučuje ani SPD nebo Stačilo!. "Jestliže jsou ve straně odborníci a jsou to slušní a pracovití lidé, tak jsem ochotný s nimi spolupracovat," potvrdil Okleštěk.

Dosavadní hejtman Josef Suchánek (STAN) řekl, že Starostové si nejprve vyslechnou nabídku. "Na krajském výboru jsme se dohodli, že si vyslechneme nabídku ANO, jestli vůbec nějaká bude. Předem dveře nezavíráme," sdělil Suchánek. Osobně si ovšem koalici s ANO moc představit neumí.  

Spolupráci s ANO předem nevylučuje ani ODS. "Smyslem politické práce je účast na koalici," vysvětlil stávající náměstek hejtmana a lídr ODS Dalibor Horák.

Po sečtení všech hlasů v krajských volbách v Olomouckém kraji drtivě vyhrálo ANO s více než 40 procenty. Následují STAROSTOVÉ s více než 15 procenty. Volební účast byla 31,4 procenta, před čtyřmi lety to bylo přes 37 procent.

Lídr Spojenců24 Zdeněk Slavotínek (KDU-ČSL) řekl, že zástupci této koalice budou hledat politickou podporu pro realizaci svého programu se všemi politickými stranami kromě koalice SPD, Trikolory, PRO a Svobodných a Stačilo!

Hnutí ANO v letošních olomouckých krajských volbách drtivě zvítězilo. Vzhledem k tomu, že se demokratické strany dopředu vymezily proti spolupráci s SPD a Stačilo!, bez ANO většinu nikdo dohromady nedá.

ANO vyhrálo krajské volby i před čtyřmi lety, získalo tehdy 18 mandátů, druhá skončila koalice Pirátů a STAN se 13 mandáty. Třetí Spojenci měli 12 zastupitelů, čtvrtá ODS sedm mandátů. Na pátém místě byla SPD s pěti zastupiteli. Koaliční dohodu podepsala koalice Pirátů a STAN se zástupci ODS a Spojenců pro Olomoucký kraj. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu získala koalice většinu 32 hlasů. V opozici skončily vítězné hnutí ANO a SPD.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky volby, strany, ANO, Olomoucký kraj, koalice, vyjednávání, Ladislav Okleštěk, ODS, Starostové a nezávislí, Svoboda a přímá demokracie, Dalibor Horák, Stačilo!

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY: Okleštěk z ANO míří do čela kraje. Vyjednávat začal už dnes, chce oslovit všechny strany  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.