Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

VOLBY 2024: Obrtel strašil mobilizací, chce pryč z EU a podporuje Rusko. Je to nový krajský zastupitel v Olomouci

Lékař Marek Obrtel, který strašil mobilizací českých občanů do války s Ruskem, je pro vystoupení z EU a NATO a podporuje Rusko, je novým krajským zastupitelem v Olomouci. Dostal se tam na kandidátce komunistického Stačilo!. Před extremistou Obrtelem varuje tajná služba BIS i ministerstvo vnitra.

Lékař Marek Obrtel pochází z Olomouckého kraje, kde nyní žije. Upozornil na sebe už před deseti lety, kdy se rozhodl vrátit válečná vyznamenání. Předtím působil na misích v Bosně a Hercegovině, v Afghánistánu nebo v Kosovu a prohlásil, že v novodobé studené válce stojí na straně Ruska. "Vracím válečná vyznamenání, protože se hluboce stydím za to, že jsem sloužil zločinecké organizaci, jakou je NATO v čele s USA, a jejím zrůdným zájmům po celém světě," zdůvodnil to tehdy v dopise ministrovi obrany.

Jak uvedl bezpečnostní analytik Roman Máca, Obrtel je velitelem proruské polovojenské organizace Národní domobrana, před kterou varuje tajná služba BIS a ministerstvo vnitra, a dříve na sociálních sítích vedl skupinu extremistů s názvem V třetí válce budeme bojovat na straně Ruské federace. Dohledat lze například Obrtelovu přednášku s názvem Pryč z NATO - jak na to. 

Obrtel se také objevoval například na kanálu Protiproud TV, za kterým stojí známý šiřitel ruské propagandy Petr Hájek.

Po sečtení všech hlasů v krajských volbách v Olomouckém kraji drtivě vyhrálo ANO s více než 40 procenty. Následují STAROSTOVÉ s více než 15 procenty. Volební účast byla 31,4 procenta, před čtyřmi lety to bylo přes 37 procent.

Od aktivit Národní domobrany se v minulosti distancovala armáda. "Tohle nejsou vojáci Armády České republiky. Kategoricky odsuzujeme zneužívání vojenské uniformy a státních symbolů," uvedla Armáda ČR po demonstraci zemědělců letos v únoru, kde Obrtel v uniformě držel vlajku Národní domobrany. Velitel armádní Skupiny kybernetických sil a informačních operací Ivo Zelinka tehdy na síti X sdělil, že demonstranti si v uniformách chtějí „přisvojovat společenskou prestiž Armády ČR, která jim nepřísluší".

Diplomatickou roztržku pak vyvolala Obrtelova nedávná návštěva na Ruskem okupovaném Krymu. Ukrajinská ambasáda vyzvala české úřady, aby návštěvu skupiny Čechů na Krymu, kde údajně jednali se zástupci ruské okupační správy o zavedení turistických zájezdů z Česka, odsoudily.

Podle ukrajinského velvyslanectví tak mohly být porušeny nejenom ukrajinské zákony, ale i sankční režim Evropské unie. Mezi členy delegace byli podle ukrajinského velvyslanectví v Praze i představitelé Světové rady podkarpatských Rusínů, s nimiž se na začátku září sešel prezident Miloš Zeman. Kyjev považuje proruskou část rusínské komunity za pátou kolonu Moskvy a podezírá ji z rozvratnictví.

Podle informací Deníku N se cesty na okupovaný Krym účastnil například bývalý místopředseda KSČM Josef Skála nebo právě domobranec Obrtel. Stanovisko Obrtela, proč na Krym jezdil, zatím není k dispozici, na dotaz nereagoval.

Obrtel kandidoval do olomouckého krajského zastupitelstva na kandidátce Stačilo! ze třetího místa. Skončil na prvním místě, protože dostal největší počet preferenčních hlasů.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytly olk.stacilo.cz, narodnidomobrana.cz, Eva Hradilová

Štítky Marek Obrtel, dezinformace, Rusko, extremista, volby, Evropská unie, Olomouc, zastupitel kraje, Olomoucký kraj, Česko, Krym, Armáda České republiky, uniforma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ja Zik

Obrtel prý "strašil mobilizací" .... ať si lidé poslechnou Řehku nebo Foltýna.... o mobilizaci uvažují jako o normální záležitosti a to jsou ještě mírná slova pro média ! v soukromí mají jiný slovník...

Pondělí, 23. září 2024, 22:21Odpovědět

Jaroslav Kadlec

Přesně tak, určitě čestný člověk s rozhledem a pevným charakterem!

Pondělí, 23. září 2024, 21:31Odpovědět

Martin Vaněk

Konečně čestný člověk, který má odvahu stát na té lepší straně .

Pondělí, 23. září 2024, 07:45Odpovědět

Vladimír Bitkovsky

Tohle mohl napsat jenom mentalně zaostalý člověk

Pondělí, 23. září 2024, 14:06Odpovědět

Martin Vaněk

Tak už nepište, a mentálně se zotavujete... :-D

Úterý, 24. září 2024, 11:43Odpovědět

VOLBY 2024: Obrtel strašil mobilizací, chce pryč z EU a podporuje Rusko. Je to nový krajský zastupitel v Olomouci  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.