Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Sobota 26. října 2024  |  Svátek má Erik
Bez reklam

Přerovská zastupitelka nazvala SPD fašisty. Pobouřila ji pokleslá kampaň Okamurovy strany s rasistickými prvky

Přerovská opoziční zastupitelka Helena Netopilová (Společně pro Přerov) označila svou kolegyni z SPD Pavlu Kadaníkovou za fašistku, stejně jako její kolegy z klubu této strany. Zastupitelstvo poté neodhlasovalo, že by šlo o porušení etického kodexu města Přerova.

Opoziční zastupitelka Helena Netopilová (Společně pro Přerov) označila svou kolegyni z SPD Pavlu Kadaníkovou za fašistku, stejně jako její kolegy z klubu této strany. Stalo se tak na předchozím zastupitelstvu. Na dnešním zastupitelstvu Netopilová znovu zopakovala, že považuje SPD za parlamentní fašistickou stranu. 

S parlamentním fašistickým hnutím spojil SPD například také týdeník Respekt ve své názorové rubrice. Strana Tomia Okamury se proti tomu v roce 2022 bránila u soudu, ten však rozhodl, že je označení v souladu s požadavkem proporcionality.

SPD na svých stránkách zpochybňuje roky 1968 a 1989 a vychvaluje minulý režim. S ANO ovládne Olomoucký kraj

Olomoucká SPD na svých stránkách na sociálních sítích sdílí příspěvky, které zpochybňují roky 1968 a 1989 a vychvalují minulý režim. Podle kritiků je to nebezpečné, SPD na sebe prozradila, jak přemýšlí a jaké má hodnoty. Okamurova strana nyní díky...

Netopilová, která vyučuje na Gymnáziu Jakuba Škody v Přerově, se ke střetu se zástupkyní ředitelky Gymnázia Jana Blahoslava a Střední pedagogické školy v Přerově po kritice ze strany SPD přiznala. "Já jsem si na paní Kadaníkovou skutečně počkala, nelíbilo se jí, že s ní mluvím na toaletách. Zeptala jsem se jí, jako zástupkyně ředitelky druhého gymnázia, co říká na předvolební kampaň SPD. Já jsem jí byla velmi pobouřena, pokládám ji za hranou čehokoliv, co by mělo být přípustné v naší společnosti," uvedla Netopilová. Zkritizovala zároveň koaliční smlouvu ANO s SPD na krajské úrovni.

SPD se v kampani vymezovala například vůči migraci nebo Evropské unii. Pozornost vzbudil mimo jiné plakát zobrazující zakrváceného muže černé pleti s nožem a popiskem "Nedostatky ve zdravotnictví nevyřeší 'chirurgové' z dovozu". Za morálně pokleslou a s xenofobními, rasistickými a diskriminačními prvky přesahujícími meze elementární slušnosti tuto kampaň podle iDNES označil například Krajský soud v Brně.

Olomoucký kraj ovládly ANO a SPD, hejtmanem je Ladislav Okleštěk. Babišovo hnutí bude kumulovat funkce

Olomoucký kraj ovládly hnutí ANO a SPD. Novým hejtmanem se podle očekávání stal Ladislav Okleštěk, který zůstane poslancem. Do vedení kraje se dostali také další lidé z Babišova hnutí, kteří své funkce budou kumulovat.

"Událost se mne velmi dotkla, byla pro mě velmi urážlivá. Nezaznělo tady to, že mne nazvala fašistkou, že i mé kolegy nazvala fašisty, bylo to dehonestující nejen pro mne, ale i pro celý náš zastupitelský klub SPD, bez ohledu na to, že nejsem členkou této strany," uvedla Kadaníková. Doplnila, že její rodina byla kvůli fašistům perzekvována. "Nikdy bych se nespojovala se stranou, která by propagovala nějaké fašistické názory," uvedla zastupitelka.

Spor dnes řešili zastupitelé desítky minut, Netopilová se neomluvila. "Trvám na tom, že SPD je parlamentní fašistické hnutí," uvedla. Sama poté čelila návrhu na usnesení, že její chování bylo nepřijatelné a v rozporu s etickým kodexem města Přerova. Takové usnesení však schváleno nebylo, většina zastupitelů totiž nehlasovala.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytla Markéta Pekarová Adamová

Štítky fašismus, rasismus, kampaň, SPD, Přerov, Tomio Okamura, omluva, spor, kodex, soud

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerovská zastupitelka nazvala SPD fašisty. Pobouřila ji pokleslá kampaň Okamurovy strany s rasistickými prvky  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.