Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Přerov chce v domě hrůzy vyhlásit bezdoplatkovou zónu. Problémy s nájemníky jsou i v dalších městech

Radnice v Přerově si už neví rady s problémovými nájemníky v centru města, a proto se rozhodla, že zde vyhlásí další bezdoplatkovou zónu. Podobné kroky dělají i jiná města v Olomouckém kraji, naposledy například Prostějov.

V domě na Žerotínově náměstí v centru Přerova v těsném sousedství Úřadu práce opakovaně zasahuje policie. Bydlí zde sociálně slabší nájemníci, kteří neustále vyvolávají konflitky. V posledních třech letech oblast kromě policie monitorovali asistenti prevence kriminality a navštěvoval ji také terénní pracovník z odboru sociálních věcí magistrátu.

„Nestěžovali si jen nájemníci z blízkých domů, ale i z pracovního úřadu. V rámci represe je řešení situace obtížné, jelikož jsou obyvatelé v drtivé většině na různých sociálních dávkách a není možno z nich případnou pokutu vymoci. Preventivní působení se míjí účinkem,“ popisuje situaci ředitel Městské policie Přerov Omar Teriaki.

Nyní radním Přerova došla trpělivost. V domě chtějí vyhlásit bezdoplatkovou zónu.

„Naše opatření cílí jednoznačně na dům, jehož nájemníci trvale narušují sousedské vztahy a snižují kvalitu bydlení v jinak atraktivní a klidné lokalitě uprostřed města. Ambicí je do budoucna zlepšit situaci v takzvaném domě hrůzy a potažmo na celém náměstí,“ řekl náměstek primátora Přerova Petr Kouba (ODS).

Přerov proslul šarvátkami mezi olašskými Romy 

V minulosti Přerov nechvalně proslavily problémy v komunitě olašských Romů, u jejichž šarvátek museli opakovaně zasahovat policisté. Lidé si stěžovali nejen na potyčky romských klanů, ale i na jejich agresivitu, křik, odpadky, poházené injekční stříkačky a celkový nepořádek. Nejproblémovější rodina se nakonec odstěhovala, v lokalitě i tak vznikla bezdoplatková zóna.

„Jednali jsme jak s majiteli bytu, tak se společenstvím vlastníků, které mělo zájem, aby se dům dostal na seznam bezdoplatkových zón a nemohli se tam nastěhovat další potížisté, kteří na bydlení čerpají doplatek od státu,“ vysvětlil náměstek Kouba.

Další zóny Přerov vyhlásil už začátkem roku 2018 takřka v celé přednádražní čtvrti, opatření mířilo i do Dluhonské ulice, která byla pověstná ubytovnami, a loni se zóny rozšířily do centra Přerova, kde lidé rovněž žijí v pronajatých bytech. Nařízení zasáhlo Masarykovo náměstí a ulice Kratochvílovu, Wilsonovu a část Palackého. 

O bezdoplatkové zóně nyní uvažuje také Prostějov

Jako první v Olomouckém kraji vyhlásila bezdoplatkovou zónu obec Stražisko na Prostějovsku, kde už byly neúnosné problémy s obyvateli zdejší ubytovny. O podobnou vyhlášku usilovala i nedaleká obec Přemyslovice, ale neuspěla, nebo město Šternberk. O vyhlášení bezdoplatkové zóny nyní uvažuje také Prostějov. 

"V okolí ubytovny v Olomoucké ulici chceme vyhlásit bezdoplatkovou zónu a nyní sbíráme podněty a vyjádření například od policie, oddělení sociální péče o děti a od dalších institucí," potvrdila náměstkyně primátora Prostějova Alena Rašková (ČSSD).

Obyvatele na frekventované prostějovské ulici dlouhodobě obtěžuje především hádky, hluk, křik a nepořádek v okolí ubytovny.

Vedení Přerova se kvůli incidentům romských rodin dostalo pod palbu kritiky

Pod palbou ostré kritiky se ocitlo vedení Přerova před plným sálem obyvatel města, kteří ve středu řešili bezpečnost ve městě kvůli nedávným incidentům znesvářených rodin olašských Romů. Na veřejné slyšení v Městském domě přišlo několik set lidí....

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky bezdoplatková zóna, radnice, dávky, Přerov, Prostějov, dům, Olomoucký kraj, policie, ubytovna, Úřad práce České republiky, Petr Kouba, Žerotín, Alena Rašková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerov chce v domě hrůzy vyhlásit bezdoplatkovou zónu. Problémy s nájemníky jsou i v dalších městech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.