Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Kameny zmizelých: Sokol Foukal zemřel za nesmírně krutých podmínek

Spolek Hanácký Jeruzalém s podporou radnice uložil v ulicích města Prostějova další Kameny zmizelých za oběti holocaustu. Olomoucká Drbna postupně přináší příběhy lidí, které kameny připomínají.

Kámen zmizelých za Františka Foukala, zavražděného v Osvětimi, je v Rejskově 1 v Prostějově.

"František Foukal byl prostějovský advokát a člen Sokola I v Prostějově. Byl členem okresního zastupitelstva a místopředsedou Městské spořitelny. Zatčen byl v rámci akce Sokol 9. října 1941 a následně byl vězněn v Olomouci, v Kounicových kolejích v Brně a v Osvětimi, kde byl 8. března 1942 zavražděn," popsala jeho osud Jana Gáborová ze spolku Hanácký Jeruzalém.

Kameny zmizelých
Kameny zmizelých nebo Stolpersteine se většinou dávají do míst, kde oběti holocaustu žili nebo odkud byli nuceni odcházet do transportů. Na štítku každého kamene je uvedeno jméno oběti, datum narození a úmrtí, respektive poslední známé datum, kdy dotyční ještě prokazatelně žili. Nejčastěji se tak jedná o datum nástupu do transportu do vyhlazovacího tábora.

František Foukal se narodil 15. září 1882 ve Smržicích na Prostějovsku. V roce 1914 se oženil s Růženou Hendlovou pocházející z Berouna. Měli dva syny, Jaroslava a Zdeňka a dceru Růženu. Původně bydleli na Pernštýnském náměstí 129. V letech 1925 až 1926 si nechali postavit dům v Rejskově ulici 1, kde měl Foukal také advokátní kancelář.

Foukal byl zatčen přímo při soudním líčení

JUDr. František Foukal byl členem okresního zastupitelstva a členem a místopředsedou Městské spořitelny.

Byl rovněž členem župního vedení a člen výboru Sokola I. "Zatčen byl 8. října 1941 v rámci akce Sokol v budově soudu v Prostějově přímo při soudním přelíčení. Rodina jej pak už nikdy neviděla. Před zatčením byl telefonicky varován, takže ještě stihl spálit nějaké kompromitující materiály," přiblížila Gáborová.

Byl vězněn v Olomouci, v Kounicových kolejích v Brně a nakonec v Osvětimi. Zde byl 8. března 1942 umučen, některé prameny uvádějí i datum 18. března 1942.

Zemřel po srdečním záchvatu v hromadném hrobě

"Zemřel za nesmírně krutých podmínek. Údajně při výslechu dostal srdeční záchvat a ještě živého ho hodili do hromadného hrobu. V archivu gestapa není zmínka o důvodu zatčení. Proslýchá se, že to mělo být kvůli jeho přátelským vztahům k Židům. V jeho nájemním domě jich celá řada bydlela," uvedla Gáborová.

Foukal patřil mezi aktivní Sokoly na Prostějovsku a za svůj vztah k vlasti zaplatil životem.

Po 2. světové válce byla na jeho památku odhalena na budově Okresního soudu pamětní deska. Po rekonstrukci fasády byla sejmuta a uložena. Potom už se nenašla.

Památku Foukala tak připomíná jeho jméno uvedené na pamětní desce ve vestibulu Sokola I na Skálově náměstí.

Kameny zmizelých: Doktor Sonnenmark si v koncentračním táboře v Buchenwaldu prožil peklo

Spolek Hanácký Jeruzalém s podporou radnice uložil v ulicích města Prostějova další Kameny zmizelých za oběti holocaustu. Olomoucká Drbna postupně přináší příběhy lidí, které kameny připomínají.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hanácký Jeruzalém

Štítky Kameny zmizelých, František Foukal, Hanácký Jeruzalém, Prostějov, Jeruzalém, Jana Gáborová, Auschwitz, Drbna.cz, Městská spořitelna, Brno, Olomouc, druhá světová válka, okres Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kameny zmizelých: Sokol Foukal zemřel za nesmírně krutých podmínek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.