Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Zdražování stavebního materiálů pociťují i radnice v Olomouckém kraji

Vzrůstající ceny stavebního materiálu se začaly promítat i do investičních plánů radnic v Olomouckém kraji. Města to pociťují zatím hlavně na veřejných zakázkách, kdy nabídkové ceny převyšují předpokládanou hodnotu. Šumperk musel kvůli rostoucím cenám již ve dvou případech řešit odstoupení od smluv. V ostatních městech zatím podobné problémy neměli, nárůst cen stavebních materiálu během staveb však musejí zhotovitelé krýt ze svých provizí.

"Rostoucí ceny stavebního materiálu městu problémy způsobují. Již ve dvou případech firmy, které zvítězily ve výběrovém řízení, odmítly s městem podepsat smlouvu právě z důvodu rostoucích cen. Z toho důvodu město jednu akci, kdy šlo o vybudování výtahu ve středisku Sever, zatím odložilo. Ve druhém případě, který se týkal dodávky nábytku do základní školy, bude vypisovat nové výběrové řízení," řekla mluvčí šumperské radnice Soňa Singerová.

Podle mluvčí přerovské radnice Lenky Chalupové se současná situace promítá hlavně do vyhlašovaných veřejných zakázek, kdy se hlásí méně uchazečů a nabídkové ceny převyšují předpokládanou částku. "Druhá rovina problému spočívá v tom, že pokud již máme uzavřenou smlouvu o dílo a stavba je v realizaci, často se zjišťuje, že ji nelze realizovat za nabídkovou cenu, zvláště když samotná realizace je třeba rozdělena do dvou let, například u základních škol. Toto ale spíše dopadá na dodavatelské firmy," řekla mluvčí radnice. Podotkla, že kromě vysokých cen hraje roli také zásadní nedostatek stavebních materiálů, který může způsobovat prodlevy ve stavbách. "Zatím jsme ale v těchto souvislostech žádné odstoupení od podepsané smlouvy o dílo neřešili," dodala mluvčí.

Obdobná situace panuje také v Jeseníku, ani tam město kvůli současným problémům neregistruje odstoupení od smluv. Město má podle mluvčího Jana Mroska spíše krátkodobé investice, kde i přes nárůst cen stavebních prací a materiálů je dodavatel schopen s určitou mírou přiměřeného rizika odhadnout jejich růst a podat nabídku do veřejné zakázky. "Nicméně je patrné, že vysoutěžená cena díla již výrazně atakuje její předpokládanou hodnotu, tedy již nedochází k výraznějšímu poklesu nabídkových cen vůči předpokladu zadavatele," uvedl Mrosek.

Krajského města se podle mluvčí Radky Štědré zdražování nasmlouvaných cen zatím nedotklo. "Poslední aktualizace rozpočtu v projektu jsme dělali v prvním čtvrtletí 2021, kdy nárůst nebyl tak markantní. Do návrhu plánu na realizaci pak budeme náklady dle projektu procentuálně navyšovat, ale o kolik, zatím nejsme schopni říct. Uvidíme, kam se ceny vyšplhají na podzim, kdy se bude tvořit plán," řekla mluvčí. Dodala však, že se cena plánovaných staveb rozhodně zvýší.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, stavby, správa, Olomoucký, stavební materiál, radnice, Olomoucký kraj, veřejná zakázka, Šumperk, Lenka Chalupová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdražování stavebního materiálů pociťují i radnice v Olomouckém kraji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.