Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Do Zábřehu se vrátil po více než 70 letech původní zvon. Objevil se v aukci

Do Zábřehu na Šumpersku se po více než 70 letech vrátil zvon z počátku 19. století, který v 50. letech minulého století beze stopy zmizel. Objevil se letos na aukčním portálu, kde ho zábřežští patrioti a zvoníci následně vydražili. Vyvolávací cena byla 10 tisíc korun, konečná cena dosáhla dvojnásobku.

"Na zvon nás upozornil kampanolog českobudějovické diecéze Radek Lunga, který se jím zabýval v rámci zpracování rekviziční dokumentace zvonů. Neváhali jsme ani chvíli a vhodně zvolenou strategií nabídli větší cenu než ostatní zájemci. Nikdo ostatní v tu chvíli neznal skutečnou identitu zvonu," uvedl zvoník Aleš Pátek.

Zvon sv. Jiří má podle zástupců města zajímavou historii. Roku 1801 ho odlil olomoucký zvonař Luděk Wolfgang Straub pro kapli Panny Marie v Křemačově u Mohelnice. V roce 1942 byl za druhé světové války zrekvírován. Válku ale přečkal na shromaždišti zvonů ve vestfálském Lünnenu, kde byl zadokumentován.

Po válce byl roku 1946 restituován zpátky do Československa. Protože si jej ale nikdo nevyzvedl, zábřežský děkan ho v roce 1947přidělil pro farní kostel sv. Bartoloměje, kde byl zavěšen do věže. Stejnou cestou se na věž zábřežského kostela dostal také zvon odlitý roku 1781 pro kapli v Libivé.

Kde byl zvon desítky let, je záhadou    

Zvon z Křemačova byl ale vlivem válečných útrap a nešetrného zacházení při transportech prasklý. Kvůli nevyhovujícímu zvuku byl svěšen a poslední zmínky o něm jsou z 50. let, následně jeho stopa končí.

"Historii památek v regionu se věnujeme dlouhodobě, objevem zvonu se podařilo nejen vyřešit jednu ze záhad, ale také do regionu vrátit historický zvon. Již jsme jej odborně ošetřili a nakonzervovali, vedle původní výzdoby na zvonu zůstanou rekviziční nápisy," uvedl starosta Zábřehu a kampanolog olomoucké arcidiecéze František John.

Zvon o váze 50 kilogramů bude veřejnosti prezentován o letošních Dnech evropského dědictví. Poté bude nejspíše vystaven ve věži kostela sv. Bartoloměje, současně je ale otevřená ještě možnost jej svařit a zavěsit ve věži.

Prodejcem zvonu byl starožitník na Trutnovsku. O cestě zvonu k němu či desítkách let, kdy byl zvon nezvěstný, se podle mluvčí zábřežské radnice Lucie Mahdalové více bohužel zjistit nepodařilo.

Hasiči ze Zábřehu budou vozit plyšáky pro rozptýlení dětí při krizových událostech

Rozptýlit děti při dopravních nehodách a dalších krizových událostech by od nynějška měli roztomilí plyšoví pejsci, které s sebou budou vozit hasiči ze Zábřehu. Plyšáky dostaly od místní radnice profesionální i dobrovolné jednotky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Zábřeh

Štítky zvon sv. Jiří, aukce, kostel sv. Bartoloměje, Zábřeh, okres Šumperk, Panna Marie, druhá světová válka, František John, Mohelnice, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Zábřehu se vrátil po více než 70 letech původní zvon. Objevil se v aukci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.