Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Práce u policie znamená být pořád ve střehu, říká oceňovaný šumperský policista Michal Cikryt

PR článek

Dvanáct let sloužil u armády. Chyběla mu akce a proto vyměnil zelenou uniformu za modrou. Teď je spokojený hlavně v terénu. Šumperského policistu Michala Cikryta místní znají nejen jako neúnavného lovce silničních pirátů, ale i jako spoluzachránce ženy, kterou pomohl vytáhnout z hořícího bytu.

Michal Cikryt slouží na šumperském policejním oddělení sedmým rokem. Službu v uniformě důvěrně zná i z dřívějška, zpátky do místa svého rodiště se totiž vrátil po dvanácti letech služby u armády.

„Zpočátku jsem byl v armádě spokojený. Jenže s plynoucími roky mě začala chybět akce. Došlo to až do momentu, kdy jsem si řekl: a dost, takhle už to dál nejde. Potřebuji změnu,” začíná s vyprávěním čtyřicetiletý šumperský policista.

Zelenou uniformu vyměnil za modrou. Rozhodování, kam se životem dál, prý bylo snadné. „Zbývaly mi tři roky k dosažení výsluh, na které mají nárok jak vojáci, tak policisté. Zároveň mě uniforma baví a vyhovuje, služba u policie tak byla ideální volbou,” prozrazuje Cikryt. 

Každý den je jiný, při práci mi dost pomáhá místní znalost

Po absolvování roční akademie se Cikryt vrátil domů. Pro rodilého Šumperáka šlo o logický krok. „Při práci na obvodním oddělení je ohromně důležitá místní znalost,” říká policista. „Moc dobře víte, kdo má jakou trestní minulost, s kým se kamarádí, s kým chodí, koho je příbuzný. V praxi to velmi ulehčuje práci,” vysvětluje.

Na policejní službě ho nejvíce baví, že každý pracovní den je jiný. „Na kancelář mě moc neužije, i když administrativa je nutnou součástí naší práce a já to chápu. Nejlépe se však cítím v terénu,” svěřuje se. 

Rodinná dvojice u olomoucké policie. Otec a syn Šlechtovi si spolupráci nemohou vynachválit

Policisté často tvrdí, že své kolegy vnímají jako součást rodiny. Na úplně novou úroveň toto přirovnání posunuli podpraporčíci Marcel a Marcel Šlechtovi z olomouckého krajského ředitelství Policie ČR. Šli na to ovšem z druhé strany. Z otce a syna...

Podezřelého ujet nenechám

Za pravdu by mu mohly dát desítky řidičů, které ročně zastaví a zjistí u nich přítomnost alkoholu či drog v krvi. „U nás na Šumpersku máme bohužel obrovský problém s drogovou kriminalitou,” přiznává Cikryt, podle kterého je to způsobeno hlavně geografickou polohou regionu.

„Jsme blízko Polska, odkud se sem tahají léky na výrobu drog. Spoustu mladých do toho padá a řidiči na amfetaminu jsou tu poměrně běžnou záležitostí,” popisuje policista. 

Do boje s drogami se zapojuje velmi aktivně. „Vím, že jsem dobrý v chytání řidičů pod vlivem. Mám na to instinkt, podezřelého si ujet nenechám,” přesvědčuje policista.

Ročně absolvuje i desítku nebezpečných honiček. „Když se zapnutými majáky pronásledujete motorkáře na kradeném stroji, je to pořádný adrenalin. Strach v tu chvíli neřeším, myslím v tu chvíli jen na to, abych ho bezpečně zadržel a on tak neohrožoval ostatní účastníky provozu,” popisuje Cikryt.

Nové a moderní oddělení hlídkové služby v Přerově má za sebou první měsíce provozu

Jsou to dva měsíce od otevření nového oddělení hlídkové služby Policie ČR na přerovském vlakovém nádraží. Moderní policejní stanice v historické budově nádraží stále přijímá nové policisty. Slouží zde policisté tzv. prvosledových hlídek. Nástup...

Mrzí mě záměrné zneužívání policejní práce

Vedle geografické polohy však drogovou problematiku v posledních měsících prohloubil ještě zcela nový faktor: koronavirus a s ním spojené lockdowny. „Během pandemie se opravdu výrazně zvedl počet případů domácího násilí a problémů spojených s alkoholem a drogami,” líčí Cikryt. 

Více než kdy jindy tak policisté v době zákazu vycházení museli zasahovat v domácnostech. „O to hůř na nás pak dopadá jiný nešvar, a tím jsou oznamovatelé, kteří záměrně zneužívají policejní práce,” vysvětluje Cikryt.

Mluví přitom o lidech, kteří buď využívají policisty k vyřizování soukromých záležitostí nebo se snaží účelně paralyzovat policejní činnost. „Vyřizují si například sousedské neshody falešnýmI obviněními nebo tráví čas tak, že si natáčí policisty, účelově sestříhávají videa a pak je ve snaze vyvolat nenávist, nahrávají na internet,” svěřuje se Cikryt.

Nejvíce potěší poděkování

Maření času policistů ho mrzí o to víc, že svou práci dělá opravdu rád a stejně to tak má i většina jeho kolegů a kolegyň. „Být policistou je skvělé povolání a jsem policistou i ve chvílích, kdy na sobě nemám uniformu,” říká Cikryt. 

„Občas se totiž stává, že například v civilu spatřím za volantem někoho, kdo má soudem zakázané řízení a okamžitě kontaktuji kolegy ve službě,” popisuje. „Policista je svým způsobem v práci pořád, neustále ve střehu,” usmívá se.

Připravenost šumperský policista prokázal i při zásahu, za který později získal policejní medaili. S kolegou totiž vytáhl z hořícího bytu seniorku z bezvědomí. „Byl to nejadrenalinovější zážitek mého života, uvnitř hořícího bytu to vypadalo jako v pekle,” popisuje Cikryt. 

Žena nakonec díky odvážnému zásahu Michala Cikryta a dalších mužů požár přežila a všichni zúčastnění byli veřejně oceněni. „Neděláme to pro metály, byla to naše povinnost,” prohlašuje policista. „Největší odměnou je stejně obyčejné děkuji a vědomí, že jsme někomu pomohli,” dodává s úsměvem.

Postaráno je o nás dobře

Policejní řady se v dohledné době opustit rozhodně nechystá, nevidí k tomu důvod. „Možná někdy změním pracoviště, aby se pro mě práce nestala rutinou. Vždy mě například lákala dopravní policie. Jsem rád, že tyto přesuny jsou u policie možné,” oceňuje Cikryt. 

Na práci u policejního sboru si váží také jistoty výdělku a štědrého finančního ohodnocení. „Za to, co děláme, jsme, myslím, velmi dobře ohodnoceni,” říká policista. „A to jak z hlediska platu, tak i zaměstnaneckých benefitů, kterých máme k dispozici spoustu,” dodává.

A co by poradil všem, kteří by se rádi přidali do policejních řad? „Aby se toho nebáli. Čeká je totiž nesmírně rozmanitá práce a situace, které jinde nezažijí,” uzavírá.

V Olomouckém kraji se navyšují počty policistů a policistek. Nově nastupující získávají  mnoho jistot a benefitů. Náborový příspěvek 75 tisíc korun, šest týdnů dovolené, plat v plné výši v době pracovní neschopnosti kratší než 30 kalendářních dnů, plat v plné výši v době ošetřování dítěte mladšího 10 let, fond pracovní doby jen 37,5 hodiny týdně, po odsloužených letech nárok na odchodné a doživotní výsluhu, automatické navyšování platu atd. Průměrný plat policistů a policistek v Olomouckém kraji v roce 2018 činil 41 433 Kč, o rok později 44 738 Kč a 47 480 Kč v roce 2020
 

Pokud se chcete stát policistou nebo policistkou v Olomouckém kraji, vypište drobné info o sobě a poté se Vám ozve náš personalista.

Kontaktní formulář

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Policie ČR, Šumperk, policejní práce, michal cikryt, kariéra, práce, akční práce, zajímavá práce, nabídka práce, nábor, zaměstnání, příležitost, pcr, nabídka, volná místa, jistota, jistoty, benefit, bezpečnostní složky, cool job, akční job, policie, unifo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Práce u policie znamená být pořád ve střehu, říká oceňovaný šumperský policista Michal Cikryt  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.