Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

U Němčic nad Hanou archeologové zkoumají keltskou sklářskou dílnu. Nejstarší severně od Alp

Do výzkumu nejstarší doložené sklářské dílny severně od Alp, kterou u Němčic nad Hanou na Prostějovsku provozovali Keltové, se pustili archeologové z Ústavu archeologické památkové péče Brno. Ve druhém století před Kristem se u Němčic nacházelo významné obchodní a výrobní centrum. Příští rok se experti chtějí zaměřit na keltské svatyně.

Archeologové zahájili vykopávky koncem července letošního roku. Průzkumu zcela výjimečné lokality z 3. až 1. století před Kristem z mladší doby laténské se věnují již téměř 20 let, doposud však neprováděli cílené výkopy.

"První výzkumná sezóna byla zaměřena na odkryv nejstarší doložené sklářské dílny severně od Alp. Zkoumaná plocha o rozměru 10 krát 18 metrů byla vytyčena v místě největší koncentrace skelného odpadu a dokladů výroby," popsal archeolog Ivan Čižmář.

Archeologové objevili také množství jantarové suroviny, korálek, železné strusky a zlomků skla, velké kolekce keramiky a množství zvířecích kostí. Skleněné artefakty zastupují hlavně charakteristické tmavě modré korálky a zlomky bezešvých náramků, avšak kromě finálních výrobků zde byl početný soubor dokladů místní sklářské produkce, jako jsou skelná vlákna, polotovary či zmetky výrobků. To vše doplnily bronzové či železné fragmenty spon, součásti opaskových řetězů a zlaté a stříbrné mince.

Na ploše se objevilo celkem patnáct starověkých objektů. "Pozůstatky otopných zařízení souvisejících s výrobou skla se odkrýt nepodařilo, podle masivního výskytu pomazaných stěn otopných zařízení, slitků, zlomků i nehotových výrobků ze skla je však jisté, že v tomto místě nepochybně výroba probíhala," nepochybuje Čižmář.

Už na podzim by to měla definitivně potvrdit odborná analýza skelné strusky. Nadzemní část pecí v minulosti zničila hluboká orba. Průzkum bude pokračovat i příští rok, kdy si experti vybrali typickou keltskou zemnici.

"V průběhu další etapy se zaměříme také na čtvercové objekty zjištěné geofyzikálním měřením, které mají analogie v dolnorakouském Roseldorfu a jsou interpretovány jako posvátné okrsky – svatyně," dodal Čižmář.

Starověké hroby zničila zemědělská činnost

V severozápadní části plochy byly zbytky pohřebiště z mladší doby bronzové. Experti objevili žárový hrob, zajímavý byl ovšem hrob kostrový. 

"Jednalo se pravděpodobně o ženu v poloze na zádech orientovanou ve směru SV a JZ. Na levé ruce měla nezdobený bronzový náramek, u pravého ramene ležela dlouhá jehlice s vřetenovitou hlavicí, u hlavy ozdobné stočené bronzové plíšky a na krku náhrdelník složený z drobných bronzových spirálovitých trubiček," popsal archeolog.

Experti předpokládají, že původně zde bylo hrobů více, zničila je bohužel zemědělská činnost. 

Do mladší doby železné pak patří hloubená chata neobvyklého čtvercového půdorysu se dvěma kůly a výrobní objekt. V blízkosti byly mimo jiné zbytky skelné strusky. "Ta bude v následujících měsících podrobena analýze za účelem prokázání souvislosti daného místa s produkcí skleněných korálků a náramků," vysvětlil Čižmář.

Mimo to archeologové odkryli tři kruhové zásobní jámy.

FOTO/VIDEO: Do Olomouce dorazila Keltská hlava, k vidění bude jen čtrnáct dní

Dnes v odpoledních hodinách začala v olomouckém Vlastivědném muzeu výstava Keltské kamenné hlavy. Jedná se o jeden z nejznámějších archeologických nálezů z Česka. Návštěvníci muzea se na relikt můžou přijít podívat do 23. února.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ústav archeologické památkové péče Brno

Štítky vykopávky, archeologie, Keltové, sklo, dílna, Němčice nad Hanou, Alpy, náramek, Brno, okres Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Němčic nad Hanou archeologové zkoumají keltskou sklářskou dílnu. Nejstarší severně od Alp  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.