Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Čtvrtek 4. července 2024  |  Svátek má Prokop
Bez reklam

Univerzita před zahájením výuky zjišťuje proočkovanost anonymním dotazníkem

Anonymním průzkumem chce Univerzita Palackého v Olomouci před začátkem semestru zjistit proočkovanost proti onemocnění covid-19 v řadách svých studentů a zaměstnanců. Anketa má podle zástupců univerzity pomoci alespoň částečně zmapovat aktuální situaci na UP a nastavit efektivní kroky pro ochranu a bezpečí celé akademické obce.

"Po třech semestrech, které zásadním způsobem narušila pandemie, pevně věříme, že ten nadcházející i všechny další už budou probíhat za normálních podmínek. Přáli bychom si to zejména s ohledem na více než 5000 nově nastupujících studentů prvních ročníků a také na zhruba stejný počet loňských prváků, kteří zatím rovněž neměli šanci zažít jedinečnou atmosféru našeho univerzitního prostředí," řekl  mluvčí univerzity Egon Havrlant.

Do průzkumu proočkovanosti se pustila vysoká škola i kvůli tomu, že nemá příliš možností, jak tyto informace zjistit. "Anonymní anketa pro nás představuje sice nepřesnou, ale důležitou šanci se zorientovat, jak si jednotlivé fakulty a další součásti univerzity v tomto směru stojí," uvedl mluvčí.

Od pátku, kdy škola anketu spustila, se do ní zatím zapojilo 4700 respondentů. Univerzita má 4000 zaměstnanců a 23 000 studentů. Téměř 3800 z nich přitom na otázku, zda mají za sebou k 1. září alespoň první dávku vakcíny, odpovědělo kladně. "Větší účast a zapojení v obou skupinách respondentů by nás potěšilo. Chceme také znovu zvednout zájem o očkování, o což jsme se snažili i v průběhu celého léta celouniverzitní kampaní Zodpovědný Palacký," uvedl Havrlant.

Opatření jsou na jednotlivých fakultách různé

Univerzita plánuje se zahájením semestru prezenční výuku, podmínky se však mohou na jednotlivých fakultách měnit a lišit. Například na pedagogické fakultě budou některé velké přednášky v učebnách a současně také přenášeny on-line, aby se snížila koncentrace studentů. Fakulta tělesné kultury bude požadovat po studentech doklad o bezinfekčnosti.

"V tuto chvíli ještě vedení univerzity jedná o tom, zda bude třeba požadavek na kontrolu bezinfekčnosti při vstupu do výuky rozšířit i na všechny další fakulty a také zda by se měly zpřísnit podmínky pro ochranu dýchacích cest nad rámec platných vládních opatření. V praxi by to například znamenalo, že by respirátory byly nezbytné i v posluchárnách v průběhu výuky," doplnil Havrlant.

Bezinfekčnost budou muset doložit i studenti, kteří se ubytují na kolejích. Největší nápor očekává univerzita o víkendu před zahájením semestru, který na většině fakult začíná 20. září. "Počítáme s otevřením dočasného testovacího místa v prostorách kolejí, kde budeme schopni provést alespoň antigenní test u studentů, kteří nebudou mít potřebný doklad o bezinfekčnosti k dispozici," dodal mluvčí. Zájem o ubytování na kolejích je letos ze strany studentů výrazně vyšší než loni. Celková kapacita je asi 4800 lůžek, podle přihlášek je aktuálně plně obsazena.

Univerzitní iniciativa Lovci kachen bude lovit dezinformace kolem pandemie

Na Univerzitě Palackého v Olomouci vznikla iniciativa s názvem Lovci kachen. Zastoupeni jsou v ní lékaři, vědci a studenti univerzity, kteří se rozhodli "lovit" ve veřejném prostoru dezinformace, hoaxy a konspirační teorie týkající se epidemie...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Univerzita Palackého v Olomouci

Štítky Univerzita Palackého, výuka, fakulta, průzkum, dotazník, koronavirus, covid-19, Olomouc, univerzita, Univerzita Palackého v Olomouci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzita před zahájením výuky zjišťuje proočkovanost anonymním dotazníkem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.