Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Přerov buduje inovační hub. Podnikatel by to nerealizoval, zní z opozice

Historický Blažkův dům v centru Přerova se promění za rok a půl v zázemí nejen pro začínající podnikatele. Opravou za celkem 72 milionů korun vznikne ve městě takzvaný inovační hub, který podporuje město, kraj i hospodářská komora. Ozývají se ale i hlasy kritiků, které zpochybňují výši investice i samotný budoucí účel stavby.

Stočtyřicet let starý opuštěný dům na rohu přerovského náměstí T. G. Masaryka získá za rok a půl novou funkci. „V závěru roku 2022, nebo na začátku toho dalšího, tu plánujeme otevřít coworkingový prostor pro nezávislé profesionály nebo lidi, kterým nevyhovuje práce z domova. Součástí budou kancelářské prostory s nábytkem i technikou a také zasedací místnosti,“ řekl přerovský primátor Petr Měřínský (ANO).  

Projekt počítá i s vybavenou dílnou, kterou budou moci za úplatu podnikatelé podle oboru svého byznysu využívat – má tu být třeba vrtačka, bruska, řezačka plastů, gravírovací a řezací laser, 3D tiskárny či programovatelný šicí stroj. 

„Za bourací práce, rekonstrukci a vybavení kanceláří i dílen zaplatíme 72 milionů korun, z Ministerstva průmyslu a obchodu nám byla přiznána dotace ve výši 36 milionů,“ doplnila náměstkyně primátora Hana Mazochová (ANO).

Coworkingové centrum provozuje jen několik desítek metrů od Blažkova domu také přerovský opoziční zastupitel Jan Horký (Společně pro Přerov a Piráti). „Centrum jsme přestěhovali do menších prostor. Po koroně je ale tak velký pokles zájmu, že je to spíše už jen naše kancelář. Teď ale nevyvíjíme tolik aktivity pro propagaci. Lidé se během covidu stáhli domů a už se k nám nevrátili,“ přidal svou zkušenost Horký.

Záměr vybudovat inovační hub označil Jan Horký za překvapivý a šitý horkou jehlou. Klíčovou roli pro budoucí úspěch projektu vidí právě v aktivní propagaci centra. „Jakkoli můžeme tímto způsobem podporovat podnikatele a tvořivost, snad žádný z nich by nerealizoval projekt, kde metr čtvereční užitné plochy vychází na 107 tisíc korun. Je proto nasnadě, že zvolené místo a dům nejsou pro dané využití příliš vhodné,“ myslí si Horký.

Potenciál zájmu tady je, tvrdí hospodářská komora

Dvouleté přípravy rekonstrukce doprovázel průzkum poptávky ze strany Okresní hospodářské komory. „V období přípravy projektu Inovačního hubu jsme provedli průzkum mezi firmami a potenciál zájmu mezi firmami tady je. Inovační hub poskytne zázemí pro vznik a rozvoj startupů, budou také k dispozici technologické dílny, které budou moci firmy využít v rámci svého rozvoje. Potenciál inovačního hubu vidíme především v propojení soukromého sektoru s vědou a výzkumem a ve sdílení kontaktů a technologických zařízení,“ uvedla ředitelka Okresní hospodářské komory Přerov Andrea Hošťálková.

Provozovatelem nového prostoru pro podnikatele bude sdružení právnických osob Inovační centrum Olomouckého kraje, které má podporu hejtmanství i města Přerova.

Na sociálních sítích obyvatelé Přerova připomínají neuskutečněný záměr podnikatelského inkubátoru z doby před zhruba patnácti lety. V budově bývalé hygieny je nyní optika a lékárna. „V té době jsem nebyla ve funkci, takže úspěch či neúspěch tohoto projektu nemohu komentovat,“ podotkla náměstkyně Hana Mazochová.

Situace v oblasti podnikání se ale podle ředitelky Okresní hospodářské komory vyvinula. „V současné době nastupujícího digitálního průmyslu 4.0 se nabízí pro nově vznikající firmy více možností a je větší předpoklad pro vznik nových firem s využitím oblasti digitálních výrobních technologií, které bude inovační hub nabízet,“ říká Andrea Hošťálková.

Přerovská firma vyrobila první violoncello na světě na 3D tiskárně. MyCello sklízí úspěch i ve světě

Softwarová firma Sensio v Přerově představila první cello z 3D tiskárny na světě. Výrobek pojmenovali MyCello a každý kus je originál. Cena nástroje se pohybuje okolo dvaceti tisíc korun.

Blažkův dům nese název podle perníkáře a voskaře Josefa Blažka, který v roce 1881 nechal na náměstí postavit dům, v němž kromě jeho výrobny sídlila postupně také prodejna rakví, písárna továrny na hnojiva, cukrářství, prodejna módního zboží i pohřební ústav. Po druhé světové válce byl v domě výbor komunistické strany a ten vystřídal poslední nájemník – Vojenská správa. Když objekt opustila, nenašlo pro něj město žádné další využití, za údržbu nevyužitého domu ale platilo ročně asi 50 tisíc.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky Rekonstrukce, oprava, dům, inovační centrum, podnikatelský inkubátor, podnikání, Hospodářská komora, Přerov, Josef Pavlovický, projekt, Jan Blahoslav Horký, dílna, ANO 2011, Tomáš Garrigue Masaryk, Hana Mazochová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerov buduje inovační hub. Podnikatel by to nerealizoval, zní z opozice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.