Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Po pěti měsících se v olomoucké zoo ukázalo mládě medojeda. Je to kluk

Až pět měsíců po narození odhalili chovatelé z olomoucké zoo pohlaví mláděte medojeda kapského. Matky medojedů jsou totiž velmi opatrné, a svá mláďata si přísně střeží. Chov těchto šelem je přitom velmi vzácný, v olomoucké zoo se zatím narodila jen dvě mláďata.

Mládě medojeda se v zoo na Svatém Kopečku narodilo začátkem dubna a je to kluk. Stalo se pýchou olomoucké zahrady, byť se s návštěvníky zatím ještě nesetkalo.

„Jelikož matka je velmi opatrná a ne příliš přátelská, dlouho jsme o mláděti věděli jen podle zvuků, které vydávalo. V současné době už je jen o něco menší než matka, ale oba jsou na sobě navzájem velice závislí. Mláďata medojedů se od matky odstavují až po desátém měsíci věku, jeho umístění do spřátelené zoologické zahrady má tudíž ještě čas,“ vysvětlila zooložka Libuše Veselá.

Medojed se v zoo vyskytuje velmi zřídka. Na celém světě ho chová 16 institucí, v Evropě pouze šest, z toho tři české zoo. 

Olomouckou skupinu zakládali v roce 2018 samec Akin a samice Kali. Jednalo se o geneticky cenné jedince, jelikož pochází z míst svého přirozeného výskytu v Africe. Olomoucká zoo prozatím odchovala dvě mláďata.

Kunovitá šelma žije kromě Afriky také v jižní Asii. Samci mívají oproti samicím až dvojnásobnou váhu kolem 15 kilogramů. Medojed je aktivní hlavně v noci, je všežravec, nepohrdne mršinou, pochutná si i na ovoci a má rád med. V zajetí se může dožít až 26 let, ve volné přírodě podstatně méně.

Přežije i uštknutí kobrou
Medojed je velmi nebojácné a silné zvíře. Jsou známé případy, kdy zaútočil i na několik lvů. Do skladby jeho jídelníčku patří i smrtelně jedovatí hadi - zmije útočná či kobra. Pokud ho paralyzují jedem, medojed sice na pár minut upadá do stavu podobajícímu se smrti, ale většinou uštknutí přežije. 

Olomoucká zoo přivítala mláďata dikobrazů. Narodilo se jich hned osm

V olomoucké zoologické zahradě se narodila mláďata dikobraza srstnatonosého. Na svět jich vykouklo hned osm. Prvního mláděte se zoo dočkala v roce 2012 i přesto, že dikobrazy chová od konce dvacátého století. Od té doby se zde narodilo celkem...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky medojed kapský, mládě, zoo, Svatý Kopeček, Olomouc, Libuše Veselá, Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po pěti měsících se v olomoucké zoo ukázalo mládě medojeda. Je to kluk  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.