Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

V Olomouci začala bitva o pronájem tržnice. Vítěz může získat strategickou plochu na čtvrt století

V Olomouci začala bitva o pronájem oblíbené a vyhledávané tržnice, na které pravidelně nakupují tisíce lidí. Současný provozovatel skončí ještě letos a radnice hledá strategického investora, který by tržnici provozoval dalších až pětadvacet let. Investice se může vyšplhat na dvacet milionů korun.

S některými zájemci o pronájem již město zahájilo předběžné konzultace. Ve hře jsou například vlivný olomoucký podnikatel Richard Benýšek z ODS nebo developer Richard Morávek z olomoucké Šantovky. Jeho společnost tržnici provozovala doposud, nájemní smlouva však končí. 

"Na rozjezd v minimální verzi, aby se udělala plocha, která nebude dělat ostudu, odpovídající stoly, toalety a podobně to vychází na 10 až 20 milionů korun. Pořád tam ale postrádám ekonomický smysl. Například parkoviště, které provoz drží, má zaniknout. Provozování venkovní trhové plochy tak vydělá maximálně na správce a provoz toalet," kritizoval předběžné podmínky soutěže Benýšek. 

Na sociálních sítích dokonce naznačil podezření, zda město nepřipravuje výběrové řízení někomu na míru. 

K připravovanému koncesnímu řízená má ovšem velké výhrady i další z uchazečů, současný provozovatel Morávek. "V rámci předběžného koncesního dialogu jsme městu opakovaně sdělili, že pokud se avizované podmínky koncesního řízení nezmění, nepovažujeme za možné se vůbec koncesního řízení zúčastnit," sdělil Morávkův mluvčí Petr Hlávka.

Architektonická studie podle něho až příliš do detailu předurčuje uspořádání tržnice, a tím dává minimální prostor budoucímu pronajímateli. "V kombinaci s krátkou délkou koncese by to znamenalo nekvalitní řešení, které navíc nedává ekonomický smysl," varuje Hlávka.

Zanedbaná tržnice je ostudou Olomouce

Zájem nemá ani majitel historické budovy jatek na tržnici, který nyní objekt nabízí k prodeji.

Celý areál olomoucké tržnice včetně budovy jatek je tak již řadu let zanedbaný a nutně potřebuje nového provozovatele a investice. 

Podnikatel Morávek například přišel s plánem celé území za desítky milionů revitalizovat a vytvořit zde spojnici mezi historickým jádrem Olomouce a čtvrtí Šantovka.

"Předložili jsme několik architektonických návrhů inspirovaných nejlepšími trhy u nás i ve světě. Tržnici si představujeme jako multifunkční prostor s nabídkou kvalitních a přitom cenově dostupných produktů. Naše návrhy město nepřijalo," řekl Hlávka.

Město: Parkovací plochu na tržnici skutečně nechceme 

Vedení Olomouce chápe prohlášení zájemců o dlouhodobý pronájem tržnice jako budování pozic před zahájením koncesního řízení. 

"Nemůžeme samozřejmě jednostranně vycházet vstříc některým zájemcům, protože jejich představou je maximální využití celého prostoru pro obchodní činnost," vysvětlil náměstek primátora Olomouce Matouš Pelikán (KUD-ČSL).

V radě města jsou různé názory na rozvoj tržnice, část rady zdůrazňuje obchodní zaměření, část prosazuje více zeleně nebo například kluziště.

"Museli jsme najít kompromis. Cílem města například není stav, aby tam parkovala auta. Jestli to někomu dává ekonomický smysl, nebo ne, to se právě ukáže v koncesním řízení. Když se podmínky ukážou jako příliš svazující a nikdo se nepřihlásí, bude nás to mrzet, ale máme plán B," vymezil mantinely strategického rozhodnutí náměstek Pelikán. 

Tržnici by v takovém případě převzalo Výstaviště Flora, které by zabezpečilo provoz trhů. 

Možnosti předběžných koncesních rozhovorů v minulých dnech využili celkem tři zájemci, do soutěže se však může přihlásit kdokoliv další. Radní investici odhadují na 15 až 20 milionů korun a podle Pelikána počítají s pronájmem na 25 let.

Se současným provozovatelem by se město rádo dohodlo na provozu ještě přes letošní Dušičky, nový provozovatel by tržnici převzal na jaře příštího roku.

Budova městské tržnice v Olomouci je na prodej. Opravy se jen tak nedočká

Historická budova jatek, která je součástí zanedbaného areálu olomoucké tržnice, je na prodej. Stávající majitel plánované opravy chátrajícího objektu vzdal. Ke koupi je téměř 700 metrů čtverečních obchodních prostor, cena nebyla zveřejněna.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Drahomíra Schneiderová

Štítky tržnice, pronájem, koncesní řízení, Benýšek, Morávek, Olomouc, ODS, Dušičky, Šantovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouci začala bitva o pronájem tržnice. Vítěz může získat strategickou plochu na čtvrt století  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.