Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

Poptávka desetkrát převyšuje nabídku, říká olomoucký Realiťák roku Adam Šimoník

Olomoucký trh realit prochází trendem značného nárůstu cen. Byty různých velikostí i domy k rekonstrukci jsou však stále žádaným zbožím. Podle realitního makléře Adama Šimoníka ze společnosti Vojta Reality se nemovitosti často daří prodat i během dvou týdnů, značnou část nových bytů zájemci vykoupí ještě před zahájením výstavby. „Nedostatek bytů v Olomouci je evidentní, mladé páry se pak stěhují do menších měst v okolí,“ všímá si specialista z Olomouckého kraje, který obsadil v roce 2019 první místo v celorepublikové odborné anketě Realiťák roku.

Ceny nemovitostí nejen v Olomouci razantním způsobem narůstají. Jaké jsou hlavní příčiny?
Primárně to ovlivnilo několik aspektů. Za prvé vzrostl zájem po loňském zrušení daně z nabytí nemovitosti, což byl pro stranu kupující náklad ve výši čtyř procent ceny nemovitosti. U bytu za pět milionů je to odvod státu ve výši dvou set tisíc. Druhým spouštěčem bylo to, že ještě počátkem tohoto roku byly úrokové sazby hypoték nejvýhodnější za posledních 7 let. Lidem to umožnilo vrátit se k hypotékám a neplatit někomu jinému nájem.

Dalším zmiňovaným problémem je zdražování materiálů a výstavby.
Ano, ceny obecně ovlivňuje hlavně nedostatek. Ať už je to nedostatek stavebního materiálu, parcel nebo bytů. Přirovnal bych to k situaci, když bude někdo jediný, kdo má ve městě například čepice, tak taky řekne za kolik je bude prodávat. V současné době ve firemním poptávkovém portfoliu evidujeme přes tisíc klientů a každý má zájem o něco jiného. Někdo chce malý byt, někdo chatku, někdo dům. Na základě toho vidíme, jaký je zájem o nemovitosti. Zpravidla teď nemovitosti prodávám maximálně do dvou týdnů.

Na druhou stranu se asi stává, že kvůli úpravám cen dochází ke změnám smluv, než dojde k dokončení stavby?
Ceny práce i stavebního materiálu šly velice nahoru. To, co bylo realizovatelné v předchozích letech, teď komplikují enormní nárůsty cen. U některých projektů, ke kterým přicházíme s kupujícími klienty, dochází ke zpoždění. U osmdesáti procent developerských projektů v současnosti dochází v průměru ke zpoždění tři měsíce. Je o to velký zájem, pro širokou veřejnost se dostává do prodeje jen zlomek. Trend je mít polovinu developerského projektu zaplacenou dřív, než se kopne do země.

Při prodeji dochází i přes vysoké ceny ještě k dalšímu navýšení?
Čím dál častěji se navíc setkáváme s tím, že klientům už to tolikrát někde uteklo, že jsou schopni i navýšit cenu, která je v inzerci. Aby si zajistili, že nemovitost nabídne prodávající právě jim. V Olomouci se navýšení pohybuje okolo pěti až deseti procent, a to převážně na podnět kupující strany, jsme schopni tak zajistit prodej nemovitosti za maximální cenu a to bez použití aukcí.

Koncepce dostupného bydlení? Problém řeší jen částečně

Je v Olomouci velká kupní síla lidí, kteří si pořídí i více bytů jako investici?
V současné době hrozí hyperinflace, která by mohla lidem ukrojit značnou část úspor. Pro investory je tak trendem uložit peníze v nemovitostech. Jenom od minulého srpna šly nemovitosti v Olomouckém kraji nahoru o 26 procent. Věřím, že přijde nějaké ochlazení enormního nárůstu cen, nicméně to neovlivní výši cen tak, že by měly jít dolů. Poptávka je teď desetinásobně vyšší než nabídka.

Město Olomouc projednává také koncepci dostupného bydlení. Sledujete tento záměr?
Týká se to spíše lidí, kteří potřebují pomoc, jsou sociálně slabší a jsou v těžké životní situaci. Určitě to pomůže vyřešit životní situaci určité skupině potřebných lidí. Ale nemyslím si, že to vyřeší situaci spousty dalších rodin a mladých párů, které hledají bydlení.

Obyvatelé Olomouce zaplatí od příštího roku dvojnásobnou daň z nemovitosti

Dvojnásobek zaplatí obyvatelé Olomouce od příštího roku na dani z nemovitosti. Po dlouhé diskusi to dnes schválilo olomoucké zastupitelstvo. Radní původně navrhovali ztrojnásobení daně, avšak po jednání s opozicí přistoupili na mírnější variantu.

Řešení pak musejí hledat jinde?
Mladší páry už z Olomouce i utíkají. Pokud srovnáme Olomouc, Šternberk a Uničov, tak pro pár z Olomouce je momentálně dostupnější koupit si byt ve Šternberku nebo Uničově, kde může být třeba o milion levnější, a každý den dojíždět. Nedostatek bytů za dostupnou cenu v Olomouci je evidentní a tohle je řešení. Byty v okolních menších městech stojí o třetinu méně. Ve Šternberku i v Uničově jsem měl v krátké době po dvou nemovitostech a všechno si koupili lidé z Olomouce. Půlhodina cesty navíc je pro ně daň za to, aby si mohli splnit bytovou potřebu.

Dochází pak k růstu cen i v menších městech?
Šternberk se stává lokalitou, kde se už minimum nemovitostí dostává do internetové nabídky. Je to čím dál modernější. U nemovitostí, které jsou k vidění na internetu po dobu delší jak jeden měsíc, může být nějaká komplikace. Rozlišujeme tři hlavní typy problémů – technický, právní nebo špatně nastavenou cenu, což bývá nejčastější potíž. Pokud chce klient financovat koupi hypotečním úvěrem, tak banky stanoví pro nemovitost svou hodnotu. Kdyby došlo k nesplácení úvěru, tak banka bude chtít nemovitost výhodně prodat. Průměrně se bavíme o deseti až patnácti procentech podhodnocení oproti inzerované prodejní ceně

Univerzita by využila větší ubytovací kapacitu

Jak velký vliv má na ubytování v Olomouci Univerzita Palackého?
Olomouc je dopravní uzel s veškerou občanskou vybaveností a studijní město, což je dalším aspektem oproti jiným městům v okolí. Rodiče jsou schopni studentům i koupit malý byt, nebo ho pronajmout. Teď jsme pronajali za měsíc a půl převážnou většinu bytů, co jsme měli k dispozici. Nezůstává také tolik bytů pro lidi, kteří by chtěli bydlet, když byty skoupí investoři a poté je pronajmou studentům.

Zprostředkováváte reality také pro Univerzitu?
Ze strany Univerzity je o ubytování zájem. Ať už se to týká českých nebo zahraničních studentů a lektorů. Koleje nejsou schopny uspokojit potřeby všech. A bydlení na kolejích je opravdu studentské s minimálním soukromím.

Rozšíření univerzitních ubytovacích kapacit by mohlo zvýšit dostupnost bydlení v Olomouci?
Souhlasím. Ale souvisí to s tím, jak máme všichni svázané ruce legislativou a schvalováním projektů a stavebních povolení. Česká republika je v povolování staveb na spodních příčkách v Evropě. Než se něco schválí, tak je lepší koupit něco k rekonstrukci nebo úplné přestavbě. Rozvoj města je opravdu komplikovaný, i když vím, že na odboru územního rozvoje se opravdu pracuje dnem a nocí. Ale objem práce je pro ně obrovský, mohl by tam být klidně dvojnásobek pracovníků.

Univerzita před zahájením výuky zjišťuje proočkovanost anonymním dotazníkem

Anonymním průzkumem chce Univerzita Palackého v Olomouci před začátkem semestru zjistit proočkovanost proti onemocnění covid-19 v řadách svých studentů a zaměstnanců. Anketa má podle zástupců univerzity pomoci alespoň částečně zmapovat aktuální...

Co byste v současnosti poradil lidem, kteří si chtějí pořídit nemovitost?
Určitě v první řadě doporučuji mít na své straně někoho, kdo dané problematice rozumí. Jedna věc je vidět, jak byt vypadá, druhá je pak právní a technický stav nemovitosti. Pak se může stát, že bude nějaký problém a banka třeba nevezme nemovitost do zástavy. Pokud kupující nechce využít asistence specialisty a jedná na vlastní pěst, měl by si zajistit všechny podklady - evidenční list, čestné prohlášení správce budovy o bezdlužnosti avizované jednotky, prohlášení vlastníka jednotky, energetický štítek budovy a tak dále.

Na co dalšího je potřeba dát si pozor například při prohlížení inzerce?
Nedoporučil bych kupovat nemovitosti, u kterých není provize realitní kanceláře součástí kupní ceny. Velice často se pak zde stává, že tato částka není zahrnuta do kupní ceny a sní do výše hypotéky a může vzniknout problém s financováním. Je to další negativní trend dnešní doby, kdy se někdo snaží na těchto věcech přiživit.

Více inzerátů na jednu nemovitost je špatný signál

Měla by mít realitní kancelář exkluzivní smlouvu při prodávání nemovitosti?
Samozřejmě. Když ji nemá, vznikají pak například problémy s duplicitou. Jako kupující se podívám do inzerce a vidím tam stejný byt třikrát, tak je hned jasné, že je tam něco špatně. Každý inzerát pak má jiný popis, možná i jinou cenu a ten nejchytřejší si tam dá cena – info u RK. Aby si zajistil kontakt a mohl se hádat, že je to jeho klient. Můžou vznikat i různé nátlaky na prodávajícího, aby vyhověl právě jednomu z makléřů.

Praktiky realitních makléřů jsou různé, bojuje obor s pošramocenou pověstí z minulosti?
V Olomouci je 42 realitních kanceláří a každý si může vybrat. Myslím si, že nejcennější je pověst a osobní doporučení. Každý si může napsat, že je nejlepší, prodá za nejvíc a podobně. Klient nyní nepotřebuje realitní kancelář, aby nemovitost prodal. Otázka je, za kolik ji chce prodat. Pokud se ale svěří do rukou specialisty, může ušetřit nejen spoustu času ale také i peněz. Procesů, které se mohou při převodu pokazit, je spoustu.

Co pro vás znamenal úspěch v odborné anketě Realiťák roku? Rozšířilo to vaše znalosti?
Je to pro mě jedno z největších ocenění v životě. Dvakrát jsem se účastnil této velice prestižní ankety, která přináší určité renomé a snaží se napravit předsudky veřejnosti související s branží realitního zprostředkovatele. V roce 2019 jsem byl zvolen nejlepším realitním makléřem v České republice a současně v Olomouckém kraji. Minulý rok jsem byl celkově druhý a v Olomouckém kraji jsem první místo obhájil. Hodnocení vzniká na základě úspěšně složených vědomostních testů, vypracování studií, mystery shoppingu, porovnávání našich nabídek, marketingu, sociálních sítí a tak dále. O vítězi v jednotlivých krajích následně rozhoduje nestranná osmnáctičlenná porota, která je rozdělena do tří týmů. Jeden je technický, druhý marketingový a třetí právní.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Bydlení, byty, nemovitosti, realitní makléř, Olomouc, Šternberk, Uničov, Olomoucký kraj, nemovitost, anketa, Česko, Univerzita Palackého v Olomouci, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poptávka desetkrát převyšuje nabídku, říká olomoucký Realiťák roku Adam Šimoník  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.