Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Odpad v kraji nejlépe třídí v Olomouci, Lipové-lázních, Majetíně a Mutkově

V Olomouckém kraji nejlépe třídí odpady lidé v Olomouci, Lipové-lázních, Majetíně a Mutkově. Připadlo jim za to prvenství v soutěži O keramickou popelnici. Zástupce úspěšných měst a obcí ocenili představitelé hejtmanství a společnosti EKO-KOM, která soutěž pořádá.

"Ocenění má zástupce obcí motivovat k tomu, aby se snažili třídění odpadů mezi občany maximálně podporovat," uvedla ředitelka oddělení regionálního provozu společnosti EKO-KOM Martina Filipová.

První místo v kategorii měst nad 15 000 obyvatel získala Olomouc, následovaná Šumperkem a Prostějovem. V kategorii obcí od 2001 do 15 000 obyvatel obsadila první příčku obec Lipová-lázně na Jesenicku, na druhém místě skončily Bohuňovice na Olomoucku a třetí místo patří městu Jeseník.

V kategorii obcí od 501 do 2000 obyvatel zvítězil Majetín na Olomoucku, který letos v této kategorii obsadil nejvyšší příčku také v celorepublikové soutěži O Křišťálovou popelnici. Druhé místo získala Černá Voda a třetí skončila obec Bělá pod Pradědem na Jesenicku. Nejlepší mezi malými obcemi do 500 obyvatel jsou Mutkov a Lipina na Olomoucku, za kterými následují Hradčany-Kobeřice na Prostějovsku.

Jeden obyvatel kraje vytřídí téměř 80 kilogramů ročně 

Do soutěže se zapojilo 399 obcí a měst Olomouckého kraje. Hodnoceno bylo především množství vytříděného odpadu na jednoho obyvatele a počet tříděných komodit na území jednotlivých obcí a měst. Přihlíželo se také například k hustotě sběrné sítě. I letos mohly obce za odpadový počin roku obdržet titul Odpadový lev. Vítězem této speciální kategorie je obec Dubicko na Šumpersku.

"Třídění odpadů je nezbytnou součástí odpovědného přístupu k životnímu prostředí. Pokud už nějaké odpady vytvoříme, měli bychom se snažit je maximálně využít, aby cenné suroviny nekončily bez užitku na skládce," uvedl radní Olomouckého kraje pro životní prostředí, odpady a zemědělství Martin Šmída (Piráti a STAN).

Dobře si vede také Olomoucký kraj, který ve srovnání s ostatními kraji letos obsadil druhé místo. "Na jednoho obyvatele kraje připadlo za rok 2020 přesně 22,4 kilogramu vytříděného papíru, 18,4 kilogramu plastů, 15,1 kilogramu skla, 0,5 kilogramu nápojových kartonů a 22,6 kilogramu kovů. V součtu je to tedy 78,6 kilogramu vytříděného odpadu v průměru na obyvatele kraje," uvedla Filipová.

Obce ze Šternberska si budou samy svážet odpady. Chtějí mít kontrolu nad cenami

Jednadvacet obcí ze Šternberska u Olomouce se rozhodlo, že se samy postarají o svůj komunální odpad. Dlouhodobě nebyly spokojené se svozovými firmami, a založily si proto vlastní společnost. Už od příštího roku chtějí spustit provoz.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto EKO-KOM

Štítky odpady, třídění, Olomouci, Lipová-lázně, Majetín, Mutkov, Olomoucký kraj, odpad, Olomouc, soutěž, EKO-KOM, a.s., okres Jeseník, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, Prostějov, Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odpad v kraji nejlépe třídí v Olomouci, Lipové-lázních, Majetíně a Mutkově  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.