Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Obyvatelé Tovačova v referendu jasně odmítli pokračování těžby štěrkopísku

, aktualizováno 9. října 2021, 19:54

Obyvatelé Tovačova na Přerovsku v referendu jednoznačně odmítli pokračování těžby štěrkopísku. Další těžební jezero chce u Tovačova vybudovat společnost Českomoravský štěrk. Referendum je platné a pro vedení Tovačova závazné.

Referendum je platné, pokud v něm hlasuje aspoň 35 procent oprávněných voličů. Závazné je v případě, že konkrétní odpověď označila nadpoloviční většina hlasujících a zároveň nejméně 25 procent všech voličů. Tovačov má asi 2600 obyvatel.

V referendu se 900 obyvatel Tovačova, což je 76 procent, vyslovilo proti pokračování těžby, pro bylo pouze 250 hlasů.

"Referendum je platné a závazné. S tímto výsledkem budeme pracovat a do územního plánu budeme prosazovat, aby se tam těžba nerozšiřovala. Takový rozdíl jsme ani nečekali. Očekával jsme těsnější výsledky, ten rozdíl je ovšem jasný," řekl starosta Tovačova Marek Svoboda.

Nové ložisko štěrkopísku u Tovačova chce otevřít společnost Českomoravský štěrk severně od silnice na Troubky. 

Těžaři budou nyní zkoumat, jak se zachovat. "Než rozhodneme o dalším postupu, musíme napřed důkladně analyzovat, co přesně výsledek referenda znamená pro budoucnost těžby u Tovačova. V každém případě hlasování občanů respektujeme a budeme hledat nové cesty, jak odvrátit hrozící nedostatek štěrkopísku v regionu. Těžba u Tovačova každopádně nekončí, ve stávajícím ložisku bude pokračovat, bohužel v něm však převažují jemné frakce," sdělil mluvčí Českomoravského štěrku Marek Tláskal.

Obyvatelé Tovačova pochyby neměli. Proti těžbě hlasoval například František Zavadil"Sedmdesát let tady těžili písek a nic pro Tovačov neudělali. Bude rozhodovat zastupitelstvo. Měli by názor obyvatel vzít na vědomí, záleží, jak se zachovají," řekl Zavadil.

Těžaři slibují Tovačovu kompenzace 

"Pokud se záměr podaří prosadit, obec získá za 20 let na nájmu, daních a poplatcích 30 milionů korun navíc, a budeme moci garantovat zachování více než 40 pracovních míst pro lidi z Tovačova a okolí," řekl již dřív Vlastimil Polišenský ze společnosti Českomoravský štěrk.

Na Annínském jezeře v původních místech těžby chce zároveň firma od roku 2022 rozšířit plochu vyčleněnou na koupání z nynějších osmi na 24 hektarů. "Pláž se prodlouží na trojnásobek a přístup do vody mimo pláž na čtyřnásobek," slíbil.

Podle Polišenského se po rozšíření těžby nezvýší v Tovačově a okolí doprava, hluk ani prašnost. Obyvatelé Tovačova se podle něj nemusejí obávat ani úbytku vody ve studnách.

Obyvatelé Tovačova rozhodují v referendu o pokračování těžby. Hlasovaly již stovky lidí

Obyvatelé Tovačova na Přerovsku spolu s parlamentními volbami rozhodují v referendu rovněž o pokračování těžby štěrkopísku. Další těžební jezero chce u Tovačova vybudovat společnost Českomoravský štěrk. Zájem o referendum je velký.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michal Šverdík, Českomoravský štěrk

Štítky referendum, těžba, štěrkopísek, Českomoravský štěrk, Tovačov, Českomoravský štěrk, a.s., okres Přerov, František Zavadil, Troubky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé Tovačova v referendu jasně odmítli pokračování těžby štěrkopísku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.