Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Zákaz vstupu bez efektu. Lidé komplikují nákladnou opravu v historickém parku

Problém s neukázněnými návštěvníky historického parku řeší v Přerově. Město se rozhodlo pro rekonstrukci dlouhodobě kritizovaných pískových chodníků, práce však komplikují lidé, kteří nerespektují značky o zákazu vstupu. Pracovníci odborné firmy v nově budovaných stezkách každý den nacházejí stopy.

Terénní a stavební úpravy v Michalově začaly 4. října, od té doby lidé také vstupují do prostoru ohraničeného značkami a páskou a narušují technologické postupy při opravě chodníků. Zástupci Technických služeb města Přerova proto znovu vyzývají návštěvníky, aby do prostoru nechodili. „Pokud ani tento apel nepomůže, bude nutno celý areál parku pro veřejnost uzavřít,“ oznámil jednatel Technických služeb Bohumír Střelec.

Rekonstruované pískové chodníky v parku od podzimu do jara neodvádějí dostatečně dešťovou vodu či sníh a lidé si stěžují na podmáčenost a neschůdnost stezek. „Před dvěma lety proto vedení města přišlo s návrhem, aby byla na zkoušku opravena část pěší trasy u vchodu. Písek byl na 28 metrech vyměněn za minerální materiál, který je ideální pro parkové i zahradní úpravy. A novinka se osvědčila,“ řekla mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

Místo písku štěrk. Přerov nechá opravit kritizované pěšiny v Michalově

Pískové cesty v historickém přerovském parku Michalov projdou opravou. Často rozmáčené stezky dostanou nový štěrkový povrch a drenáž. Radnice investuje do rekonstrukce 2,5 milionu korun, práce budou probíhat ve více etapách i v příštím roce.

V Přerově tak po úvodní zkoušce zahájili v říjnu výměnu 3300 metrů čtverečních pěšin v okolí takzvané květnice, zároveň firma vybuduje v okolí této plochy 150 metrů vsakovací drenáže. „Náklady na tuto rekonstrukci jsou 2 a půl milionu korun. Firma, která práce provádí, za ně samozřejmě nese zodpovědnost, takže se ohrazuje proti tomu, že návštěvníci opakovaně nedbají zákazových značek a do prostoru vstupují, čímž narušují technologické postupy,“ informoval radní Michal Zácha (ODS).

Práce mají být ukončeny na začátku listopadu, ale už v příštím roce se bude ve výměně pískových cest opět pokračovat - a to tak, aby nejpozději do závěru roku 2023 byla centrální část opravena. Omezení pohybu tak budou muset návštěvníci parku zohledňovat i v dalších letech a částech rekreační městské oblasti.

„Někteří lidé, když narazí na zákazovou značku, se nevracejí zpět po vymezené cestě, ale přes trávníky. A to je pro nás taky problém. Letos byl v Michalově opraven závlahový systém a v rámci toho došlo i ke strhnutí části travnatých ploch - a následně k osazení nových trávníků. A ty nám teď návštěvníci taktéž ničí,“ konstatoval Petr Školoud z odboru majetku přerovského magistrátu.

Dětská hřiště v Michalově dostanou ještě letos nové modřínové prolézačky

Děti z Přerova se mají na co těšit. Tři dětská hřiště v Michalově a jedno na Velké Dlážce dostanou zcela nové prolézačky, houpačky, kolotoče, lanové mosty nebo lezecké stěny. Investice bude milion a půl korun.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky Oprava, rekonstrukce, park, stavba, květiny, příroda, Přerov, chodník, Michal Zácha, Lenka Chalupová, ODS, Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zákaz vstupu bez efektu. Lidé komplikují nákladnou opravu v historickém parku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.