Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Účelem mého podnikání není někoho vyhazovat, říká ke kontrolám hospodský z Olomouce

Zhoršující se epidemická situace znovu zasáhne také zaměstnance a majitele restaurací. Komplikací při vyžadování dokladů o očkování, testování nebo prodělání nemoci covid-19 se obává i provozovatel olomoucké hospůdky u Kuděje Michal Giacintov.

Personál restaurací bude muset od 1. listopadu kvůli rostoucímu počtu nákaz novým koronavirem kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti. Lidem, kteří nemají doklad o dokončeném očkování, v poslední době neprodělali nemoc covid-19 nebo nemají platný negativní test na koronavirus, nebude moci obsluha podle vládního nařízení povolit vstup nebo poskytnout službu. Pokud by některý zákazník odmítl doklad předložit, může to podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) řešit hygiena či policie.

Personál restaurace podle Giacintova může příchozí hosty pozdravit a při objednávce jídla nebo nápojů slušně požádat o předložení dokladu o očkování, prodělání nemoci nebo platného testu Zda tak návštěvník učiní, už ale neovlivní. "Host třeba řekne, že potvrzení má, ale neukáže, protože je na něm uvedeno jeho jméno. Co teď? Potom k nám přijde kontrola a on řekne, že se ho nikdo neptal. Bude to tvrzení proti tvrzení," uvedl Michal Giacintov.

Giacintov netuší, jak bude v podobných případech postupovat. "Účelem mého podnikání není, abych někoho vyhazoval. Mám dělat úplně jinou službu než vyhazovat hosty kvůli tomu, že si doma zapomněli telefon, nevzali si s sebou potvrzení nebo ho jenom nechtějí ukázat," míní Giacintov. Uvedl, že provozovatelé restaurací nedokážou zjistit, zda aplikace o očkování či prodělání nemoci v mobilním telefonu příchozího hosta je skutečně funkční a patří danému člověku. "Ukáže mi v telefonu nějakou Tečku, ale vůbec nevím, komu patří," řekl Giacintov, podle kterého se tak v případě kontroly otevírá prostor k dalším sporům.

Podle Giacintova nepřipadá v úvahu možnost, že by obsluha hospůdky U Kuděje aspoň vedla evidenci pravidelných hostů, kteří mají za sebou očkování nebo prodělali nemoc covid-19, a nemusela je tak při každé návštěvě kontrolovat. "Střídá se u nás jako obsluha několik studentů a štamgasti chodí v různé dny, takže to opravdu nejde," podotkl.

Covid už uzavřel přes sedmdesát školních tříd. Nejhůře je na tom Přerovsko

Přes sedmdesát školních tříd je nyní v Olomouckém kraji uzavřeno kvůli rostoucímu počtu onemocnění covidem mezi školáky. Nejhorší je podle hygieniků situace na Přerovsku. V celém kraji se koronavirus od minulého pátku vyskytl v 89 školách....

Restauratér bude podle Vojtěcha odpovědný za kontrolu dokladu. Host bude mít povinnost certifikát předložit a bude ručit za to, že není falešný. Jinak by ho podle něj čekal postih. Ve stravovacích provozech dosud stačilo mít vyvěšenou informaci, že obsloužen bude jen host, který splňuje bezinfekčnost.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Koronavirus, podnikání, restaurace, společnost, testy, očkování, Olomouc, COVID-19, nemoc, Adam Vojtěch, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Účelem mého podnikání není někoho vyhazovat, říká ke kontrolám hospodský z Olomouce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.