Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Ochrana přírody i nový výletní cíl. Stezky k pramenu Odry získaly ocenění

Dlouho připravovaný projekt revitalizace pramene Odry získal ocenění v anketě Ceny Olomouckého kraje za přínos v oblasti životního prostředí. Úpravu prameniště evropského veletoku zajistil státní podnik Vojenské lesy a statky a myslel při tom také na turisty, pro které vznikl nový výletní cíl.

Z obce Kozlov se od přelomu loňského a letošní roku vydávají výletníci na procházku vojenským prostorem Libavá. Vstup k pramenu Odry je povolen jen o víkendu a o státních svátcích, kdy neprobíhají v oblasti cvičení armády. Nejviditelnější změnou na turistické trase jsou dřevěné povalové chodníky, informační tabule či lavičky a další místa k zastavení. Příroda v okolí pramene ale doznala zásahů významnějších pro životní prostředí.

Vedle návštěvnické infrastruktury lesníci především vyčistili a revitalizovali takzvaný horní pramen, obnovy se dočkal také dolní pramen krytý přístřeškem.

„Hlavním cílem byla především stabilizace vodního režimu v této oblasti, tak aby bylo prameniště tohoto významného evropského toku zachováno a nedošlo k jeho ohrožení v podmínkách vyvolaných změnami počasí v posledních letech. Jako lesní hospodáři jsme si vědomi významu lesních ekosystémů pro stabilitu vodního režimu v krajině. A spojit tyto kroky se zvýšením důstojnosti tohoto místa, o které projevuje každoročně zájem stále více návštěvníků, i s osvětou o přírodním významu celé lokality Oderských vrchů, nám přišlo jako dobrý nápad,“ vysvětlil ředitel Vojenský lesů a statků Petr Král.

Pramen Odry se dříve nacházel ve vzrostlém smrkovém lese, který Vojenské lesy po devastaci suchem a kůrovcovou kalamitou nahradily novou druhově pestrou výsadbou. Díky nasazení zaměstnanců Vojenských lesů pak došlo k vybudování naučné stezky. Ta se stala rychle oblíbeným výletním cílem. „Mělo to efekt hlavně v době covidové. Lidé, kteří nemohli vlastně vůbec nikam, začali hledat zajímavá místa v okolí svého bydliště. Trasa k prameni Odry v té době bývala hodně navštěvovaná,“ podotkl Jaroslav Nerad, ředitel divize VLS Lipník nad Bečvou.

Zvláštního ocenění se na galavečeru dostalo také bývalému řediteli lipnické divize VLS Petru Skočdopolemu. Lesník, který letos náhle zemřel ve věku nedožitých padesáti let, získal in memoriam Cenu veřejnosti za přínos v oblasti životního prostředí 2021.

Cena za významný počin v ochraně životního prostředí
Podkategorie - Fyzická osoba:
Vítěz - Ing. Petr Skočdopole - in memoriam
Podkategorie - Právnická osoba:
Vítěz - Vojenské lesy a statky ČR, s.p.
CHKO Litovelské Pomoraví
Technické služby města přerova, s.r.o.
Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum
EKO-KOM, a.s.
Podkategorie - Obec:
Vítěz - Městys Brodek u Prostějova
Ing. Milada Sokolová / Statutární město Prostějov
Cena za dlouhodobý přínos v oblasti životního prostředí
Vítěz - Ing. Zuzana Ochmanová
Ivo Háger
Jaroslav Marx
MJM agro, a.s.
Vojtěch Hubálek, DiS.
Ing. Petr Skočdopole - in memoriam
Mgr. Martina Huběnková
TYTO, z.s.
Mgr. Jiří Pospíšil
Barbora Šimečková
Ing. Hana Komárková
doc. RNDr. Martin Rulík, Ph.D.
Ivana Kalodová, předsedkyně Spolku pro Holický les
Cena za významný počin v recyklaci a využití odpadů
Vítěz - Remarkplast s.r.o.
Město Šumperk
Cena veřejnosti za přínos v oblasti životního prostředí 2021
Vítěz - Ing. Petr Skočdopole - in memoriam
Rekonstrukce hradu Helfštýna je Stavbou roku. Stála desítky milionů

Rekonstrukce hradu Helfštýna na Přerovsku je Stavbou roku 2021. Ocenění za projekt Záchrana a zpřístupnění paláce na hradě Helfštýn dostalo Muzeum Komenského v Přerově, pod které památka spadá. Oprava hradu se stala rovněž Stavbou roku Olomouckého...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Turistika, lesy, Vojenské lesy a statky, Vojenský prostor, Ceny Olomouckého kraje, Olomoucký kraj, Odra, Pramen Odry, ocenění, životní prostředí, VLS ČR, les, Libavá, Jaroslav Marx, Petr Král

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Ochrana přírody i nový výletní cíl. Stezky k pramenu Odry získaly ocenění  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.