Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Litovel řeší odpadní kaly. Unikátní sušárna vyjde na desítky milionů

Nákladnou investici do jedinečné technologie má před sebou město Litovel. Kvůli změně zákonů o nakládání s vodárenskými kaly se litovelská radnice rozhodla pro vybudování solární sušárny za zhruba 70 milionů korun. Ta vznikne v sousedství areálu čistírny odpadních vod na okraji CHKO Litovelské Pomoraví.

Litovelská čistička vyprodukuje každý rok okolo 3000 tun kalů, ty už však nepůjde od roku 2023 ukládat například na pole. „Města si musí najít jinou možnost ať už spalovny nebo skládkování. Pro nás se jako nejvýhodnější jeví solární sušárna,“ řekl starosta Litovle Viktor Kohout (SNK).

Město tak s odborníky z Vodohospodářské společnosti Čerlinka, která spravuje litovelskou čistírnu odpadních vod, posuzovalo možnosti, jak do budoucna nakládat s kaly. „Kdybychom nešli do nějaké takové alternativy, tak by se mnohonásobně navýšilo stočné. To by bylo pro občany docela problematické,“ podotkl Viktor Kohout. Podle něj je nyní klíčové zajistit pro novou stavbu financování a vysoutěžit zhotovitele. Projekt i stavební povolení už jsou připraveny.

„Odhadem by měly dvě sušárny stát okolo 70 milionů korun. Uvidíme, jaké budou podzimní dotační výzvy a snad z operačního programu životního prostředí bude podpora ve výši 75 až 85 procent,“ sdělil litovelský starosta. S přípravami sušárny se v Litovli neotálí. „Nemůžeme čekat, než se někdo rozhoupe s dotacemi. Musíme už začít dělat. Město si pravděpodobně bude muset vzít úvěr,“ dodal Kohout.

Šumperk plánuje vyšší poplatek za odpad. Z okresních měst regionu bude největší

Šumperská radnice chce zvýšit poplatek za svoz komunálního odpadu, a to téměř o 100 korun. Pokud zastupitelé návrh vedení města v prosinci schválí, budou obyvatelé města platit ročně 840 korun. Důvodem je podle vedení radnice odpadový zákon, který...

Ze tří tisíc tun kalů by měl výsledný objem klesnout zhruba na osm set tun. Nižší množství kalů usnadní jeho další zpracování. Zároveň proces sušení materiál takzvaně zhygienizuje, tedy v něm o několik řádů sníží množství patogenních látek.

Podobnou sušárnu, jakou Litovel zamýšlí vybudovat, si byli zástupci města a VHS Čerlinka prohlédnout v německém Ortenburgu. „Byla obava o to, jak moc se to vysuší a zadruhé, zda vzniká u sušárny zápach. Taková technologie v České republice není,“ okomentovala cestu do Bavorska jednatelka VHS Čerlinka Helena Stoupová. „Je potřeba to probrat s lidmi z provozu, nejedná se o malé peníze. V Německu bylo vidět, že obsluhování je skutečně nenáročné a zápach není ani pět metrů od sušeného materiálu,“ ubezpečila Stoupová.

Vodohospodářská společnost zároveň v Německu získala vzorky pro vlastní analýzu. „Odebrali jsme si i kal na vstupu a sušinu na výstupu. Potvrdilo se nám, že to fakt funguje tak, jak má,“ potěšilo Helenu Stoupovou, která doplnila, že některé hodnoty byly i lepší, než jak je deklaruje výrobce.

Areál sušárny se bude rozkládat na okraji města na konci ulice Pavlínka. Za oběť mu zřejmě bude muset padnou část lesa v Litovelském Pomoraví. „Řešíme i kompenzaci vykácených stromů, les už je v této oblasti přestárlý. Místo nich se zasadí nové stromky někde jinde,“ uvedl starosta Litovle Kohout s tím, že sušárna může do budoucna sloužit i například pro zpracování kalů z nové čistírny odpadních vod u cukrovaru či z dalších obcí. „Pokud bude kapacita, tak se sušárna otevře i pro další zdroje. Bude záležet na obchodních podmínkách,“ uzavřel Kohout.

Olomouc otestuje třídění gastroodpadu. Bude z něj bioplyn či energie

Čtyři desítky nádob na sběr kuchyňského odpadu v listopadu na sídlišti Povel v Olomouci zkušebně instaluje firma Energy financial group, která v Rapotíně na Šumpersku provozuje bioplynovou stanici. Pokud se třídění a sběr gastroopadu osvědčí, mohly...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ministerstvo životního prostředí

Štítky Odpady, odpadové hospodářství, Litovel, město, Olomoucký kraj, čistírna odpadních vod, CHKO Litovelské Pomoraví, Německo, Česko, Bavorsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Litovel řeší odpadní kaly. Unikátní sušárna vyjde na desítky milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.