Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Olomouc ožije Svatomartinskými trhy. V dalších obcích slavnosti zrušili

Nejen centrum Olomouce ožije ve čtvrtek či o víkendu svatomartinskými slavnostmi. Tradiční ukončení vinařské sezony spojené s degustací mladých vín pořádá krajské město od roku 2012, letos jej nezbrzdí ani covidová situace. Zato v jiných obcích regionu se rozhodli hody zrušit.

Zatímco v Olomouci odstartují slavnosti podle tradice 11. listopadu v 11 hodin a 11 minut otevřením první letošní lahve svatomartinského vína, ve Velké Bystřici či Šternberku se akce konat nebudou. Informaci přinesl regionální Deník.

„Vážení spoluobčané, vzhledem k aktuálně nepříznivé epidemiologické situaci onemocnění covid-19 bylo rozhodnuto o zrušení letošních Svatomartinských slavností,“  stojí na webu Velké Bystřice. Podle zástupců města tak zájemci o tradiční gastronomické a vinařské zážitky mohou využít nabídky místních restaurací.

Podobný osud potkal listopadovou akci také ve Šternberku, kde se o pořádání slavností starají také studenti a děti z tamního střední školy. „Gymnázium má po potvrzené nákaze v karanténě tři třídy. Mezi nimi jsou také třídy, které Martinské slavnosti chystají,“ informoval na sociálních sítích šternberský starosta Stanislav Orság (ODS).

V Olomouci k omezování slavností nyní nepřistupují. Městské oslavy jsou v plánu na 11. a 12. listopadu na Dolním náměstí. „Olomoučané si stihli slavnosti od roku 2012 velmi oblíbit. Zvláště po roční pauze způsobené covidovými omezeními už se na ty letošní určitě všichni moc těšíme,“ doufá v bezproblémový průběh letošních oslav mladého vína náměstkyně primátora Markéta Záleská (ODS).

Olomoucké náměstí zdobí mohutná jedle. Město hledá pro vánoční strom jméno

Akce byla úspěšná, na olomoucké Horní náměstí dorazil majestátní vánoční strom. V centru krajské metropole se tyčí sedmdesátiletá jedle douglaska z Hluboček. Začátek vánočních trhů s rozsvícením nazdobeného stromu je v plánu na 21. listopadu.

Lidé v Olomouci tak budou moct navštívit stánky patnácti jihomoravských vinařů, kteří přivezou vzorky své letošní práce. „K ochutnání bude určitě více než 45 vzorků mladých a svatomartinských vín. Ne každé mladé víno se může nazvat svatomartinským, to musí zhodnotit odborná komise a usoudit, že si tuto nálepku zaslouží,“ vysvětluje rozdíl mezi druhy mladého vína spoluorganizátorka Jana Šubová.

Ačkoli slavnost vína zní spíše jako zábava pro dospělé, program na Dolním náměstí si určitě užijí i děti. Na náměstí bude ohrádka s husami i ohňové koše, kde si budou moci opéct třeba špekáček. „Ke svatomartinským hodům samozřejmě patří také dobré jídlo, takže určitě nebude chybět ani svatomartinské menu. Věřím, že si lidé čas strávený se sklenkou v ruce užijí a že se tak společně rozloučíme s podzimem a přivítáme zimu a blížící se advent,“ zve na Svatomartinské slavnosti vedoucí oddělení kultury olomouckého magistrátu Radim Schubert. Týden po svatém Martinovi, 19. listopadu, pak začnou v centru města tradiční Vánoční trhy.

Olomoucké vánoční trhy odtajnily program. Na změny opatření jsou organizátoři připravení

Podobu letošních vánočních trhů v historickém centru Olomouce podle organizátorů nyní platná protiepidemická nařízení výrazně neovlivní. Na náměstí se už staví desítky dřevěných stánků, které budou vybaveny lahvemi s dezinfekcí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Olomouc Tourism

Štítky Jídlo, víno, turistika, slavnosti, Olomouc, Šternberk, Velká Bystřice, slavnost, ODS, Stanislav Orság, advent, Markéta Záleská, Dolní náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc ožije Svatomartinskými trhy. V dalších obcích slavnosti zrušili  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.