Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Přerov dal za nové kontejnery na odpad miliony. Měly jít pod zem, zní kritika

Větší kontejnery na odpad, které ušetří místo například pro parkování aut, pořídila nyní radnice v Přerově. Spolu se dvěma svozovými vozy přišly na téměř 30 milionů korun. Podle některých hlasů měla radnice raději přemýšlet o budování kontejnerů pod zemí.

Nové barevné nádoby na tříděný odpad jsou objemnější a město tvrdí, že kontejnerů tak ve finále bude v ulicích méně. Díky tomu se uvolní místo například pro parkování aut.

"Lidé jistě ocení i to, že nebudou muset sahat na víko, protože to mohou ovládat nožním pedálem. Víko se navíc i samo zavírá, takže nehrozí znečišťování okolí. A nám se zamlouvá také to, že při zvýšené produkci odpadu nebude nutné zvyšovat frekvenci svozu a zatěžovat město dalšími exhalacemi," shrnul výhody primátor Přerova Petr Měřínský (ANO).

Pořízení 226 kontejnerů přišlo na 11 milionů korun, město získalo dotaci ve výši 85 procent ze Státního fondu životního prostředí. Dvě svozová vozidla pořídily technické služby za 17,6 milionu a dostaly na ně dotaci 2,5 milionu korun.

Odpad má jít pod zem, místa se ušetří víc

Vysoká investice se nelíbí některým Přerovanům a například Pirátům. "Přerov by měl být moderním městem a snažit se umisťovat odpad do moderních podzemních kontejnerů. Město argumentovalo, že pro podzemní kontejnery je potřeba pořídit nové auto. Nyní však koupilo kontejnery, které koupi nového svozového auta vyžadovaly také. Místa, kterého by se v ulicích ušetřilo vybudováním podzemních kontejnerů, by bylo neporovnatelně víc," kritizoval investici krajský zastupitel za Piráty Jaromír Horký, který v Přerově bydlí.

Na sociálních sítích se řada Přerovanů ke kritice nových nádob přidala. Někteří diskutující však upozorňovali na to, že jde o ještě nákladnější investici a podle zkušeností z jiných měst bývá okolo podzemních nádob často nepořádek. 

"Lidé by se snad mohli konečně začít chovat tak, jako to mají ve svých domácnostech, kde je uklizeno. Bohužel je všude hodně nepořádku, proto, prosím, začněme každý u sebe a není třeba město plnit nevzhlednými kontejnery," myslí si například Šárka Kajanová.

Šumperk plánuje vyšší poplatek za odpad. Z okresních měst regionu bude největší

Šumperská radnice chce zvýšit poplatek za svoz komunálního odpadu, a to téměř o 100 korun. Pokud zastupitelé návrh vedení města v prosinci schválí, budou obyvatelé města platit ročně 840 korun. Důvodem je podle vedení radnice odpadový zákon,...

Svozové vozidlo nepotřebuje další obsluhu 

Do konce listopadu by se v Přerově mělo objevit prvních téměř 90 nádob na papír. "Následně se začne s rozvozem kontejnerů na plast, který bude ukončen před vánočními svátky," řekl jednatel Technických služeb města Přerova Bohumír Střelec.

V průběhu ledna a února pak přibyde 50 velkoobjemových nádob na sklo a výhledově město počítá i s kontejnery na komunální odpad.

Specializovaný vůz nové nádoby poprvé začal vyvážet dnes. Vozidlo má vysypávání z boku, takže není potřeba dalších lidí, kteří by s nádobami manipulovali. Ve voze je pouze řidič, který z kabiny obsluhuje robotizovanou ruku.

"Vše bude zatím probíhat ve zkušebním provozu, proto žádáme občany o toleranci," doplnil náměstek technických služeb Tomáš Lolek.

Silničáři chtějí na Přerovsku postavit odpočívadla pro kamiony. Obce se bouří

Obce na Přerovsku v okolí dálnice na Ostravu a Nový Jičín se bouří proti stavbě odpočívadel, které zde plánuje Ředitelství silnic a dálnic. Dvě velkokapacitní parkoviště se mají stavět u Milenova a Polomi poblíž Hranic. Obce se bojí hluku a...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky odpady, kontejnery, kritika, Piráti, Přerov, kontejner, odpad, investice, Česká pirátská strana, Petr Měřínský, ANO 2011, Státní fond životního prostředí, Jaromír Horký, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerov dal za nové kontejnery na odpad miliony. Měly jít pod zem, zní kritika  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.