Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Hrad Helfštýn letos přivítal 100 tisíc návštěvníků, po třinácti letech

Středověký hrad Helfštýn na Přerovsku letos po 13 letech pokořil hranici 100 tisíc návštěvníků. Jubilejní návštěvník zavítal za brány hradu dnes dopoledne. Na obrovském zájmu se podepsala především rozsáhlá rekonstrukce renesančního paláce, která letos získala řadu ocenění. Právě kvůli velkému zájmu návštěvníků měl hrad otevřeno mimořádně i v týdnu.

Během dneška zavítalo na hrad přes 700 lidí. Loni si přišlo Helfštýn prohlédnout necelých 78 tisíc návštěvníků. "Palác se tehdy otevíral až na konci srpna a sezonu loni značně ovlivnil i covid, otevírali jsme později a zavírali dříve. Letos jde o dlouhodobý rekord, nejen palác přilákal tisíce lidí. Naposledy se stotisícovou hranici návštěvnosti podařilo pokořit v roce 2008. Tehdy se návštěvníci do nejrozsáhlejšího objektu Helfštýna, paláce, nedostali, rekonstrukce začala až v roce 2017," uvedla kradu Eva Lehnertová.

Zchátralý renesanční palác, který se letos stal magnetem v návštěvnosti a jehož rekonstrukce se plánovala řadu let, začali stavbaři opravovat v září 2017 a práce trvaly do srpna 2020. Palác patří k největším renesančním stavbám v České republice, jeho rekonstrukce stála přes 90 milionů korun. Zahrnovala statické zajištění objektu, opravu fasády, zastřešení objektu pískovým sklem i vybudování nových průvodcovských tras.

Helfštýn rozšiřuje sbírku ocenění. Palácové torzo získalo cenu od mezinárodní poroty

Rekonstrukce renesančního paláce hradu Helfštýn získala další z řady ocenění, výjimečný počin ohodnotila hlavní cenou Česká komora architektů. Nový vzhled a funkčnost pro jeden z nejnavštěvovanějších turistických cílů kraje navrhl olomoucký...

Oprava paláce získala řadu ocenění

Oprava paláce získala řadu ocenění, za návrh rekonstrukce dostali Miroslav Pospíšil a Martin Karlík z olomouckého atelieru-r minulý týden Českou cenu za architekturu. V říjnu byla rekonstrukce oceněna jako Stavba roku 2021, když porota vyzdvihla především realizaci nového vzorového přístupu k rekonstrukci podobných objektů. V září to byla například Cena cestovního ruchu Olomouckého kraje v kategorii nejlepší novinka.

Právě díky nedávným oceněním, které na mimořádnou rekonstrukci paláce poukázaly, se zájem o hrad ještě zvýšil. "V pondělí, v úterý i minulý týden jsme vyřizovali desítky a desítky telefonátů, lidé se ptali, jestli se ještě mohou přijet podívat, že nám moc gratulují a že by palác chtěli ještě letos vidět. Určitě to tam hrálo podstatnou roli, za což jsme moc rádi," doplnila mluvčí hradu.

Středověký hrad Helfštýn bude letos otevřen již pouze tento a nadcházející víkend, poté se jeho brány po dobu zimního období uzavřou. Hrad se však každoročně znovu otevírá návštěvníkům před další sezonou první lednovou sobotu a to během tradičního novoročního výstupu. Letošní 43. ročník zrušila koronavirová opatření, o rok dříve vzalo Helfštýn doslova útokem při novoročním výšlapu rekordních 4717 návštěvníků.

Rekonstrukce hradu Helfštýna je Stavbou roku. Stála desítky milionů

Rekonstrukce hradu Helfštýna na Přerovsku je Stavbou roku 2021. Ocenění za projekt Záchrana a zpřístupnění paláce na hradě Helfštýn dostalo Muzeum Komenského v Přerově, pod které památka spadá. Oprava hradu se stala rovněž Stavbou roku...

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto dnesnivylet.cz

Štítky ČR, památky, Helfštýn, Přerovsko, hrad, palác, rekonstrukce, okres Přerov, Miroslav Pospíšil, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrad Helfštýn letos přivítal 100 tisíc návštěvníků, po třinácti letech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.