Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Loštice mění systém plateb za odpady. Občané se mají víc zaměřit na třídění

Na změny v zákonech a nařízeních týkajících se odpadů musejí reagovat nejen velká sídla v regionu, ale také menší obce. Třítisícové město Loštice upravuje systém plateb za odpad. Poplatek už se do budoucna netýká každého obyvatele stejně, podle velikosti nádoby budou za komunální odpad platit majitelé nemovitostí.

Zákon o odpadech z roku 2020 byl jedním z důležitých impulsů pro změnu v této oblasti také v Lošticích u Mohelnice. Obyvatelé obce proslulé výrobou tvarůžků se budou muset více zaměřit na třídění odpadu nebo si za tuto službu připlatit.

Roční poplatek za komunální odpad byl v Lošticích v uplynulých letech 600 korun na osobu. Nově se bude platit za kapacitu odpadové nádoby. Klasická 120 litrová popelnice se čtrnáctidenním intervalem svozu vyjde majitele nemovitosti na 2122 korun. Podle vedení města by tato varianta měla být pohodlně dostačující pro tři až čtyři osoby v domácnosti. „Snažili jsme se to nejprve vyzkoušet. Za sebe můžu říct, že máme pětičlennou domácnost a stodvacetilitrovou nádobu a důsledně jako rodina třídíme. Popelnice nám vydrží i na měsíční interval svozu,“ uvedla osobní zkušenost starostka Loštic Šárka Havelková Seifertová.

Přerov dal za nové kontejnery na odpad miliony. Měly jít pod zem, zní kritika

Větší kontejnery na odpad, které ušetří místo například pro parkování aut, pořídila nyní radnice v Přerově. Spolu se dvěma svozovými vozy přišly na téměř 30 milionů korun. Podle některých hlasů měla radnice raději přemýšlet o budování kontejnerů...

Nejméně za rok zaplatí občan, který si zvolí osmdesátilitrovou nádobu s frekvencí svozu jednou za 28 dní. V tom případě je poplatek stanoven na 707 korun. „Je to nádoba pro jednoho, maximálně pro dva lidi, když se hodně snaží. Se čtrnáctidenním intervalem svozu ji mohou mít i tři osoby,“ podotkla starostka s tím, že i kdyby se systém plateb neměnil, poplatek by se ze stávajících šesti set korun musel zvýšit. Příčinou jsou rostoucí náklady na energie, mzdy i skládkovací poplatky.

„V současné době máme produkci 242 kilogramů odpadu na občana. Potřebujeme se dostat na 200 kilogramů, abychom dosáhli na slevu na skládkovací poplatek,“ řekla k cílům odpadového hospodářství Loštic starostka Havelková Seifertová. Kritéria se ale budou dál zpřísňovat. „V příštím roce to bude 190 a tak to klesá až do roku 2029, kdy to bude 120 kilogramů na obyvatele,“ doplnila.

Podle starostky tak nezbyde než se pečlivěji věnovat třídění odpadu. „Největší a nejtěžší složka je biodpad. Občané by ji měli odklonit, kam je potřeba, buď do kompostu nebo do speciálních kontejnerů. Pak jim stodvacetilitrová nádoba vystačí a v přepočtu zaplatí i třeba míň, než kolik byl poplatek za osobu,“ míní žena v čele města Loštice.

Šumperk plánuje vyšší poplatek za odpad. Z okresních měst regionu bude největší

Šumperská radnice chce zvýšit poplatek za svoz komunálního odpadu, a to téměř o 100 korun. Pokud zastupitelé návrh vedení města v prosinci schválí, budou obyvatelé města platit ročně 840 korun. Důvodem je podle vedení radnice odpadový zákon,...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Loštice, odpad, platba, poplatek, Mohelnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Loštice mění systém plateb za odpady. Občané se mají víc zaměřit na třídění  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.