Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Podium u stromu nevznikne. Přerov, Prostějov i další města ruší adventní program

Vzrostlé stromy už zdobí náměstí v řadě obcí v Olomouckém kraji, vedení měst rozhoduje o podobě vánočních trhů a jejich programu. Kvůli problematické epidemické situaci se rozhodli pro zrušení adventních oslav také v Přerově, v Uničově či Lipníku nad Bečvou. Rozsah akcí omezili i v Prostějově.

Další města v regionu se připojily k rozhodnutí samospráv výrazně omezit adventní program. „Nechceme dělat vánoční program jen pro očkované,“ konstatoval přerovský primátor Petr Měřínský (ANO).

O zrušení programu vánočních trhů rozhodla v pondělí pracovní skupina krizového štábu města Přerova. Trhy na náměstí se uskuteční, pokud nedojde k dalšímu zpřísnění vládních opatření.

Podle zástupců města nová protiepidemická pravidla nedovolují, aby se programu účastnili všichni návštěvníci bez rozdílu. Těm, kteří nemají očkování či potvrzení o prodělaném covidu, by měl být zapovězen přístup na veřejné akce, na nichž se může najednou sejít až tisíc lidí.

Pro pořadatele trhů či další instituce zodpovědné za tuto akci by to prakticky znamenalo ze všech stran hlídat náměstí a oslovovat každého příchozího. „A protože nejsme schopni zajistit tuto kontrolu, bude lepší, když dáme včas vědět všem, že letos na náměstí program nebude – jakkoliv je nám to líto, protože vše už bylo připraveno a nasmlouváno. Navíc epidemická situace není příznivá, čísla nakažených se zvyšují,“ řekl primátor Měřínský.

Vánoční strom v Olomouci se opět rozzářil bez ohlášení. V Šumperku trhy zrušili

Stejně jako loni se i tentokrát rozsvítil v Olomouci vánoční strom bez přítomnosti davů, které symbolické zahájení městských trhů tradičně lákalo. Slavnostní rozsvícení bylo v plánu na neděli, kvůli zhoršující se epidemické situaci začala výzdoba...

Zahájení trhů tak bude v Přerově podobné jako v předchozím roce. Vedle patnáctimetrové vánočně nazdobené jedle nevznikne pódium, světelná výzdoba se rozsvítí v předem neohlášeném čase. „Strom se za účasti veřejnosti měl rozsvěcet na první adventní neděli, ale tento plán padl. Uděláme to stejně jako vloni – v neděli ráno už bude strom svítit, nazdobeno bude i náměstí. A kdo chce přijít na punč nebo bramborák, tak může. Máme tu čtrnáct stánků a ty budou otevřeny,“ doplnil ředitel Kulturních a informačních služeb města Přerova Jaroslav Macíček.

V Olomouci svítí od pátku na Horním náměstí vánoční strom nazvaný Hanáček, v centru mohou návštěvníci trhů navštívit přes 130 stánků včetně nové vyhlídkové plošiny. Také v hanácké metropoli rozhodl krizový štáb města o zrušení kulturního programu. V Šumperku vedení města zvolilo ráznější variantu zrušení vánočních akcí, na náměstí Míru tak neproběhnou vystoupení ani tradiční trhy.

Zatím ještě není zcela jasné, zda bude opatření umožní uspořádat v Přerově historický jarmark, který se má konat 12. prosince na Horním náměstí. „V sázce jsou ještě i další doprovodné akce po méně návštěvníků – třeba vánoční salon v Městském domě, plánovaný na 13. až 16. prosince. O tom, zda se uskuteční nebo budou zrušeny, se zájemci dozví vždy na webových stránkách města,“ doplnila mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Vánoční atmosféru nabídnou už od středy trhy v centru Prostějova. Rozsvícení dvanáctimetrového stromu proběhne bez oznámení konkrétního času v pátek. Příznivci živé hudby se budou muset obejít bez doprovodného koncertu Václava Noida Bárty. Nebude se konat ani akce Česko zpívá koledy. Další omezení zatím město neplánuje. „Ostatní akce jsou drobné, ryze poslechové. Při dodržení opatření se mohou uskutečnit,“ informovala náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová (ODS).

Na adventní neděli se měl rozsvěcovat vánoční strom i v Uničově, ani zde nebudou zvát k symbolickému momentu veřejnost. „Adventní trh v sobotu 18. prosince, pokud nedojde ke zpřísnění protiepidemických opatření ze strany Ministerstva zdravotnictví či vlády, proběhne, ovšem bez jakéhokoliv doprovodného programu. Otazníky se vznášejí i nad dalšími kulturními a společenskými akcemi,“ uvádí webové stránky Uničova.

Dobročinná akce Vánoce pro všechny letos nebude. Překážkou je covid i málo dobrovolníků

Dobročinný projekt Vánoce pro všechny, který pomáhal zpříjemnit vánoční čas osamělým lidem v nemocnicích a léčebnách, se v letošním roce neuskuteční. Iniciativu čeká po pěti letech pauza. Důvodem jsou organizační potíže a také komplikovaná...

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky Vánoční trhy, kultura, program, nákupy, obchod, Vánoce, strom, Přerov, Prostějov, Olomouc, Uničov, Olomoucký kraj, Petr Měřínský, primátor, Lipník nad Bečvou, ANO 2011, advent

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podium u stromu nevznikne. Přerov, Prostějov i další města ruší adventní program  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.