Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

V zoo se narodil malý Pan Nilsson, kamarád Pipi Dlouhé punčochy

Z nového mláděte, které se narodilo v olomoucké zoo, by jistě měla radost Pipi Dlouhá punčocha, jejíž opička Pan Nilsson byla kotul. Právě v početné tlupě kotula veverovitého nyní olomoučtí chovatelé hlásí přírůstek.

"S téměř jistotou můžeme sdělit, že mládě narozené v polovině listopadu nezůstane samo. Máme se tedy na co těšit," doufá zooložka Jitka Vokurková. Olomoucká zoo chová kotuly již od roku 1993 a celkem se zde narodilo 129 mláďat.

Malá opice z čeledi malpovitých obývá území Jižní Ameriky. Větší část dne tráví na stromech hledáním potravy. Živí se nejrůznějšími plody, květy, hmyzem, nektarem i drobnými obratlovci.

"Kotulové mají ocas délky až 40 centimetrů, což je víc než samotné tělo. Používají jej jako kormidlo, aby si udrželi stabilitu při skocích, a nezapomínají na něj ve chvíli, kdy se parfémují močí. Močí parfémují nejen ocas, ale i vlastní podřízené jedince a moč nesmí chybět ani při označování teritoria," uvedla mluvčí zoo Iveta Gronská.

Kotulové tvoří až stočlenné tlupy s přísnou hierarchií, samci se drží bokem a k samicím se přidávají jen v době říje. Samice rodí jediné mládě po půlroční březosti, které po narození nosí na svých bedrech. Mláďatům se proto říká batůžci.

Mozek kotula je v poměru k tělesné hmotnosti zhruba dvakrát větší než u člověka. Kotul se stal prvním primátem vyslaným do kosmu. V roce 1958 odstartoval z mysu Canaveral první kotul Gordo a o půl roku později byl následován Bakerem, který suborbitální let přežil.

Pro lepší náladu a na podporu zdravotníků. Zaměstnanci Zoo Olomouc tančili ve výbězích

K celosvětovému fenoménu tance Jerusalema pro lepší náladu ve složitých dobách se připojili také zaměstnanci olomoucké zoologické zahrady. Na Svatém Kopečku nacvičili choreografii takzvané Jerusalema challenge, pohybovým dovednostem ošetřovatelů...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky zoo, kotul veverovitý, mládě, Pipi Dlouhá punčocha, Pan Nilsson, Svatý Kopeček, Olomouc, punčocha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V zoo se narodil malý Pan Nilsson, kamarád Pipi Dlouhé punčochy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.