Počasí dnes15 °C, zítra22 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Šumperk se zaměřil na zimní údržbu. Problémy mohou občané zaznačit do online mapy

Se zkušenostmi z předchozích let pracují v Šumperku při zimní údržbě, kterou chce město v letošním roce vylepšit. Lepší přístup techniky pro odklízení sněhu zajistily drobné úpravy umístění kontejnerů a popelnic či vydláždění dalších částí chodníků. Problém však mohou způsobit nevhodně zaparkovaná auta.

V Šumperku vznikla pro zimní údržbu pracovní skupina, kterou tvoří zástupci oddělení komunálních služeb městského úřadu, zastupitelé a také zástupci firmy SUEZ Technický servis, která ve městě zajišťuje úklid sněhu.

„Mezi největší úskalí zimní údržby patří nevhodně umístěné nádoby na odpady nebo překážející dopravní značky. Bezproblémový průjezd techniky také mnohdy omezuje samotný tvar chodníku. Například na sídlišti v ulici 8. května nebo na kruhové křižovatce ulic Husitské a Generála Svobody,“ vyjmenoval problémy zastupitel Martin Kuchtík (Nezávislá volba), který je členem pracovní skupiny.

Šumperské nádraží patří mezi nejmodernější u nás. Terminál získal prestižní cenu

Od ledna letošního roku slouží cestujícím v Šumperku zrekonstruované autobusové nádraží, stavba moderního terminálu nyní získala prestižní ocenění v celostátní soutěži Chytrá města 2021. Podrobnosti o šumperském nádraží se staly součástí výstavy...

Pokud vjezd či výjezd na chodník zablokuje zaparkovaný automobil, pracovníci technického servisu se na potřebné místo buď nedostanou, nebo jen za cenu poškození zeleně. Společnost SUEZ na opravy poškozených ploch poskytla sto tisíc korun. „Dalším problémem jsou přečnívající části zaparkovaných aut do prostoru chodníku. Technice pak nezbývá než provést úklid jen tam, kde má průjezd volný,“ vysvětlil vedoucí Technického servisu Petr Polách, jenž žádá řidiče, aby svá vozidla parkovali v zimě tak, aby byly chodníky průjezdné v celé šíři.

Odhrnování sněhu ve městě v podhůří Jeseníků bude na vybraných místech zajišťovat užší technika či frézy na ruční pohon, řidičům odklízecích vozů pomohou i kamery v přední i zadní části vozidel. „Prosíme obyvatele, aby byli ohleduplní a tolerantní. Když ve městě začne mrznout nebo sněžit, nemůžeme být v jednu chvíli všude. Samozřejmě se vždy snažíme město uklidit co nejrychleji, a to v souladu s plánem zimní údržby,“ zdůraznil Petr Polách.

Veřejnost navíc může do plánu zimní údržby online nahlédnout. Pořadí odklízení sněhové nadílky je zaznačeno ve speciální mapě. Ta prozradí, v jaké době by měly být jednotlivé úseky odklizeny, jakmile přestane sněžit. „Jsou zde rovněž vyznačeny chodníky a komunikace, jež do údržby spadají. Jde především o ty páteřní a nejvíce využívané, v ulici je přitom udržován vždy jen chodník po jedné straně. Lidé mohou přímo z mapy posílat k zimní údržbě podněty,“ doplnila mluvčí šumperské radnice Soňa Singerová.

Šumperk zlevnil krátkodobé parkování v centru. Místo 20 lidé zaplatí 10 korun

Obyvatelé a návštěvníci Šumperka mají od nynějška levnější krátkodobé parkování v centru města. Radnice zavedla nový tarif, podle kterého budou moci lidé zaparkovat svůj vůz na půl hodiny za deset korun. Doposud museli platit dvojnásobek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Šumperk

Štítky Doprava, sníh, zimní údržba, chodníky, Šumperk, chodník, technika, Suezský průplav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumperk se zaměřil na zimní údržbu. Problémy mohou občané zaznačit do online mapy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.