Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Sněhu je dost. Jeseníky nabídnou o víkendu další svahy i běžkařské trasy

Přes půl metru přírodního sněhu v nejvyšších partiích hor nabízejí Jeseníky svým návštěvníkům před nadcházejícím víkendem. Dostatek sněhu otevírá prostor pro řadu dalších variant běžeckých tras, které strojově upravují rolbaři. Na své si přijdou i vyznavači sjezdového lyžování - k dosud otevřeným lyžařským střediskům se přidávají další areály, sezonu zahajují například na Kraličáku či v Koutech.

"Ve 1300 metrech nad mořem na Ovčárně leží momentálně 60 centimetrů sněhu, během tohoto týdne nový nepřipadl. V horách i nadále platí první stupeň lavinového nebezpečí," řekl dispečer jesenické horské služby Ondřej Škovránek. Podotkl, že návštěvnost na horách je přes týden nízká, v nejvyšších partiích se podle něj pohybují především závodní sportovní týmy a ostatní sportovní nadšenci, vidět jsou i skialpinisté. "O víkendu už je ale návštěvnost středně vyšší," doplnil Škovránek.

Naplno začala sezona i pro běžkaře, kteří do terénu ve větším počtu vyráželi už minulý víkend. Běžecké možnosti v Jeseníkách mohou sledovat na novém webu, kde jsou zobrazeny nejen aktuálně strojově upravené trasy, ale i různé tipy. Vydat se mohou aktuálně například z Červenohorského sedla přes Švýcárnu na Ovčárnu či ze sedla na Červenou horu, trasy jsou ale upravené i v okolí Dlouhých Strání, Paprsku, Rejvízu či Skřítku.

Přerované se v adventním období musejí obejít bez vánočních trhů, avšak populární novoroční ohňostroj u řeky Bečvy se plánuje v plné kráse. Zástupci města počítají s ukončením nouzového stavu, který vláda vyhlásila do 25. prosince. Ohňostrojná...

Sezonu pro milovníky sjezdového lyžování otevřela již minulý týden mimo jiné střediska v Karlově, Kopřivné v Malé Morávce, v Branné či na Ramzové. Lyžařské vleky budou na víkend opět v provozu také na Ovčárně. Letošní zimní sezonu dnes zahajují i v areálu Kraličák, který nabízí 11,5 kilometru sjezdovek a nejmodernější lanovku v Česku, kterou kvůli loňským koronavirovým opatřením využijí naplno lyžaři až nyní. Poprvé spouštějí tento týden lanovky i v areálu Kouty, od soboty bude v provozu i tamní lyžařská škola, informovalo středisko na svých stránkách. Na Červenohorském sedle by měly být svahy v provozu od pátku, v Přemyslově se pustili do zasněžování.

Lyžařské možnosti se rozšiřují i ve Ski Aréně Karlov, kde již čtyřsedačka na expressu jede denně včetně večerního lyžování, od úterka mohou milovníci zimních sportů vyrazit také do střediska Myšák a od soboty se k nim připojí Kazmarka.

Loni jesenická střediska začala spouštět sněžná děla s poklesem teplot od 20. listopadu. Majitelé středisek chystali areály i přes nejistou situaci, chtěli být připraveni na uvolnění vládních opatření. Pandemie je nakonec připravila až na pár dní o celou sezonu.

Bílý předvánoční čas v Zoo Olomouc: Na sněhu si lebedí vlci, nepřekvapí už ani žirafy

Prosincová sněhová nadílka zpestřila život zvířatům v olomoucké zoologické zahradě a přinesla na Svatý Kopeček zimní atmosféru. Sníh už odtává i v nadmořské výšce okolo 400 metrů nad mořem, polární zvířata by podle zoologů možná přivítala i ještě...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Horský areál Kraličák

Štítky Lyžování, Ski areál, sjezdovka, zasněžování, běžky, Jeseníky, Olomoucký kraj, Ovčárna, svah, Červenohorské sedlo, Švýcárna, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Sněhu je dost. Jeseníky nabídnou o víkendu další svahy i běžkařské trasy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.