Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Hasiči měli v Olomoucké kraji přes Vánoce napilno. Zachraňovali i labuť

Během tří vánočních svátku měli hasiči v Olomouckém kraji celkem 51 zásahů. Asistovali u dopravních nehod, ale zachraňovali také labuť, hasili saunu nebo odčerpávali prasklou vodu. Oproti posledním dvěma letům bylo zásahů více. V roce 2020 a 2019 jich hasiči zaznamenali ve stejném období pouze čtyřicet.

"Nejvytíženější byly naše jednotky přímo na Štědrý den, kdy zřejmě kvůli špatnému počasí vyjížděly dvaadvacetkrát, z toho přesně polovinu tvořily zásahy u dopravních nehod. Už v noci jsme vyjížděli ke kolizi kamionu, který skončil v příkopě u D1 u Lipníku nad Bečvou. Událost se obešla bez zranění," uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Nejzávažnější nehodu řešili po půl desáté ráno nad Šternberkem ve směru na Lipinu, kde se srazila dvě osobní auta a zranili tři lidé. Krátce na to hasiči vyjížděli k další nehodě u Uničova, kde se také srazila dvě osobní vozidla a zranil jeden člověk.

Mladík přežil hrůzostrašnou nehodu. Poděkoval za to šternberským hasičům a přinesl jim čokoládový dort

Za záchranu svého života přišel šternberským hasičům poděkovat mladík, který díky nim přežil hrůzostrašnou nehodu z letošního června u Lipiny na Olomoucku. Škodovka zde v noci v plné rychlosti vletěla pod zaparkovaný kamion. Řidič nepřežil, v...

Záchrana labutího mláděte na koupališti Jadran

Na Štědrý den odpoledne pak hasiči zachraňovali labutí mládě. Mělo poraněné křídlo, které přimrzlo k hladině na přírodním koupališti Jadran u Oseku nad Bečvou na Přerovsku. 

"Labuti jsme křídlo opatrně vysvobodili a dostali ji na břeh. Poté byla dobrovolnou jednotkou z Oseku nad Bečvou převezena na záchrannou stanici Ornis v Přerově, kde se o ni postarali odborníci a ošetřili jí zranění," uvedla mluvčí hasičů.

Požádala zároveň obyvatele, aby si ověřili, než zavolají hasič, že zvířata opravdu potřebují pomoc. "Občas vyjíždíme ke zcela zdravým jedincům, kteří na zamrzlé hladině pouze odpočívají a nejeví žádné známky zranění. Po příjezdu jednotky pak spokojeně odkráčejí, jako se to stalo například na Štěpána v Litovli, kde měly na Olomouckém rybníce údajně přimrznout dvě dospělé labutě," popsala mluvčí.

Hasiči trénovali náročné potápěčské zásahy. I se speciální patnáctikilovou helmou

Potápění do velkých hloubek, v důlních prostorách i v kontaminovaných vodách. Postupy v náročných situacích zdokonalovali potápěči z řad olomouckých hasičů na pětidenním specializovaném kurzu. Potápěčská skupina hasičů z Olomouckého kraje je...

Hořela udírna, kompostér, sauna a praskla voda

Na Boží hod vánoční hasiči vyjížděli třináctkrát, nejvíce řešili požáry menšího rozsahu. V noci například zasahovali ve Vápenné na Jesenicku, kde hořel na zahradě přístavek.

V Olšanech na Šumpersku pak hasili udírnu, v Opatovicích na Přerovsku kompostér, v Zábřehu kontejner na odpad a v olomoucké městské části Lošov zasahovali u hořící sauny.

"Na Štěpána evidujeme celkově 16 zásahů. Dopoledne jsme například vyjížděli v Prostějově k technické pomoci při poruše na vodovodním řadu na náměstí Spojenců. Prasklo zde vodovodní potrubí a přilehlé ulice zaplavila voda, která namrzala. Ve spolupráci s majitelem vodovodů a jejich pohotovostními techniky jsme vodu zastavili a odčerpali jsme ji," dodala mluvčí hasičů Balážová.

Její kolegové vyjížděli také k dopravním nehodám v Písařově, Seničce a na D35 u Lipníka nad Bečvou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor

Štítky hasiči, Vánoce, zásahy, labuť, sauna, nehoda, Olomoucký kraj, dopravní nehoda, Štědrý den, úraz, Lipník nad Bečvou, Jaderské moře, okres Přerov, Osek nad Bečvou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Hasiči měli v Olomoucké kraji přes Vánoce napilno. Zachraňovali i labuť  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.