Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Lidé odmítají výstavbu u lesoparku Hloučela a plánují protestní pochod

Proti bytové výstavbě v těsné blízkosti lesoparku Hloučela v Prostějově, se kterou počítá připravovaná změna územního plánu, ostře protestují ochránci přírody a opozice. Nutné je naopak park rozšiřovat. Kritikům se nelíbí ani způsob, jak radnice změny územního plánu projednává, a na Silvestra plánují protestní pochod.

Město Prostějov začalo projednávat V. změnu územního plánu, ve které se i přes odmítavé stanovisko odboru životního prostředí a krajského úřadu objevil návrh na změnu ploch veřejné zeleně v těsné blízkosti Houčely na obytné plochy. Návrh souvisí s transakcí, kterou město připravuje se soukromým majitelem půdy.

"Družstvo nabídlo městu darem pozemky, aby tam město vybudovalo silnice a inženýrské sítě. Město by tak vlastně družstvu několikanásobně zhodnotilo prostředky do nákupu polí za novou nemocnicí. Podle územního plánu jde o rezervu a zeleň, ale pátá změna navrhuje změnu na plochu pro bydlení, ačkoliv to odbor životního prostředí a krajský úřad nedoporučují. Proti tomu protestuje veřejnost, protože takto postupovat nejde," prohlásil jeden z autorů petice o zastoupení protestujících při projednávání územního plánu a opoziční zastupitel Jan Navrátil (Změna pro Prostějov).

Lidé se budou divit. Opozice v Prostějově varuje před změnami územního plánu

Opozice v Prostějově varuje před některými změnami územního plánu, které nyní připravuje zdejší radnice. Jde například o zabírání další orné půdy nebo kroky, které by mohly legalizovat černé stavby. Radnice tvrdí, že postupuje striktně podle zákona....

Město komplikuje lidem podílet se na územním plánu 

Navrátil naopak prosazuje, aby se Hloučela v budoucnu rozšiřovala. "Požadujeme zapracovat četné připomínky občanů a organizací od strany 386 pod stranu 432 k rozšíření lesoparku a tvorbě a ochraně zeleně ve městě," žádá.

Opozice v prostějovském zastupitelstvu zároveň ostře odmítá způsob, jak vedení prostějovské radnice připravované změny územního plánu hodlá projednávat. 

"Podáváme námitku k nevhodnosti elektronického projednávání v nevhodnou dobu a v datovém formátu, který neumožňuje vyhledávání v textu. Tyto formální postupy komplikují až znemožňují práva občanů podílet se na procesu tvorby územního plánu," argumentuje Navrátil.

Šternberk nabízí hektarový pozemek pro výstavbu. Zájemce musí zajistit kompletní infrastrukturu

Město Šternberk oznámilo záměr prodat pozemek o výměře takřka 10 tisíc metrů čtverečních, parcela by měla sloužit pro výstavbu rodinných domů. Nový majitel však musí do území nedaleko šternberské nemocnice zainvestovat a na své náklady zde vybudovat...

Pozemky jsou pro město nezbytné  

Stanovisko prostějovské radnice k námitkám veřejnosti a opozice zatím není k dispozici. Odpovědný náměstek primátora Prostějova Jiří Rozehnal (ANO) není až do ledna v práci, nikdo další zatím na dotazy nereagoval. Rozehnal v minulosti ubezpečoval, že projednávání V. změny územního plánu bude probíhat striktně podle zákona.

Městské zastupitelstvo nicméně na svém posledním zasedání mírnou většinou hlasů transakci s pozemky schválilo.  

"Uvedené části pozemků jsou nezbytné pro komunikačního propojení ulic J. Lady a Plumlovská. To by mělo odvést dopravu z přetížené okružní křižovatky v ulici Plumlovská, a ulevit tak sídlišti. Výstavba dopravního propojení je nezbytná pro rozvoj bydlení v této části města," prohlásil na zastupitelstvu vedoucí odboru rozvoje a investic na prostějovském magistrátu Petr Brückner.

Radnice plánuje v Olomouci na Lazcích nový park. Dnes ho představí on-line

Zeleň i vodní plochu nabídne návštěvníků nový park, který chce poblíž lidnatého sídliště Lazce v Olomouci vybudovat radnice. Připraveny jsou dvě varianty Parku na Dlouhé a město je dnes veřejnosti představí pomocí on-line prezentace. Radnice chce na...

Smlouva o bezúplatném převodu má ovšem podmínky

Podle náměstka primátora Prostějova Jiřího Pospíšila (Pévéčko) tak město ušetřilo desítky milionů korun. 

"Při ceně 2 500 korun za metr čtvereční získáme zdarma pozemky v celkové hodnotě padesát milionů. Družstvo požaduje, aby smlouva o bezúplatném převodu obsahovala závazek města, že v rámci projektu bude rovněž řešeno i umístění čtyř míst pro napojení na inženýrské sítě k pozemkům v této lokalitě ve vlastnictví družstva,“ odkryl na zastupitelstvu pozadí transakce Pospíšil. 

Opoziční zastupitel Navrátil se ani tak nevzdává. "Možná to nedopadne, ale to jsme s Kascentrem říkali také, když ho chtěli bourat, a Kascentrum dodnes stojí a bude se opravovat. Nelze to nechat jenom tak," je přesvědčen Navrátil.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Prostějov

Štítky Hloučela, územní plán, protesty, petice, výstavba, byty, radnice, Prostějov, pozemek, Jan Navrátil, Jiří Pospíšil, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Lidé odmítají výstavbu u lesoparku Hloučela a plánují protestní pochod  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.