Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Šternberk nabízí hektarový pozemek pro výstavbu. Zájemce musí zajistit kompletní infrastrukturu

Město Šternberk oznámilo záměr prodat pozemek o výměře takřka 10 tisíc metrů čtverečních, parcela by měla sloužit pro výstavbu rodinných domů. Nový majitel však musí do území nedaleko šternberské nemocnice zainvestovat a na své náklady zde vybudovat cesty, osvětlení či inženýrské sítě.

Devět tisíc šest set metrů čtverečních, které jsou podle územního plánu určené k zastavění, nabízí šternberská radnice na úřední desce a webu města. Nejnižší cena stanovilo město na 1200 korun bez DPH, celkem by tak se jednalo o příjem minimálně o 11,5 milionu.

Musí se však najít zájemce, který přistoupí na vypsané podmínky. „Kupec bude muset vybudovat doprovodnou infrastrukturu jako jsou komunikace včetně chodníků, inženýrské sítě, veřejné osvětlení a podobně,“ objasnil starosta Stanislav Orság (ODS) s tím, že tyto související investice se budou pohybovat v řádech milionů korun. Podle připraveného projektu musí být dokončeny a předány městu do dvou a půl roku ode dne podpisu smlouvy o smlouvě budoucí kupní.

Symbol Vánoc i uctění památky. Šternberské náměstí okrášlí mimořádný strom

Šternberské Hlavní náměstí v době adventu zdobí čtyřicetiletý smrk, který rostl u jednoho z domů v Dukelské ulici. Krásně rostlý strom není tentokrát jen symbolem Vánoc, ale také uctěním památky zesnulého Šternberana Josefa Cveka, který jehličnan...

Podle starosty zatím nelze předjímat, zda o pozemek bude zájem a město také neurčuje, jaký typ zástavby na něm vznikne. „Může to koupit někdo s tím, že postaví bytové domy, ale to by záviselo na dalších podmínkách, které je v tomto území nutné splnit. Může si to koupit někdo jen pro sebe a postavit si tam jeden milionářský dům,“ uvažoval Orság.

Jako pravděpodobnější ale považuje developerský projekt, který by rozsáhlejší plochu rozdělil do menších. „Myslíme si, že to koupí nějaký silný investor, který se to spočítá tak, aby se mu to vrátilo. Související investice jsou asi vysoké na to, aby si to někdo koupil jen pro jeden dům,“ dodal šternberský starosta.

Už před časem evidovala šternberská radnice zájem o tuto lokalitu. „Původní zájemce, který nás oslovil už dříve, se netajil tím, že by tam chtěl postavit nějaké rodinné domy,“ prozradil Stanislav Orság. To by pro vedení města zřejmě představovalo preferovanou variantu. „Budeme rádi, když tam vzniknou rodinné domy, hlad po bydlení ve Šternberku je velký. Město v roli developera nevystupuje, nejsme až tak finančně zdatní, abychom takové projekty zainvestovali. Tento postup se v minulosti příliš neosvědčil,“ konstatoval Orság.

Vodné a stočné se prodraží. V Prostějově o dvě procenta, v Pasece o sedmnáct

S navýšením cen vodného a stočného musí počítat domácnosti na Olomoucku i v dalších oblastech kraje. V Olomouci je nárůst podobný jako v minulém roce okolo sedmi procent, v Prostějově se cena zvýší o necelá dvě procenta.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Investice, stavba, nemovitost, pozemek, Šternberk, byty, rodinný dům, Stanislav Orság, radnice, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Šternberk nabízí hektarový pozemek pro výstavbu. Zájemce musí zajistit kompletní infrastrukturu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.