Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Čtvrtmiliardová aukce i po třetí bez příhozu. Hanácká kasárna nového majitele nenašla

Situace při prodeji historické budovy Hanáckých kasáren v centru Olomouce se nemění. Do elektronické aukce se i po třetí přihlásil jeden zájemce, který však minimální příhoz 262 milionů korun nepodal. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových tak bude dál hledat cesty k prodeji rozlehlého objektu. Zájem by mohla mít Univerzita Palackého.

„Na základě společných jednání bude Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových o výsledku elektronické aukce informovat také Univerzitu Palackého v Olomouci, která již dříve projevila předběžný zájem o přímý nákup tohoto areálu,“ konstatovala mluvčí státní organizace Michaela Tesařová.

Pořízení unikátních Hanáckých kasáren z poloviny 19. století představuje rozsáhlou investici nejen při samotném nákupu. I následná rekonstrukce a modernizace pro potřeby budoucího vlastníka by se zřejmě pohybovala v částkách stovek milionů korun. Pro obnovu objektu by mohla spojit síly Univerzita Palackého s městem Olomouc a Olomouckým krajem. Vše je ale zatím na úrovni předběžných porad a analýz. „O koupi budovy Hanáckých kasáren budeme dál jednat rovněž ve spolupráci s krajem a městem, určitě chceme společně usilovat o to, aby tento historicky cenný objekt měl důstojné využití,“ uvedl za Univerzitu Palackého mluvčí Egon Havrlant.

Olomouc hledá budovy pro úředníky. Nabídku nikdo neposlal

Poptávka administrativního objektu pro stovky úředníků v Olomouci skončila bez předložené nabídky. Magistrát prezentoval od léta záměr koupit budovu pro sto nebo dvě stě zaměstnanců, tuto variantu ale zřejmě bude muset vedení města opustit.

Nejen univerzita ale také město Olomouc by mohlo najít v části Hanáckých kasáren potřebné zázemí. Magistrát průběžně hledá varianty, kam umístit úředníky z jiných budov. „Teoreticky by bylo možné, že bychom se do toho zapojili společně ještě s Olomouckým krajem. Mohli bychom tam mít nějakou poměrnou část kancelářské kapacity,“ nevyloučil tuto možnost před časem náměstek primátora Matouš Pelikán (KDU-ČSL).

Památkově chráněný objekt Hanáckých kasáren, který tvoří čtyřkřídlá budova, převzal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových na základě usnesení vlády v roce 2017 od Ministerstva obrany. Vláda následně schválila jeho prodej. Stavba je významným urbanistickým prvkem města a ukázkou klasicistního vojenského stavitelství s ojedinělou stavební i armádní historií.

Jez u Hranic prošel rekonstrukcí za 230 milionů. Už při stavbě přestál dvě povodně

Po necelých dvou letech stavebních úprav je v plném provozu rozšířený jez na řece Bečvě v Hranicích. Rekonstrukce vodního díla zvýšila protipovodňovou ochranu města na úroveň zhruba padesátileté vody. Současně se stavbou třípolového jezu vznikl...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Investice, rekonstrukce, stavba, Hanácká kasárna, aukce, Univerzita Palackého, Olomouc, Olomoucký kraj, dražba, Univerzita Palackého v Olomouci, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtvrtmiliardová aukce i po třetí bez příhozu. Hanácká kasárna nového majitele nenašla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.