Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Regulace velkoplošných kreseb v Olomouci zatím nebude. Chystá se veřejná diskuse

Členové kulturní komise na radnici v Olomouci a další odborníci se nedohodli na případné regulaci velkoplošných kreseb ve městě a odmítli vytvoření speciální komise, která by kresby v budoucnu schvalovala. V diskusi chce ovšem komise pokračovat a požádala magistrát o svolání veřejného grémia.

O regulaci velkoplošných kreseb se začalo mluvit loni poté, co boční stranu budovy olomouckého divadla na třídě Svobody v rámci Street art festivalu ozvláštnil malbou Ital Gianati Gesci, uměleckým jménem Ozmo. Ve svém díle propojil antiku s modernou, divadelní múza Melpomené drží emotikony. Nepovedená kresba ovšem sklidila kritiku.

Kurátoři z Muzea umění v Olomouci se obrátili na kulturní komisi na radnici a v závěru loňského roku proběhlo jednání členů komise, kurátorů, umělců a dalších expertů.

"Situace není jednoduchá, o čemž svědčí i to, že na případná řešení mají velmi různé a protichůdné názory jak jednotliví členové kulturní komise, tak i další osobnosti z olomouckého kulturního prostřední, kteří se k problematice umění ve veřejném prostoru na zasedání komise vyjadřovali," uvedl šéf komise, předseda koaličního hnutí spOLečně a zároveň znalec umění Robert Runták.  

FOTOGALERIE: Veřejný prostor není galerie, nelze jej vymalovat a začít nanovo, říká kurátor

V Olomouci v poslední době vzbudily mezi lidmi a mezi odborníky diskusi velkoplošné malby. Některé se nepovedly, proto se začalo mluvit o tom, jak postupovat v budoucnu. Přinášíme názor kurátora Muzea umění Olomouc Jakuba Franka.

Jak dál s muraly, ukáže veřejné grémium

Žádný jednoznačný a kategorický závěr kulturní komise proto podle něho nepřijala. "Členové z větší části nedoporučují vytvoření nové speciální komise pro schvalování intervencí ve veřejném prostoru. Panuje však shoda, že je vhodné o tomto tématu diskutovat," dodal Runták.

Komise se proto obrátila na oddělení kultury na olomouckém magistrátu, aby svolalo veřejné grémium, které by se tématem zabývalo. Na grémiu by měli možnost vystoupit zástupci odborů magistrátu, Muzea umění Olomouc, architekti, kurátoři, vědci umění, organizátoři festivalu a také veřejnost. "Takto široce a odborně pojatá diskuse by pak měla město nasměrovat k tomu, jak bude k problematice v budoucnu přistupovat," vysvětlil Runták.

POLITICKÁ KORIDA: Jste pro regulaci velkoplošných kreseb v Olomouci?

V dalším dílu Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: V poslední době vzbudily velkoplošné kresby v Olomouci diskusi ve veřejnosti i mezi odborníky. Jste pro regulaci...

Svazovat nás nikdo nebude

Manažerka olomouckého Street art festivalu Romana Junkerová diskusi vítá. 

"Je to opravdu složité téma. Festival děláme už delší dobu a to i v centru města a chápeme, že je to věc veřejná a máme nějakou odpovědnost. Chceme ho dělat kvalitně a vítáme otevřenou diskusi. Hledáme cesty, jak na to," vysvětlila Junkerová. 

Určitě se nebrání konání veřejného grémia a pro letošní ročník Street art festivalu chystá vyzkoušet fungování neformální poradní skupiny pro muraly.    

"Ze závěrů komise plyne, že nikdo nám nechce házet klacky pod nohy a nikdo nás nebude chtít svazovat," oddechla si Junkerová.

Šeredná maska a smajlíci. Rozsáhlá malba divadelní múzy má šokovat

Další mural neboli velkoplošnou malbu mají ve sbírce olomoucké ulice. Boční stranu budovy olomouckého divadla na třídě Svobody ozvláštnil malbou na fasádu Ital Gianati Gesci, uměleckým jménem Ozmo. Ve svém díle propojil antiku s modernou, na...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky mural, cenzura, schvalování, komise, kresba, fasáda, centrum, památka, Street art festival, Olomouc, festival, magistrát, Muzeum umění Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Regulace velkoplošných kreseb v Olomouci zatím nebude. Chystá se veřejná diskuse  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.