Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Prvním mládětem letošního roku v olomoucké zoo je opět kotul veverovitý

První mládě, které se v letošním roce narodilo v olomoucké zoo, je opět kotul veverovitý. Opička se narodila v sobotu, prozatím dobře prospívá a má se čile k světu. Její pohlaví budou chovatelé znát asi za pět měsíců, až se osamostatní od matky.

První mládě letošního roku v olomoucké zoo si dalo na čas. Velmi často to bývá právě kotul veverovitý. "Mládě se narodilo v sobotu 8. ledna a prozatím prospívá dobře. Pohlaví budeme znát za zhruba pět měsíců, je potřeba, aby nám ho samice půjčila," přiblížila zooložka Jitka Vokurková.

Olomoucká zoo chová kotuly, známé z filmů o Pipi Dlouhé punčoše, od roku 1993. Na Svatém Kopečku se již narodilo 133 mláďat. Malá opice z čeledi malpovitých obývá území Jižní Ameriky, většinu dne tráví na stromech hledáním potravy v korunách stromů. Živí se nejrůznějšími plody, květy, hmyzem, nektarem i drobnými obratlovci.

"Kotulové parfémují močí ocas, ale i vlastní podřízené jedince. Moč nesmí chybět ani při označování teritoria. Kotulové tvoří až stočlenné tlupy s přísnou hierarchií složené převážně ze samic a nedospělých mláďat obojího pohlaví. Samci se drží bokem a k samicím se přidávají jen v době říje," popsala mluvčí zoo Iveta Gronská.

Mozek kotula je v poměru k tělesné hmotnosti zhruba dvakrát větší než u člověka, a možná proto se kotul stal prvním primátem vyslaným do kosmu. V roce 1958 odstartoval z mysu Canaveral první kotul Gordo a o půl roku později byl následován Bakerem, který suborbitální let přežil.

V zoo se narodil malý Pan Nilsson, kamarád Pipi Dlouhé punčochy

Z nového mláděte, které se narodilo v olomoucké zoo, by jistě měla radost Pipi Dlouhá punčocha, jejíž opička Pan Nilsson byla kotul. Právě v početné tlupě kotula veverovitého nyní olomoučtí chovatelé hlásí přírůstek.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky zoo, první mládě, 2022, kotul veverovitý, Pipi Dlouhá punčocha, Svatý Kopeček, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prvním mládětem letošního roku v olomoucké zoo je opět kotul veverovitý  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.