Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Zoo Olomouc potěšil desetiletý rekord v návštěvnosti. Měla přitom čtyři měsíce zavřeno

S pozitivním hodnocením se mohou v olomoucké zoologické zahradě ohlédnout za uplynulým rokem 2021. V návštěvnosti dosáhla zoo na Svatém Kopečku nejvyššího čísla za posledních deset let, areál byl přitom kvůli covidu veřejnosti takřka čtyři měsíce nepřístupný. Podařilo se také rozšířit počet chovaných druhů i vylepšit expozice v areálu zoo.

„Ze všeho nejvíce bychom chtěli poděkovat za neutuchající přízeň. Lidem, kteří zoo finančně pomohli, byť se jejími návštěvníky nestali, i všem těm, kteří ji podpořili už tím, že přišli a podíleli se na nejvyšší návštěvnosti za posledních 10 let, byť byla zahrada téměř 4 měsíce z roku zcela uzavřená,“ uvedla mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská.

Turniket u vstupu do zoologické zahrady se otočil 367 248 krát, oproti loňskému roku je to nárůst o více než 70 tisíc návštěv. V roce 2019 zavítalo do zoo necelých 350 tisíc lidí. Populární turistický a rodinný cíl na Svatém Kopečku se otevřel v roce 1956, od té doby evidují záznamy 16,5 milionu návštěvníků. „Přeji všem lidem, aby se k nim ostatní chovali tak, jako se k naší zahradě chovala veřejnost po celý rok,“ dodává ředitel Zoo Olomouc Radomír Habáň.

Na ploše 42 hektarů zoo chová 1621 jedinců ve 392 druzích. Rok 2021 přinesl narození 270 mláďat. „Mezi významné odchovy můžeme nepochybně zařadit zdařilý odchov lvíčka zlatého, kozorožce kavkazského, kaloně Rodriguezského, zoborožce kaferského, zubra evropského, lemura katy, medojeda kapského,“ vyjmenovala mluvčí Iveta Gronská.

Kvůli rozmíšce pand červených vyjížděli do Zoo Olomouc hasiči. Ti pomáhali ošetřovatelům malou šelmu dostat ze stromu v ohradě kamzíků, kam pandí samec utekl ze svého výběhu. Obratně šplhající zvíře nakonec k návratu k ošetřovatelům přesvědčila...

Atraktivními novinkami pro veřejnost byl nově přivezený pár levhartů mandžuských či dva samci pandy červené. Malé stromovité šelmy našly své útočiště v původním výběhu nosálů, který byl pro ně speciálně upraven, oba samci přijeli z Francie, konkrétně z místa Parc Zoologique et Château de la Bourbansais. V prosinci jeden ze samců dokonce zvládl potrápit zaměstnance útěkem, kdy jej z vysokého stromu ve výběhu kamzíků zachraňovali profesionální hasiči. Jedním z dalších obohacení zvířecího fondu zoo se stali i velbloudi jednohrbí. 

Péče o zvířata s sebou nese značné náklady, tím nejzákladnějším jsou výdaje na krmivo. „Jelikož zvířata hodovala, roční útrata za nákup krmiva činila 6 860 570 korun. Náklady na denní spotřebu krmiva pak představovaly částku 18 796 Kč,“ přiblížila Iveta Gronská s tím, že se jedná o mírné zvýšení oproti roku 2020.

Návštěvníci olomoucké zoo se mohou zapojit do pravidelného sčítání zvířat

Až do poloviny února se návštěvníci olomoucké zoo mohou zapojit do sčítání zvířat v zahradě. Přelom roku totiž přinesl tradiční inventuru. Hlasovací lístek Zooinventury, na kterém jsou veškeré potřebné pokyny a rovněž soutěžní otázky, bude k...

Loni se v olomoucké zoologické zahradě podařilo dokončit také menší investiční akce. Na vyhlídkové plošině pavilonu žiraf vznikla expozice terárií. Na tomto místě tak mohou návštěvníci pozorovat varany, užovky, leguány, štíry a další živočichy. Došlo také k rozšíření expozice pro rysy, její podobu ovlivnila i vichřice Eberhard, která v roce 2019 vyvrátila v zoo velké množství stromů.

V plánech pro rozvoj zoo byla loni zařazena gastro provozovna, která vzniká v blízkosti pavilonu šelem. Z dotace z ministerstva pro životní prostředí bude financována nádrž na dešťovou vodu, která přinese rekonstrukci rybníčku v centrální části zoo.

Zřizovatelem zoologické zahrady je Statutární město Olomouc, který v tomto roce přispěl na provoz a projekty zoo částkou 33 milionů korun.

Prvním mládětem letošního roku v olomoucké zoo je opět kotul veverovitý

První mládě, které se v letošním roce narodilo v olomoucké zoo, je opět kotul veverovitý. Opička se narodila v sobotu, prozatím dobře prospívá a má se čile k světu. Její pohlaví budou chovatelé znát asi za pět měsíců, až se osamostatní od matky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky Zoo, příroda, zoologická zahrada, Olomouc, zvířata, Zoologická zahrada Olomouc, Svatý Kopeček, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo Olomouc potěšil desetiletý rekord v návštěvnosti. Měla přitom čtyři měsíce zavřeno  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.