Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

V Zoo Olomouc utekla panda ke kamzíkům. Pomoct museli hasiči s vodní clonou

, aktualizováno 3. prosince 2021, 10:44

Kvůli rozmíšce pand červených vyjížděli do Zoo Olomouc hasiči. Ti pomáhali ošetřovatelům malou šelmu dostat ze stromu v ohradě kamzíků, kam pandí samec utekl ze svého výběhu. Obratně šplhající zvíře nakonec k návratu k ošetřovatelům přesvědčila vodní sprcha.

Dva samci pandy červené François a Gérard se nepohodli ve svém výběhu v zoo na Svatém Kopečku a dominantní François se snažil z výběhu svého spolubydlícího vyhnat. „Což se mu souhrou několika dalších okolností i podařilo. Jednalo se o nešťastnou náhodu. Ve včerejších odpoledních hodinách zasahovali na místě hasiči, aby pandu, která našla azyl ve výběhu kamzíků, dostali z vrchních pater stromu dolů,“ přiblížila mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská.

Gérard byl na útěku od úterka, jeden z pracovníků zoo ho ve čtvrtek spatřil v části areálu vyhrazené kamzíkům. „Po vyhodnocení situace, kdy se samec ocital přímo uprostřed výběhu na značně vzrostlém stromě, jsme kontaktovali hasiče. Celá zásahová akce trvala asi hodinu. Hasiči Olomouckého kraje byli povoláni k záchraně osob a zvířat z výšky. Zaměstnanci zoo stáli v patnáctičlenném týmu pod stromem s nataženou plachtou,“ popisoval ředitel zoologické zahrady Radomír Habáň.

Děsivá Krampus show v Olomouci táhne. Masku vyřezávám sto padesát hodin, říká šéf čertovské skupiny

I v ulicích hanácké metropole je možné narazit na rohaté příšery zvané Krampus. Rakouská či německá děsivá obdoba čertů před pár lety učarovala Martinovi Šubovi z Olomouce, a tak se pustil do výroby masek a kostýmů. Nadšení mu vydrželo, nyní má...

K pandě se ve výšce dvanácti metrů pokusil přiblížit člen lezecké skupiny profesionálních hasičů z Olomouce, ale poplašené zvíře se nechtělo nechat chytit. Pohodlí ve stromovém úkrytu pandě nakonec narušilo kropení vodou, a tak se přiblížila jednomu z hasičů, který ji zachytil a předal nezraněnou ošetřovatelům. „Slovy zasahujícího velitele šlo o opravdu netradiční zážitek. Důležité je, že  zásah měl zdařilý a bezpečný konec. To se bohužel né vždy při naší každodenní rutinní práci u požárů a dopravních nehod stává,“ podotkl mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.

„Chtěl bych z tohoto místa hasičům poděkovat. Díky jejich nejen obětavé, ale bezmezně profesionální práci má dnes náš útěkář zase domov. Prozatím sice provizorní, jelikož dojde k úpravám jeho výběhu tak, aby v něm našel bezpečí. Chvíli po zásahu už přijímal potravu, což nasvědčuje tomu, že bude v pořádku,“ doplnil ředitel zoo Habáň.

Pandy červené jsou v olomoucké zoologické zahradě k vidění od června letošního roku a představují jedno z hlavních lákadel pro návštěvníky. Oba samci přijeli do Zoo Olomouc z Francie, konkrétně z místa Parc Zoologique et Château de la Bourbansais, kde se 9. června 2020 narodili.

Počet zvířat ve volné přírodě se odhaduje na 10 000 jedinců a její stavy stále klesají. Nejvíce je ohrožena ztrátou přirozeného prostředí – odlesňováním a pytláctvím. Svým vzhledem připomíná spíše mývala než medvěda. Panda červená se živí zejména listím bambusu podobně jako její známější jmenovec. Pochutná si však i na zelenině, ovoci a trávě, či vejci.

Pro lepší náladu a na podporu zdravotníků. Zaměstnanci Zoo Olomouc tančili ve výbězích

K celosvětovému fenoménu tance Jerusalema pro lepší náladu ve složitých dobách se připojili také zaměstnanci olomoucké zoologické zahrady. Na Svatém Kopečku nacvičili choreografii takzvané Jerusalema challenge, pohybovým dovednostem ošetřovatelů...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky Zoo, příroda, zoologická zahrada, Olomouc, panda červená, HZS Olomouckého kraje, hasiči, panda, Zoologická zahrada Olomouc, strom, Svatý Kopeček, clona, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

V Zoo Olomouc utekla panda ke kamzíkům. Pomoct museli hasiči s vodní clonou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.