Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Svatý obrázek Nejsvětější Trojice v Ondraticích se dočkal renovace. Připomíná oběti cholery

Kříže, kapličky, boží muky, sochy a sloupy patří mezi drobné památky. Mají duchovní rozměr a současně propojují architekturu s přírodou a člověkem. Patří mezi ně i svaté obrázky. Obrázek Nejsvětější Trojice v Ondraticích na Prostějovsku se nyní dočkal renovace.

Jednoduché obrázky v dřevěných rámech či skříňkách byly umísťovány na dřevěné sloupky či stromy. Nacházely se na rozcestích, v polích, u silnic či v lesích. Bohužel se na nich většinou podepsal zub času či jiné okolnosti a mnohé zanikly.

Jeden takový pozoruhodný obrázek najdeme v Ondraticích na Prostějovsku, malé vesnici ležící v podhůří Drahanské vysočiny na rozhraní Olomouckého a Jihomoravského kraje. Obec je známá svou pískovnou, koupalištěm, malebným okolím a je hojně vyhledávaná chalupáři.

Malovaný obrázek na plechu „Památka některých ctitelů Nejsvětější Trojice v čase kruté cholery 1866“ ozdobený dřevěným rámem je umístěný na domě č. 45 u cesty vedoucí do Podivic. Připomínal oběti cholery ve vesnicích brodecké farnosti. 

Autora ani donátora obrázku neznáme. Jeho nejstarší vyobrazení najdeme na starých pohlednicích obce z konce 19. století, kdy byl zřejmě pořízen a umístěn na budově školy založené roku 1870. V roce 1909 po postavení nové budovy školy u nynějšího sídla obecního úřadu byla původní budova rozprodána a sloužila jako lazaret a sirotčinec.

Divadelník Petr Oslzlý ve své knize vzpomíná na Prostějov, ale i na události Sametové revoluce

Brzy uběhne dvaatřicet let od Sametové revoluce. Aktérem těchto událostí byl herec, dramaturg, režisér, divadelní pedagog, ředitel Centra experimentálního divadla, rektor JAMU Brně a bývalý Prostějovák Petr Oslzlý.

V celé farnosti zemřelo na choleru 452 osob

Obrázek je v dolní časti doplněný legendou. Obsahuje údaje o počtech obětí zemřelých na choleru v celé farnosti. Ta proběhla v několika vlnách v letech 1831, 1834 a v roce 1866 v důsledku prusko-rakouské války. Celkem zemřelo v brodecké farnosti na choleru 452 osob. V roce 1866, roku prusko-rakouské války se uvádí: Brodek 20, Ondratice 67, Sněhotice 4 , Dobrochov 30 zemřelých.

V nedalekém Dobrochově byl Pod Doubravkou cholerový hřbitůvek z roku 1866. Nacházel se u bývalé polní cesty vedoucí do Brodku u Prostějova a až do roku 1948 ho tam připomínal dřevěný kříž. U obrázku najdeme také údaje o renovacích: 1938 J. Vyjídáček, 1979 Mir. Konečný, 1999 J. Vybíhal, 2020 H. Palacká.

Olomoucké mýty, pověsti a legendy. Jaké jsou jejich stopy v památkách města?

S dějinami Olomouce, do třicetileté války skutečného a pak už jen titulárního hlavního města Moravy, je tradičně spjato několik významných mýtů, pověstí a legend. Patří k nim například tradované založení města římským císařem Gaiem Juliem Césarem...

Renovace bez nároku na honorář

A právě poslední renovace je zajímavá. Obrázek se totiž nachází na rekreačním domě Hany Raškové, která si uvědomovala jeho špatný stav a už řadu let usilovala o renovaci. Nakonec se jí to podařilo a práce se ochotně ujala bez nároku na honorář dlouholetá učitelka výtvarného oboru ZUŠ Vladimíra Ambrose v Prostějově Hana Palacká.

"Byla to pro ni výzva, protože s takovou renovací neměla doposud zkušenosti. A popasovala se s tím na výbornou,“ svěřila se Hana Rašková. Zároveň renovátorce děkuje za ochotu, čas, odborný přístup a milé jednání. "Obrázku dala nový život a odvedla vynikající práci. Je to člověk s duší," dodala Rašková.

Opraven byl i starý rám obrazu s ručně dělanými hřebíky. Dřevo nebylo poškozené a tím, že se jen zbrousilo, na něm vystoupila hrubší a zajímavá struktura se zbytky bývalých nátěrů. Nakonec se jen začistilo a napustilo olejem.

Obrázek byl na budově instalován 22. ledna 2021 a do dálky září svými krásnými barvami. Bezpochyby je třeba ocenit nejen práci restaurátorky, ale i majitelky domu a její snahu o opravu této památky místního významu, díla našich předků.

Proslulý betlém v Lošticích má další moravskou celebritu, básníka Wolkera

Proslulý vyřezávaný betlém v Lošticích na Šumpersku s osobnostmi z reálného života se rozrostl o další postavu. Řezbář Jaroslav Beneš tentokrát vytvořil básníka Jiřího Wolkera z Prostějova. V Lošticích je k vidění i špička pera, kterým Wolker...

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hana Bartková

Štítky svatý obrázek, renovace, Nejsvětější Trojice, cholera, oběti, Ondratice, obrázek, okres Prostějov, dům, architektura, prusko-rakouská válka, kaplička, Vladimír Ambros, Olomoucký kraj, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svatý obrázek Nejsvětější Trojice v Ondraticích se dočkal renovace. Připomíná oběti cholery  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.