Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Za odtažená auta si řidiči v Přerově připlatí. V krajním případě až čtyři tisíce korun

Motoristé, kteří parkují v ulicích Přerova, by měli zpozornět. Zdejší radnice zdražila ceny za odtah špatně zastavených vozidel. V krajním případě to řidiče může přijít na téměř 4 tisíce korun. Suma se zvyšuje rovněž s každým dnem, kdy odtažený vůz stojí na odstavném parkovišti.

Zvýšení cen schválili na svém lednovém zasedání radní Přerova. V posledních třech letech řidiči za odtah platili 1815 korun, v roce 2022 dají za stejnou službu 2000 korun. 

Jde o případy, kdy řidič nechá vozidlo na místě, kde se nesmí parkovat. Nejprve dostane od městské policie botičku a vyrozumění, a pokud do 30 dnů s autem neodjede, technické služby ho odvezou na záchytné parkoviště do Předmostí.

"Řidič pak znovu dostane výzvu, a když ani na ni nereaguje, předáme věc advokátní kanceláři a celá záležitost se ještě prodraží. Nakonec se taková laxnost může dostat až k soudu," nastínil radní Přerova Michal Zácha (ODS). V roce 2021 město provedlo 14 odtahů.

Prostějov zveřejnil fotky autovraků a hledá jejich majitele. Jinak auta odtáhne a bude chtít úhradu

Prostějovská radnice pokračuje ve svém boji proti autovrakům, které hyzdí ulice. Nyní zveřejnila fotografie jedenácti opuštěných vozidel a vyzývá jejich majitele, ať je odstraní. Auta jinak odtáhne, zaparkuje a po majitelích bude chtít úhradu. Ta...

Pokud auto překáží, odtah vyjde dráž

Pokud zaparkovaný vůz překáží, stojí například před vjezdy do garáží nebo v zatáčce, rychlé odtažení v takovém případě vyjde na 3388 korun. "Když si vozidlo řidič nevyzvedne v den odtahu, platí se za každý další den navíc 150 korun," dodal Ivo Sadílek z přerovského magistrátu. 

Tuto službu pro město zajišťuje soukromá společnost a v tuto chvíli ještě není jasné, zda město od února uzavře novou smlouvu za stejných podmínek, nebo si majitelé aut připlatí. 

Poslední kategorii tvoří vraky. Když se ani přes výzvy k autu nikdo nehlásí, skončí na záchytné parkoviště v Předmostí za denní taxu 150 korun. "O likvidaci se pak musí postarat majitel. Je na něm, aby se domluvil s firmou zabývající se zpracováním a likvidací odpadu. Pokud vlastníka nedohledáme, podle zákona o pozemních komunikací by měl následovat prodej vozidla ve veřejné dražbě. Takový případ jsme však ještě neměli," popsal Sadílek.

Průměrný věk vozidel odtažených z ulic Přerova se pohybuje okolo dvaceti let, loni se například s odtahovou službou projela auta vyrobená mezi léty 1988 až 2007.

Olomouc a Prostějov vyhlásily válku autovrakům. Z ulici jich zmizely desítky

Olomouc a Prostějov se po změně zákona vrhly do boje s autovraky, které zavazejí v ulicích. Za posledního zhruba půl roku se oběma městům podařilo zbavit téměř sedmdesátky vozů. Další desítky aut však stále zůstávají v ulicích, blokují parkovací...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky odtah, zdražení, cena, parkování, přestupek, botička, Přerov, Michal Zácha, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za odtažená auta si řidiči v Přerově připlatí. V krajním případě až čtyři tisíce korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.