Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

V kraji za posledních deset let ubylo obyvatel, více než třetina je věřících

V Olomouckém kraji za posledních deset ubylo obyvatel. Zatímco výsledek loňského sčítání byl 619 807 obyvatel, v roce 2011 to bylo o 8621 více. Průměrný věk obyvatel kraje byl 43,3 roku, převažují ženy. V celé České republice loni žilo 10,52 milionu lidí, za deset let přibylo 87 600 obyvatel.

Obyvatelé se loni sčítali od 27. března do 11. května. Český statistický úřad nyní zveřejnil první výsledky. Vyplývá z nich, že v Olomouckém kraji žije 1,7 procenta obyvatel s cizím státním občanstvím a 16,5 procenta z celkového počtu sečtených obyvatel má vysokoškolské vzdělání.

Více žije v Olomouckém kraji žen, mužů bylo 303 903, což znamená podíl 96,2 mužů na sto žen. Průměrný věk obyvatel Olomouckého kraje je 43,3 let, v celorepublikovém srovnání se kraj ocitá uprostřed tabulek. Například v sousedním Zlínském kraji je to 43,8 let, v Praze naopak je průměrný věk 41,4. 

Celkem 46,2 procenta obyvatel v kraji je v manželském svazku. Z předběžných výsledků sčítání také vyplývá, že v kraji je 35,2 procenta obyvatel věřících.

Sčítání lidu, které dnes začalo, mělo problémy. Elektronický sčítací formulář byl dočasně nedostupný kvůli enormnímu zatížení systému. Český statistický úřad on-line sčítání lidu po osmé hodině ráno dočasně pozastavil. Systém začal opět fungovat...

Sčítání se provádí každých deset let

Loni bylo v kraji sečteno 147 564 domů, postaveno tak za posledních deset let bylo více než 10 tisíc domů. V roce 2011 to bylo 137 347 domů a v roce 2001 127 685 domů.

V celorepublikovém průměru počet obyvatel za posledních deset let vzrostl. Loni jich v zemi žilo přes 10,52 milionu, o 87 600 víc. Průměrnému obyvateli republiky bylo 42,7 roku. Za desetiletí tak zestárl o 1,7 roku. 

Sčítání se pořádá každých deset let. Zatímco řada států údaje získává ze svých registrů a dotazuje se jen vzorku několika tisícovek lidí, v České republice se museli zapojit všichni obyvatelé. Česko totiž nemělo rejstříky, z nichž by se daly potřebné informace získat.

Historie sčítání lidu sahá v českých zemích až do středověku. Pravidelná sčítání zavedla však až Marie Terezie

Sčítání je jednou z nejstarších statistických akcí vůbec. Jeho historie v českých zemích sahá až do středověku. Pravidelná sčítání lidu v českých zemích však stanovil až patent císařovny Marie Terezie z roku 1753. Za první moderní sčítání je pak...

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto m-ARK

Štítky počet obyvatel, úbytek, demografie, sčítání, ČSÚ, Olomoucký kraj, Česko, průměrný věk, Český statistický úřad, Praha, Zlínský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji za posledních deset let ubylo obyvatel, více než třetina je věřících  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.