Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Olomouc řeší, jak naložit s odpadovým centrem. Moderní linka by mohla pomoct i okolním obcím

Město Olomouc i nadále hledá vhodnou cestu k vybudování nového odpadového centra. Současný stav třídící linky a legislativní požadavky na nakládání s odpady si nutně vyžadují moderní zařízení, vedení města se před nákladnou investicí rozhoduje mezi několika variantami.

„Necháváme si zpracovávat nějaká ekonomická zhodnocení toho, jak by mohlo odpadové centrum vypadat z hlediska změny legislativy a faktu, že do hry vstoupila také servisní společnost Odpady Olomouckého kraje,“ popsal aktuální stav náměstek olomouckého primátora Otakar Štěpán Bačák (spOLečně), který má v gesci také odpadové hospodářství města.

Studie by podle něj měly dát odpověď na otázku, jestli centrum postavit tak, jak je již z dřívějších dob navrženo, nebo se provedou ještě úpravy v projektu kvůli změně technologie třídící linky.

Skládky se zaplňují a spalovny to hned nezachrání. Zbavit se odpadu bude dražší

Prostoru na odpad na tuzemských skládkách ubývá. Nyní jich je v Česku v provozu zhruba 140, ale stále častěji se zavírají. Řešením je vozit odpad do spaloven, což stojí více peněz. Navíc ani tato zařízení na energetické využití odpadu nemají nyní...

„Linka by mohla být na dotřiďování vytříděného komunálního odpadu anebo o něco sofistikovanější, která by si uměla poradit se směsným komunálním odpadem,“ podotkl náměstek Bačák. Inovace by podle něj mohla umožnit například zrušení kontejnerů na tetrapakové obaly, které by lidé mohli vyhazovat do žlutých kontejnerů na plasty. Uvolněné místo v kontejnerových stáních by pak zabraly například odpadové nádoby na gastroodpad.

Vylepšená technologie by svou kapacitou zřejmě přesáhla potřeby města, a tak by bylo potřeba hledat další zájemce o její využití. „Proto to řešíme se servisní společností Odpady Olomouckého kraje, kde je pan primátor předsedou představenstva. Studiemi se snažíme podívat na to, jestli by to šlo vybudovat jako centrum, které by sloužilo i dalším obcím pro plnění podmínek nové legislativy,“ doplnil Bačák.

Klíčovými faktory v přípravě důležitého projektu jsou pochopitelně finance a čas. „Odpadové centrum se připravuje neuvěřitelných deset let. Čas nás tlačí i kvůli tomu, že máme schválenou dotaci a mělo by to být postaveno do konce roku 2023. I s vysoutěžením zhotovitele to znamená, že bychom měli o vhodné variantě rozhodnout do poloviny roku,“ přiblížil náměstek primátora.

V Olomouci otevřel nový sběrový dvůr. Město tam uskladní i autovraky z ulic

Služeb dalšího sběrného místa mohou od pátku nově využívat občané Olomouce. Dvůr pro sběr různých druhů odpadu vznikl na jihu města ve čtvrti Nové Sady. Areál pro sběr odpadu je částečným řešením v době čekání na vybudování moderního odpadového...

Kvůli trvajícím přípravám moderního centra zatím technické služby na požadavek města rozmístily na jednom ze svých pozemků na Nových Sadech kontejnery a vzniklo zde doplňkové sběrné místo pro občany.

Odpadové centrum má vzniknou v areálu sběrného dvora pro podnikatele v Olomouci – Chválkovicích. Přípravné práce pro jeho vybudování by podle optimálního scénáře měly odstartovat ve druhé polovině letošního roku. Další otazník ale nyní visí na financováním stavby a technologií za zhruba tři sta milionů korun. „To je další věc, kdo to bude financovat. Jestli by část projektu třeba pořízení linky nebo haly nepřevzala krajská akciovka. Teď zjišťujeme, která varianta bude ekonomicky i technologicky nejvýhodnější,“ uzavřel Bačák.

Město Prostějov rozmístí nádoby na olej z domácností. Zatím na zkoušku

Obyvatelé Prostějova budou budou moci použité rostlinné oleje z domácností vyhazovat do plastových nádob, které zdejší radnice hodlá zkušebně rozmístit v několika ulicích. Pokud se sběr olejů z domácností osvědčí, město bude v Prostějově instalovat...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Valnoha

Štítky Odpady, odpadové hospodářství, organizace, recyklace, obce, sběrový dvůr, Olomouc, Technické služby města Olomouce, technologie, projekt, Olomoucký kraj, kontejner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc řeší, jak naložit s odpadovým centrem. Moderní linka by mohla pomoct i okolním obcím  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.