Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

VIDEO: Lavinoví preventisté kontrolovali situaci v Jeseníkách. Stupeň nebezpečí je na dvojce

V Jeseníkách vyhlásili v neděli horští záchranáři druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. V jak náročných podmínkách probíhá práce lavinových preventistů ukázala horská služba na videu z jihovýchodního svahu Vysoké hole.

Sobotní měření a kontrola rizika sesuvu sněhu v oblasti Velkého Kotle odhalila stav, při kterém hrozí uvolnění deskových lavin. Ve vyšších polohách Jeseníků nyní leží několik desítek centimetrů sněhu, na hřebeni je nesouvislá sněhová pokrývka vysoká zhruba deset centimetrů. Druhý lavinový stupeň znamená mírné nebezpečí.

"Během posledního sněžení připadlo v Jeseníkách zhruba 15 centimetrů sněhu. V závětrných lavinových svazích je uloženo přibližně 40 centimetrů nového a větrem přefoukaného sněhu, který je uložen na tvrdou firnovou vrstvu. Je velká pravděpodobnost uvolnění deskových lavin už při malém dodatečném zatížení," okomentoval aktuální situaci dispečer Horské služby Jeseníky Jiří Hejtmánek.

Při druhém lavinovém stupni je uvolnění laviny možné hlavně při velkém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích většinou uvedených v lavinové předpovědi. Tento stupeň bývá obvykle vyhlašován pro polovinu zimního období a stává se při něm 34 procent lavinových nehod. V Jeseníkách platí lavinové stupně pouze v lavinových katastrech, které leží mimo turistické oblasti.

Dva horolezci se v Jeseníkách s mačkami a cepíny vydali do nitra rezervace. Loni zde zemřel skialpinista

Do centra Velké kotliny v národní přírodní rezervaci Praděd v Jeseníkách se nedávno vydali dva horolezci s mačkami a cepíny. Dobře věděli o zákazu vstupu do rezervace, pohybovali se navíc v místech, kde před rokem tragicky zahynul mladý...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Horská služba České republiky

Štítky Sníh, laviny, turistika, nebezpečí, výstraha, lyžování, Horská služba, Jeseníky, Olomoucký kraj, svah, lavina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Lavinoví preventisté kontrolovali situaci v Jeseníkách. Stupeň nebezpečí je na dvojce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.