Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

V Olomouci se stal celebritou krotký krkavec. Lidem ochotně pózuje

V olomouckých ulicích a parcích již nějakou dobu budí velkou pozornost krotký krkavec. Lidé a děti se s ním fotí, mohutný černý pták ochotně pózuje a buduje si velkou popularitu. Stal se celebritou. Podle ochránců přírody jde zřejmě o krkavce vychovaného v zajetí, který je na lidi zvyklý. Chovatel ho buď pustil, nebo mu uletěl.

"Dříve byl na Kopečku u mateřské školky, chodili jsme za ním na pole s dětmi, byl velmi přátelský a hravý. Říkali jsme mu Franta a slyšeli, že napodoboval psí štěkání. Nechal se krmit z ruky," svěřila se na sociálních sítích například Alena Hlochová.

Nedávno se krkavec přesunul do Olomouce a i zde si okamžitě získal velkou pozornost. Lidé se s ním fotí, krmí ho a ukazují ho dětem. Má přezdívku Rumburak a má se i k pejskům. Chce si hrát.

"Krkavci jsou inteligentní společenská zvířata. Není to tak, že by útočila na psy, ona se je snaží vyprovokovat ke hře. Můj pes, když je na volno, tak se vždy spolu proběhnou a proletí. Doufám, že ho nikdo neotráví, když už je tak profláklý a tolik lidí za ním chodí. Mimochodem, je to zákonem chráněné zvíře," dodala další Olomoučanka, která si Rumburaka také oblíbila. 

Časem může být krkavec problémem

Podle odborníků jde o zvíře vychované v zajetí. "To je evidentně krkavec, kterého někdo odchoval doma. Vazba na lidi mu zůstala a je to trvalé. Časem může vzniknout riziko, že bude dělat problémy, protože se bude dožadovat krmení a bude se snažit jídlo někde sehnat. Problém to může být například u malého dítěte s rohlíkem, které bude třeba před obchodem," vysvětlil Jan Kašinský ze Záchranné stanice Bartošovice na Novojičínsku.

Ideální by bylo najít původního chovatele a krkavce mu vrátit. "Pokud ho měl nelegálně, asi se k němu hlásit nebude," podotkl však Kašinský.

Rumburak se zatím chová slušně

Problém s ochočenými krkavci není nijak neobvyklý. V současné době jsou ve stanici v Bartošovicích dokonce dva. I když jde o zcela zdravé ptáky, zůstávají trvale v zajetí, protože venku by se stále vraceli k lidem.

V Olomouci se však Rumburak zatím chová slušně a spořádaně. "Podnět od občanů, že by si stěžovali, jsem zatím nezaznamenali," potvrdil mluvčí olomoucké Městské policie Petr Čunderle.

Hasiči měli v Olomouckém kraji pestrý rok. Krokodýl, panda, pes, kůň či socha světce

Krokodýl, panda, pes, kůň, automobil v potoce, zraněná turistka na vrcholu skály nebo bronzová socha světce na spadnutí, s tím vší se v letošním roce setkali hasiči v Olomouckém kraji. Kuriózních zásahů měli spousty.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Jan Daněk, Alena Hlochová

Štítky krkavec, celebrita, ulice, parky, volné prostranství, pták, Olomouc, Kopeček (Bobravská vrchovina), ptáci, Bartošovice, pes

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouci se stal celebritou krotký krkavec. Lidem ochotně pózuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.