Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Prostějovská rodačka Maud Beerová přežila holocaust. Její kniha vzpomínek se dočkala dotisku

Kniha vzpomínek prostějovské rodačky, čestné členky spolku Hanácký Jeruzalém a laureátky Ceny města Prostějova Maud Beerové s názvem Co oheň nespálil se dočkala dotisku. Prezentace proběhla tento týden v prostějovské knihovně u příležitosti Dne památky obětí holocaustu.

Příběh Maud Beerové rozené Stecklmacherové je nesmírně sugestivní. V knize vzpomíná na dětství strávené v Prostějově, činnost v mládežnických spolcích, židovské tělovýchovné organizaci Maccabi, na první lásku Hermanna Tandlera zahynuvšího v Treblince, přítelkyni Ruth Weiszovou, deportaci a pobyt v Terezíně, kde zahynuli dědeček a tatínek, smrt milované babičky v Osvětimi - holocaust přežila jen maminka a mladší sestra Karmela - a dále na přípravu na poválečný odjezd do Palestiny a život v Izraeli. Zde se v roce 1951 Maud provdala za Šimona Beera pocházejícího z Brna a vychovali spolu tři děti.

Maud původně psala knihu koncem sedmdesátých let minulého století hebrejsky. V Izraeli také vyšly její vzpomínky v hebrejštině a byl natočen i film. České zpracování a vydání iniciovali izraelská občanka, autorka scénářů, povídek a znalkyně výtvarného umění Jelena Makarová, prostějovská rodačka a bývalá pedagožka zajímající se o problematiku holocaustu Eva Strnadlová, historička Marie Dokoupilová a ředitel Muzea Prostějovska Václav Hruška.

Kameny zmizelých: Příbuzní Maud Beerové zahynuli jako oběti holocaustu

Spolek Hanácký Jeruzalém s podporou radnice uložil v ulicích města Prostějova další Kameny zmizelých za oběti holocaustu. Olomoucká Drbna postupně přináší příběhy lidí, které kameny připomínají.

Maud je velkou optimistkou

Kniha vyšla v roce 2005 v počtu 500 kusů. Za redakce Marie Dokoupilové a Jeleny Makarové ji vydalo Muzeum Prostějovska ve spolupráci s boskovickým nakladatelstvím Albert a Městskou knihovnou v Prostějově za finanční podpory Městského úřadu v Prostějově a Nadace židovské obce v Praze. Kniha byla brzy rozebrána.

Spolek pro židovské kulturní dědictví v Prostějově Hanácký Jeruzalém proto nyní připravil dotisk v počtu sto kusů. Vyšel koncem roku 2019 za finanční podpory Statutárního města Prostějova a Nadačního fondu obětem holocaustu. Covidová epidemie a další protiepidemická opatření ovšem veřejnou prezentaci knihy odsunuly až na letošní rok.

"Maud je velkou optimistkou. Koncem devadesátých let ovládla počítač a internet, takže i takto komunikovala s přáteli a se světem. Původně žila v bytě nedaleko centra Tel Avivu blízko Rabinova náměstí, nyní je jí dvaadevadesát let a žije u své dcery Edny," uvedla členka spolku Jana Gáborová.

Připomněla její iniciativy uskutečněné v Prostějově, například pořízení památníku na místě starého židovského hřbitova, který byl odhalen v červenci 2001, či pokládání kamenů zmizelých – stolpersteinů. Tyto kameny byly v loňském roce položeny u domu č. 6 na Pernštýnském náměstí v Prostějově za její prarodiče Maxe a Štěpánku Steinerovy a příbuzné Josefa a Gustava Steinerovy.

Žijeme ve stálém strachu z další války

Publikace je nejen sepsanými memoáry, ale i významným historickým dokumentem. Její součástí jsou poznámky a vysvětlivky, odkazy na prameny a literaturu a krátké medailónky osobností. Na závěr je slovníček hebrejských a odborných výrazů. Publikace je i literárním dílem obsahujícím vzpomínky, zápisky, ukázky básní a slohových prací. To vše je doplněno řadou fotografií a dokumentů.

Zároveň byla natočena i audiokniha, ve které jednu ukázku četla samotná autorka. Český rozhlas Olomouc připravil z knihy pětidílnou četbu na pokračování, která byla vysílána loni v květnu v pořadu Počteníčko.

V závěru knihy najdeme také autorčino zamyšlení a odkaz dalším generacím: "Co mě drží při životě, je hlavně má velká zvědavost, strach z neznáma, láska, která je mezi mnou a mou rodinou. Nevěřím, že kromě kostí po mně po smrti něco zůstane, jen vzpomínky těch, kteří budou žít po mně… Žijeme ve stálém strachu z další války – stálý strach o existenci vůbec, o naší existenci tady, kde jsme po hrůzné šoa doufali mít útočiště. Přesto bych své židovství neměnila."

V prostějovských ulicích letos přibyde dalších dvanáct Kamenů zmizelých

V ulicích Prostějova letos přibyde dvanáct Kamenů zmizelých za oběti holocaustu. Kameny budou uloženy na přelomu června a července. Právě v tomto období před 79 lety muselo více než 1200 osob židovského původu z Prostějovska odjet transporty do...

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hana Bartková

Štítky holocaust, kniha, vzpomínky, Maud Beerová, dotisk, Prostějov, Jeruzalém, Izrael, Marie Dokoupilová, knihovna, Václav Hruška, Gustav Steiner, Jana Gáborová, Auschwitz, koncentrační tábor Terezín, Treblinka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějovská rodačka Maud Beerová přežila holocaust. Její kniha vzpomínek se dočkala dotisku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.