Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Provoz olomoucké tržnice spolkne miliony. Vznikne zde živé centrum s kulturou, slibuje město

Za provoz olomoucké tržnice zdejší radnice jen letos zaplatí 1,7 milionu korun. Vyhledávanou a strategickou lokalitu se městu nepodařilo pronajmout, tržnici si zřejmě nechá, což může znamenat další investice v řádu desítek milionů. Město slibuje, že celému místu vrátí život, zachová trhy a přinese sem i kulturní program.

Po krachu koncesního řízení na strategického provozovatele zanedbané a chátrající olomoucké tržnice poblíž centra provoz na začátku února převzalo Výstaviště Flora Olomouc. 

"Tržnice je pro Olomoučany už tradičním místem, na tom nechceme nic měnit. Jsem přesvědčený, že ve Výstavišti máme kvalitního partnera, který si poradí nejen s aktuálními potřebami lokality, ale i s jejím dlouhodobějším rozvojem," sdělil náměstek primátora Olomouce Matouš Pelikán (KUD-ČSL).

Celá lokalita by se podle něho měla stát nejen místem, kam Olomoučané chodí nakupovat zeleninu od místních pěstitelů, ale také alternativním prostorem pro pořádání nejrůznějších kulturních akcí. Kromě tradičního vyhlídkového kola by zde mohlo být například veřejné kluziště.

Za úklid a údržbu město jen letos zaplatí 1,7 milionu korun. Další potřebné investice se ukážou na podzimu, až vedení Výstaviště získá lepší obrázek o tom, co rozvoj tržiště obnáší. 

Žádost o pronájem olomoucké tržnice, kterou jako jediný podal okrašlovací spolek vlivného podnikatele Richarda Benýška (ODS), vedení radnice ze soutěže vyloučilo. Oblíbené tržiště poblíž centra dočasně převezme Výstaviště Flora Olomouc.

Tržnice bude hostit také Selské trhy

Na tržnici nyní probíhá úklid. "Ihned začínáme s úpravou prostranství tak, aby zjara mohly opět začít tradiční trhy. Zatím máme od vedení Výstaviště hrubý odhad toho, co bude třeba udělat," podotkla náměstkyně primátora Olomouce Markéta Záleská (ODS). Betonové stoly jako prodejní místa pro trhovce zůstanou stejně jako zázemí pro správce a WC, které však projde modernizací.

Už letos se však provoz rozšíří i o Selské trhy. "Trhy farmářského typu, které jsme pořádali v okolí pavilonu A, se těšily velké oblibě. Prostor tržnice se nabízí jako výborné řešení. Během této první sezóny si vše důkladně zmapujeme, abychom mohli dobře naplánovat dlouhodobější využití prostoru," potvrdila ředitelka Výstaviště Flora Eva Fuglíčková.

Město chce také jednat s majitelem bývalých městských jatek, které rovněž chátrají. Majitel nyní budovu stáhl z prodeje. "Pokud se nám podaří najít společnou řeč v pohledu na koncepční využití celé lokality, bylo by to nejlepší," dodal primátor Olomouce Mirek Žbánek (ANO).

Benýšek se nevzdává, podal další nabídku

Jediným zájemcem o pronájem olomoucké tržnice byl zdejší vlivný podnikatel Richard Benýšek (ODS). Prohlásil, že je připraven okamžitě investovat 25 milionů korun. Město však koncesní řízení na konci loňského roku zrušilo, přihláška podle komise neobsahoval hodnotitelné údaje.

Benýškovi se to nelíbí. "Za provoz tržnice, kde loni město chtělo milion korun ročně, bude naopak bude skoro 2 miliony platit, a to svojí akciové společnosti. Jak jinak. Měli jsme schůzi spolku, která mi uložila, že mám městu neodkladně podat lepší a výhodnější nabídku, což se stalo," reagoval Benýšek.

Do koncesního řízení se původně přihlásila společnost Čiperná tržnice Olomouckého spolku okrašlovacího, kde je Benýšek předsedou.

Vlivný podnikatel Benýšek chce být lídrem ODS a primátorem Olomouce

Vlivný olomoucký podnikatel Richard Benýšek z ODS, který se nezdráhá veřejně kritizovat i své spolustraníky, se bude ucházet o pozici lídra strany v blížících se komunálních volbách a chce se stát primátorem Olomouce.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Olomouc

Štítky tržnice, investice, provoz, trhy, Výstaviště Flora, Benýšek, Olomouc, Výstaviště Flora Olomouc, a.s., ODS, Markéta Záleská, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Provoz olomoucké tržnice spolkne miliony. Vznikne zde živé centrum s kulturou, slibuje město  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.