Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

V Jeseníkách je obleva, podmínky pro lyžování jsou však dobré. Hrozí laviny

Až metr sněhu mají po nedávném sněžení lyžařská střediska v Jeseníkách, na Ovčárně je ho dokonce 160 centimetrů. I do hor v těchto dnech dorazila obleva, podmínky to však díky dostatečným zásobám sněhu neohrozí. Všechna lyžařská střediska jsou v provozu, upraveny jsou i běžecké tratě. Hrozí však laviny.

"Ve 1300 metrech máme stále 130 centimetrů sněhu, ze středy na dnešek už nesněžilo, sníh postupně usedá. Teplota se nyní pohybuje nad nulou, na lyžování to však vliv mít nebude, spíše to pomůže tomu, aby sněhové vrstvy sedly," řekl dispečer jesenické horské služby Ondřej Škovránek.

V Jeseníkách stále platí třetí stupeň lavinového nebezpečí, horští záchranáři včera měřili sněhový profil a prováděli kompresní testy ve Velkém Kotli a Sviním žlebu. Zaznamenali přitom utržení laviny, která měla v nejvyšším profilu výšku 115 centimetrů, široká byla s přerušením 60 metrů a na délku dosahovala 120 metrů. 

"Šla hodně i přes stromy, což je nestandardní," popsal Škovránek. Horští záchranáři proto důrazně apelují, aby turisté do míst ležících mimo běžné turistické trasy nechodili.

Lanovka v Přemyslově se znovu rozjela, příčinou poruchy byl pokles tlaku dusíku v brzdách

V lyžařském středisku v Přemyslově na Šumpersku se dnes ráno rozjela lanovka, na která v neděli kvůli technické závadě uvízlo 130 lyžařů. Závadu se podle provozovatele střediska podařilo objevit, šlo o pokles tlaku dusíku v systému provozní...

Běžecké trasy jsou upravené, podmínky jsou výborné

Lyžařské areály hlásí výborné podmínky, sněhu je dostatek. Například Ski Aréna Karlov chystá na Myšáku o víkendu testování lyží, návštěvníky čeká také během večerního lyžování na Ski Expressu diskotéka. Areály vítají i uvolnění opatření, kdy ode dneška není nutné předkládat doklad o očkování nebo prodělání nemoci. Urychlí to hlavně odbavení u pokladen.

"Samozřejmě to vítáme, z praktického hlediska to zrychlí odbavení na pokladnách, byť stále doporučujeme lyžařům, aby si ski pasy kupovali on-line, je to komfortnější a levnější," řekl mluvčí střediska Boris Keka.

Výborné podmínky mají i běžkaři. Vylepšilo je především sněžení v uplynulých dnech, zásoby sněhu by tak měly odolat teplotám nad nulou. Sněhu dost je například na běžeckých okruzích v Nové Vsi, rolbaři stále upravují trasy také v okolí Červenohorského sedla, Ovčárny a Švýcárny. Profrézovány jsou i stopy pod Kurzovní chatou, jezdí se i na Paprsku a na Skřítku.

V lavinových katastrech Jeseníků přibyla kvanta sněhu. Horská služba varuje před vážným nebezpečím

Horská služba v Jeseníkách zaznamenala v oblasti Velkého Kotle sesuvy mas sněhu. Záchranáři apelují na turisty, aby do běžně nepřístupných míst nechodili. V oblasti platí od minulého týdne třetí lavinový stupeň z pětibodové škály, který vyjadřuje...

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto skipremyslov.cz

Štítky lyžování, podmínky, hory, Jeseníky, Olomoucký kraj, lavina, lyžařské středisko, Švýcárna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jeseníkách je obleva, podmínky pro lyžování jsou však dobré. Hrozí laviny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.