Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

FOTOGALERIE: Olomoucká zoo teskní. Po sedmnácti letech uhynul rekordman, lev Šimon

Z olomoucké zoo dnes přišla smutná zpráva, uhynul téměř sedmnáctiletý lev berberský Šimon, rekordman v počtu mláďat. Přesnou příčinu určí až pitva, samec měl ovšem vysoký věk a chronické potíže. Do zoo na Svatý Kopeček se vrátí, vedení zahrady již připravuje preparaci.

Majestátní lev zemřel dnes. "Odešel pro mě nejlepší lev, hned po svém tátovi Benitovi," potvrdila smutně ošetřovatelka Dana Reisigová.

Šimona dostihl věk. "Jednalo se o samce vysokého věku s chronickými potížemi pohybového aparátu, kterého sužovaly i další neduhy stáří. Netrpěl. Na výsledky příčiny úhynu čekáme. Pravděpodobně se jednalo o akutní infekci, které již nedokázal čelit. Šimon se k nám vrátí, patří sem neodmyslitelně. Jednáme s preparátorem,“ dodala zooložka Jitka Vokurková.

Po Šimonovi teskní i samice Lilly, se kterou úspěšně odchoval šest koťat. Poslední se narodilo v květnu před čtyřmi lety. Šimon byl samcem s největším počtem odchovaných mláďat na světě, jeho dva potomci z roku 2013 byli dokonce jediní narození lvi toho roku. Olomoucká zoo do populace lva berberského, který již v přírodě vyhynul, přispěla 20 mláďaty. Poslední volně žijící lev berberský se nacházel do roku 1942 v Maroku.

Chov berberských lvů je velmi obtížný. "Příbuzenských vazeb je mezi nimi příliš mnoho, proto je sestavení chovného páru velmi obtížné," vysvětlila mluvčí zoo Iveta Gronská. V Evropě je v současné době asi 80 jedinců. První lvi berberští přijeli do Olomouce v roce 1979.

Lev berberský se vyskytoval na dnešním území Afriky na sever od Sahary. S jeho vyhubením začali už Egypťané a později Římané, kteří je používali při gladiátorských hrách. Berberští lvi byli dlouho dobu považováni za úplně vyhubené. V 70. letech vyšlo najevo, že poslední zástupci tohoto poddruhu přežili v soukromé zoo marockých králů. Tento lvinec se stal základnou pro zoo v Rabatu, odkud se v 70. letech dostalo 22 těchto lvů do 7 zoologických zahrad světa.

Prvním mládětem letošního roku v olomoucké zoo je opět kotul veverovitý

První mládě, které se v letošním roce narodilo v olomoucké zoo, je opět kotul veverovitý. Opička se narodila v sobotu, prozatím dobře prospívá a má se čile k světu. Její pohlaví budou chovatelé znát asi za pět měsíců, až se osamostatní od matky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky zoo, lev berberský, úhyn, Šimon, Svatý Kopeček, Olomouc, zahrada, Maroko, Rabat

FOTOGALERIE: Olomoucká zoo teskní. Po sedmnácti letech uhynul rekordman lev Šimon  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.