Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Přerov spouští participativní rozpočet, lidé rozhodnou o 1,5 milionu korun

O využití milionu a půl korun z celkového rozpočtu ve výši přes 970 milionů mohou ode dneška rozhodovat obyvatelé Přerova v rámci participativního rozpočtu. Lidé mohou navrhovat menší investice nebo vylepšení veřejného prostoru. Zavedení participativního rozpočtu už v minulosti navrhovala opozice.

Jednotlivé projekty mohou lidé navrhovat ode dneška. "Pro participativní rozpočet byla zřízena webová stránka chcivprerove.eu, na níž jsou k dispozici on-line formuláře i kontakty pro konzultace. Návrhy je možno posílat elektronicky do předpřipravených formulářů do 30. dubna," potvrdil vedoucí odboru rozvoje na přerovské radnici Pavel Gala.

Částku 1,5 milionu korun lze využít na více malých projektů nebo na tři větší, maximálně do půl milionu korun na jeden návrh. "Protože je jasné, že Přerované nemohou vědět o všech akcích, které jsou už plánovány městem nebo nemohou mít přehled o pozemcích a jejich vlastnících, bude jim k dispozici konzultant z řad úředníků, kterého jsme poradenstvím pověřili," uvedl primátor Petr Měřínský (ANO).

Participativní rozpočet mají i školáci v Jeseníku. Nejvíc si přáli lepší WiFi

Větší zapojení občanů do rozhodování o místních projektech se rozvíjí v několika sídlech Olomouckého kraje. V Jeseníku mají kromě městského participativního rozpočtu i jeden menší, určený pro základní školu. Na ní již podruhé žáci volili mezi...

Návrhy mohou zájemci posílat do konce dubna, po kontrole toho, že je lze uskutečnit, budou projekty od poloviny června zveřejněny a do konce července o nich budou moci obyvatelé města hlasovat.

Participativní rozpočet, který má název Chci v Přerově, je novinkou. O jeho zavedení rozhodli v březnu zastupitelé, návrh předložilo v posledním roce svého volebního období vedení radnice složené ze zástupců ANO, ODS a lidovců s TOP 09. Ještě před dvěma lety stejný návrh opozice zastupitelstvo smetlo jako nadbytečný.

V Olomouckém kraji se do rozdělení financí tímto způsobem zapojují například obyvatelé Hranic, Šumperka a Jeseníku. V Prostějově koalice participativní rozpočet zavedla stejně jako v Přerově až letos, tedy v roce, kdy se konají komunální volby.

Prostějov spustil participativní rozpočet. Lidé si mohou vybrat, kam půjdou peníze

Pokud obyvatelům Prostějova někde chybí lavičky či stojany na kola nebo by raději chtěli nové dětské hřiště, grillpoint, více okrasných květin nebo opravu chodníku, jde přesně o projekty pro participativní rozpočet. Lidé si letos...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB Město Přerov

Štítky participativní rozpočet, návrhy, projekty, radnice, Přerov, rozpočet, projekt, ANO 2011, Petr Měřínský, ODS, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerov spouští participativní rozpočet, lidé rozhodnou o 1,5 milionu korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.