Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Škola v Oskavě přivítala ukrajinské děti. Má pro ně dostatek míst i peníze na obědy

V Oskavě na Šumpersku našlo v tamním penzionu azyl okolo čtyřiceti uprchlíků, téměř polovinu tvoří děti a mládež. Od čtvrtka začaly děti navštěvovat také místní základní školu, po prvních dnech v družině je čeká úvodní výuka českého jazyka. „Kapacita je volná, pro nás je to jen dobře," okomentoval starosta obce Stanislav Hýbner.

Do Oskavy se nastěhovaly děti ve věku od dvou do 16 let. „Ve čtvrtek si nejprve prohlédnou školu, zajdou se podívat do každé třídy a odpoledne s nimi budeme pracovat v družině. Seznamovat se tam budou s dalšími dětmi a budou pochytávat první slova v češtině. Další týden již plánujeme na dvě tři hodiny dopoledne přípravné kurzy českého jazyka. Mělo by jít o hravou formu, pouze v jejich komunitě, bude jim k dispozici také ukrajinská běženkyně, která je učitelkou. Bude tak v roli mentora a tlumočníka," uvedla ředitelka školy Jaromíra Lónová.

Teprve poté by chtěla škola přistoupit k jejich rozmístění do jednotlivých tříd. „Máme zde pestré složení, dětí máme celkem 15, z toho dvě jsou patnáctileté. Je zde zastoupena první třída, čtvrtá, šestá, osmá a pro ty patnáctileté případně i devátá třída. Ve skupině jsou i dva šestnáctiletí, což předpokládáme, že mají základní vzdělání již dokončené," doplnila ředitelka školy.

Olomouc plánuje MHD pro uprchlíky z Ukrajiny zdarma. Reakce jsou občas nechutné

Místy až nechutné reakce se objevují v souvislosti s plánem olomoucké radnice umožnit uprchlíkům z Ukrajiny cestovat městskou hromadnou dopravou zdarma. O opatření bude jednat nejbližší rada města. Na sociálních sítích už o celém plánu diskutují...

ZŠ v Oskavě má kapacitu až 270 dětí, aktuálně ji navštěvuje 71 dětí. Zatímco malá obec může dětem uprchlíků nabídnout na rozdíl od velkých měst dostatek míst ve škole, pro jejich rodiče bude podle ředitelky školy naopak náročnější kvůli dostupnosti obce najít si práci.

V Oskavě Ukrajincům prchajícím před válkou nabídl azyl majitel tamního penzionu. Na jejich příjezd se připravovala celá obec, penzion hned po začátku migrační vlny zaplnili dárci oblečením, jídlem, nábytkem i spotřebiči. Několik dní však trvalo, než běženci na místo opravdu dorazili. Řada z nich po cestě trasu změnila a zamířila nakonec jinam, hlavně do velkých měst. „Kromě žen zde máme i dvaaosmdesátiletého seniora i dvouleté mimino. Dá se říci, že kapacita penzionu je zaplněna," řekl majitel penzionu Petr Zapletal.

Desítky vyčerpaných žen a dětí z Ukrajiny již našly azyl v olomouckém domově

Několik desítek žen prchajících s dětmi před válečným konfliktem na Ukrajině již prošlo domovem pro ženy a matky s dětmi v Olomouci, jehož provoz zajišťuje zdejší radnice. V zařízení jsou zpravidla jednu nebo dvě noci, než zamíří do dlouhodobějšího...

O základní životní potřeby podle něj i díky sbírkám lidé momentálně nouzi nemají, teplé jídlo denně jim navíc zajišťuje jídelna tamní základní školy. "Podařilo se mi přes jednu nadaci získat 120 tisíc korun na jejich stravování, aby měli připraveno jedno teplé jídlo denně," doplnila ředitelka školy.

Podle starosty Stanislava Hýbnera je Oskava již na krizové situace zvyklá. Obec se zhruba 1300 obyvateli vyškolily i nedávné povodně. "Navíc ubytovny tady pro Ukrajince fungují dlouhodobě, byli zde ubytovaní zaměstnanci firem, lidé jsou na to zvyklí, dorozumí se, není to pro ně nic nového," dodal starosta.

Sportovci v kraji podporují Ukrajinu. Kluby organizují finanční pomoc i tréninky pro děti

Také sportovní kluby v Olomouckém kraji se zapojily do pomoci ukrajinským občanům, kteří trpí kvůli válečnému konfliktu. Sportovci organizují materiální i finanční podporu či nabízejí dětem z Ukrajiny možnost zapojit se do mládežnických tréninků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Základní škola a mateřská škola Oskava

Štítky Ukrajina, konflikt, krize, Rusko, uprchlíci, azyl, škola, děti, vzdělávání, pomoc, podpora, Oskava, Olomoucký kraj, penzion, ředitel školy, okres Šumperk, jídlo, Petr Zapletal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Škola v Oskavě přivítala ukrajinské děti. Má pro ně dostatek míst i peníze na obědy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.