Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Zdarma vlakem i autobusem. Kraj rozšiřuje podporu pro uprchlíky z Ukrajiny

Po celém Olomouckém kraji mohou cestovat zdarma vlaky i autobusy uprchlíci z Ukrajiny po předložení příslušných dokladů. Pomoc běžencům nabídne Integrovaný dopravní systém Olomouckého kraje do konce března, poté se podle potřeby bude případně jednat o dalším prodloužení opatření.

Možnost využívat regionální autobusovou a vlakovou dopravu pro ukrajinské občany prchající před válkou oznámil Koordinátor Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje (KIDSOK), který veřejnou dopravu v kraji zajišťuje. Od pondělí mohou občané Ukrajiny zdarma cestovat také městskou hromadnou dopravou v Olomouci.

Do Olomouckého kraje už přicestovalo několik tisíc obyvatel Ukrajiny prchajících před válečým konfliktem. Linkovými autobusy v kraji mohou zdarma cestovat lidé, které se prokážou ukrajinskými doklady totožnosti, tedy cestovním pasem nebo občanským průkazem. Zároveň doloží hraniční průvodku s vlepeným vízovým štítkem nebo vízum strpění. Zdarma mohou cestovat také děti uprchlíků.

Olomouc plánuje MHD pro uprchlíky z Ukrajiny zdarma. Reakce jsou občas nechutné

Místy až nechutné reakce se objevují v souvislosti s plánem olomoucké radnice umožnit uprchlíkům z Ukrajiny cestovat městskou hromadnou dopravou zdarma. O opatření bude jednat nejbližší rada města. Na sociálních sítích už o celém plánu diskutují...

„Cestující se při nástupu do vozidla prokáží řidiči některým z výše uvedených dokladů. Těmto cestujícím se nebudou vydávat žádné bezplatné jízdenky," stojí v oznámení KIDSOK. Integrovaný dopravní systém Olomouckého kraje pokrývá svými 131 tarifními zónami všech 402 obcí na území celého Olomouckého kraje a příhraniční oblasti s Pardubickým, Jihomoravským, Zlínským a Moravskoslezským krajem.

Opatření, které obyvatelům Ukrajiny umožňuje v Olomouckém kraji bezplatnou přepravu veřejnou dopravou, zatím platí do konce března. „Následně budou řešena všechna potřebná legislativní a technická opatření, aby bylo možné poskytovat tuto bezplatnou přepravu i nadále, bude-li to potřeba," uvedl KIDSOK.

Veřejnou linkovou dopravu cestujících v Olomouckém kraji zajišťují autobusoví dopravci Arriva Morava, FTL Prostějov a Vojtila Trans. Provoz městské hromadné dopravy mají na starost společnosti Dopravní podnik města Olomouce, Arriva Morava, ČSAD Frýdek-Místek a FTL Prostějov. Regionální železniční dopravu v kraji provozují České dráhy.

Senice na Hané vložila na začátku února do Sberbank desítky milionů. Za měsíc banka padla

Možná do největších potíží v souvislosti s pádem bankovní instituce Sberbank se v Olomouckém kraji dostala Senice na Hané. Dvoutisícová obec si na začátku února uložila do banky s vazbami na Rusko desítky milionů korun úspor, situace se nečekaně...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Integrovaný dopravní systém Olomouckého kraje

Štítky Doprava, autobus, IDSOK, vlaky, železnice, Ukrajina, Rusko, krize, konflikt, uprchlíci, pomoc, podpora, MHD, DPMO, Olomouc, Olomoucký kraj, uprchlík, Arriva Morava, Prostějov, České dráhy, Dopravní podnik města Olomouce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdarma vlakem i autobusem. Kraj rozšiřuje podporu pro uprchlíky z Ukrajiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.