Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Torza líp na přerovském náměstí šla k zemi. Místo zatraktivní osvětlená studna

Ani dlouhodobá snaha zachránit staleté lípy na Horním náměstí v Přerově neodvrátila nevyhnutelné. Pozůstatky mohutných stromů ve středu odborná firma pokácela, na jejich místě vznikne instalace připomínající pozdně středověkou studnu, která zde fungovala až do začátku minulého století. Lipové dřevo by pak mohli využít studenti z řezbářské školy Tovačov.

„Dnes začalo na přerovském Horním náměstí avizované kácení staletých lip, které na místě živořily v zuboženém stavu.  Už před šestnácti lety nechal odbor majetku zpracovat znalecký posudek, který konstatoval, že lípy srdčité mají narušenou vitalitu,“ uvedla mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

Přerovské náměstí získá novou podobu, proměnou projde také dřevo letitých stromů. „Kmeny chceme věnovat studentům Střední školy řezbářské Tovačov – a pokud bude dřevo vhodné pro jejich práci, vzniknou z nich plastiky, které by se do Přerova mohly zase vrátit,“ řekl vedoucí odboru majetku města Miloslav Dohnal.

Přerov se symbolicky rozloučí s Jaroslavem Wykrentem. V Městském domě bude pietní místo

Pietní místo pro nedávno zesnulého hudebníka a skladatele Jaroslava Wykrenta vznikne v jeho rodném Přerově, ve foyer Městského domu. Lidé zde budou moct zanechat v kondolenční knize svou vzpomínku či vyjádřit upřímnou soustrast. Poslední...

Lípy už delší dobu rostly po ořezání jen jako takzvaná živá torza, ani různé formy ozdravných kúr stromy nezachránily. Stromy kácela za účasti arboristy odborná firma. Až bude dřevo odvezeno a plocha vyčištěna, jsou v plánu další úpravy této lokality, jejichž součástí bude i výsadba nových lip, které mají být umístěny do speciálních kontejnerů. „Kromě toho bude střed Horního náměstí - v prostoru mezi novými stromy - zatraktivněn umělecky ztvárněnou napodobeninou studny, která zde na přelomu 15. a 16. století měla své místo a funkční byla až do začátku 20. století,“ doplnila mluvčí Chalupová.

Vizualizace nové podoby studny na Horním náměstí v Přerově

Nové ztvárnění krytu studny má přinést zatraktivnění prostoru Horního náměstí, na jejím obvodu bude citát Jana Ámose Komenského, který v Přerově učil i žil. Pohled do útrob studny umožní poklop z tvrzeného skla. Nový prvek by měl už letos sloužit i jako posezení a dostane také dekorativní osvětlení. „Před třemi lety tu byl proveden archeologický průzkum, který sedmnáct metrů hlubokou studnu potvrdil a zároveň nastartoval úvahu, jak návštěvníkům toto místo v historickém centru Přerova představit a přiblížit. Replika přijde podle našich propočtů asi na tři miliony korun – uvidíme, za jakou částku ji nakonec vysoutěžíme,“ podotkl radní Michal Zácha (ODS).

Zatímco v minulosti obklopovala studnu šestice líp srdčitých, nově zde porostou pouze tři lípy velkolisté. Podle odborníků stromy potřebují více prostoru, aby mohly prospívat. Nově zvolený druh má také drobnější korunu a dosahuje menší výšky.

Annínské jezero v Tovačově se promění. Zvětší se pláž i plocha pro koupání

Už v létě se promění pláž u Annínského jezera v Tovačově na Přerovsku. Zvětšit by se měla délka pláže, přístup do vody i plocha pro koupání. Na místě již probíhají zemní práce a zpevňování břehů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky Příroda, strom, lípa, torzo, kácení, Horní náměstí, Přerov, studna, dřevo, Tovačov, Lenka Chalupová, Jan Amos Komenský, Michal Zácha, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Torza líp na přerovském náměstí šla k zemi. Místo zatraktivní osvětlená studna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.